Știri

Grigore Şincariuc, un investitor la Brebu, întreabă:

Unde sunt banii brebenilor?

De câţiva ani, la Brebu s-a stabilit Grigore Şincariuc, un cetăţean din Republica Moldova. Tânărul – are numai 30 de ani – a investit masiv în localitatea prahoveană. A cumpărat mai multe terenuri şi s-a apucat de construcţia mai multor case. A realizat cinci case, în apropierea lacului din spatele Casei Domneşti, pe care le-a vândut, iar acum aproape a finalizat alte patru case, în zona Mănăstirii – Sora. De fiecare dată, Grigore Şincariuc a avut autorizaţiile necesare, a plătit taxele şi impozitele locale şi are toate datoriile către bugetul local achitate la zi. Grigore Şincariuc a ajuns, însă, la limita răbdării. În ciuda tuturor promisiunilor pe carele-a primit, autorităţile locale nu au mişcat un deget pentru asigurarea infrastructurii şi a utilităţilor necesare în zonale respective. Aşa se face că, în faţa indiferenţei crase a autorităţilor locale, moldoveanul cu buletin de Brebu s-a apucat, pe banii săi, să amenajeze drumurile şi să asigure apa şi energia electrică. Deşi autorizaţiile emise de Primăria Brebu l-au obligat să obţină avize de la toţi furnizorii, totuşi, până la acest moment, Grigore Şincariuc a fost cel care a plătit toate aceste utilităţi, situate pe domeniul public şi de care beneficiază orice cetăţean. “Nu se mai poate aşa ceva!” – a spus Grigore Şincariuc şi a mai adăugat – “În ciuda promisiunilor primarilor din ultimii trei ani şi jumătate, nu s-a făcut nimic. Mi-au dat autorizaţii, le-am plătit, dar eu trebuie să merg cu cizme de cauciuc ca să ajung până la terenul meu. Mi-au cerut bani pentru copiii orfani, am sponsorizat, mi-au cerut pentru echipa de fotbal, le-am dat, i-am susţinut financiar şi în campania electorală, iar ei – absolut nimic! Am făcut investiţii în zonă, contribui la creşterea gradului de atractivitate a localităţii, la creşterea preţurilor terenurilor, plătesc taxe şi impozite locale, iar autorităţile nu fac absolut nimic. Unde sunt banii contribuabililor din Brebu?”De trei ani şi jumătate, Grigore Şincariuc a plătit sute de milioane de lei vechi, ca taxe şi impozite locale, a făcut investiţii de peste jumătate de milion de euro, iar acum a investiti aproape un miliard lei vechi pentru realizarea infrastructurii. “Am dat 80 de milioane lei vechi pentru a avea apă, am plătit 640 milioane lei vechi pentru alimentarea cu energie electrică,mi-au montat şi un transformator, iar acum dau cam 70-80 milioane lei vechi pentru a amenaja un drum pe care nu se putea circula efectiv. N-ar fi putut intra nici o ambulanţă, nici o maşină de pompieri. Nici cu o maşină de teren nu poţi merge prea uşor. Chiar nu avea Primăria Brebu 70 milioane lei vechi? Asta este rea intenţie!”
„Nu putem face totul peste noapte“ Despre acest subiect, primarul comunei Brebu, Dumitru Comăniţă, ne-a declarat: „Cunosc situaţia prezentată, dar bugetul comunei noastre este unul limitat. În anul 2007, când s-a făcut o lucrare la reţeaua de apă, zona respectivă nu a fost prinsă în lucrările de investiţii. Drumul în cauză a fost pietruit doar în proporţie de 60%, iar cei de la Electrica au instalat, la solicitarea noastră, un post de transformare pentru acea zonă, dar investitorul din Republica Moldova îşi realizase pe cont propriu un post de transformare. Casele sunt destul de izolate în zona aceea, iar bugetul comunei noastre este unul mic şi nu ne permitem lucrări de investiţii de anvergură. În 2008, bugetul nostru a fost de aproximativ 4 miliarde, iar pentru investiţii… aproape nimic, în condiţiile în care din buget trebuie să acoperim salarii, utilităţi şi alte cheltuieli. Personal, am încercat să-l conving că nu putem face totul peste noapte“.
Poeta Ana Blandiana şi-a luat casă la Brebu Printre cei care au beneficiat de primele case construite de Grigore Şincariuc la Brebu se numără şi poeta Ana Blandiana. Conform înţelegerii dintre investitorul moldovean şi celebra poetă, casa acesteia va fi gata în cursul acestei luni, costul tranzacţiei fiind păstrat cu discreţie…Totuşi, conform preţurilor zonei, se pare că noua casă a poetei Ana Blandiana ar avea o valoare de aproximativ 80.000 euro. Vila acesteia este situată în apropierea lacului din spatele Casei Domneşti. (A. NECULAI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare