Știri

Gara Breaza, între neputința autorităților și nepăsarea CNCFR

Orașul Breaza, situat în nord-vestul județului Prahova, pe străvechiul drum de legătură între Transilvania și Muntenia, s-a mândrit zeci de ani cu statutul de stațiune balneo-climaterică, un statut pe care astăzi cetățenii orașului nu-l mai resimt sub nicio formă. Încă de când cobori din tren în gara Breaza de Jos, poți să vezi umbra a ceea ce a însemnat odată acest oraș faimos în Europa pentru aerul său curat, bogat în ozon și ioni negativi, cu multiple efecte terapeutice.
În gara situată pe magistrala feroviară numarul trei, astăzi aproape un focar de infecție, nu există nici măcar un coș de gunoi, pereții clădirii ce adăpostește biroul șefului de gată, casa de bilete și sala de așteptare sunt negri, iar tavanul este plin de găuri de la ploaia care s-a infiltrat prin acoperișul putrezit de vreme, lăsat să se degradeze ani de zile prin nepăsarea Companiei Naționale de Căi Ferate și a conducerii fostelor administrații locale ale orașului, care nu au găsit nicio soluție de a igieniza un loc tranzitat de mii de călători anual.
Liviu Gatea locuiește de 40 de ani cu chirie în clădirea gării și de nenumărate ori a trimis CNCFR-ului propuneri prin care se angaja să repare acoperișul gării. De fiecare dată a fost refuzat: „Fiind chiriaşi, noi încercăm să reparăm tavanul, pentru că ne curge nouă, în primul rând, apă în casă, dar nu ne dă voie CFR–ul să facem nicio intervenţie în acest sens. Cu banii mei vreau să renovez şi nu mi se acordă permisiunea! În ultimii 30 de ani nu a venit nimeni cu nimic, nici cu o ţiglă. Înainte, în fiecare an veneau şi mai făceau câte ceva. Mie mi-a plouat în casă mult timp, dar am chemat pe cineva şi am reparat acoperişul în zona aia. Tavanul din gară e dezastru. Acum 7-8 luni, a venit domnul primar singur şi cred că o oră am stat cu dânsul aici, a măsurat strada asta din spatele garii în lung şi-n lat şi a zis că în două luni o termină de asfaltat, dar nu s-a ţinut de promisiune. El îmi spunea că gara nu este a Primăriei, ci a CFR ului şi că nu se poate interveni”.
Acoperişul de la intrarea din gară este atât de putred că în orice moment riscă să se prăbușească peste vreun călător. Angajata de la casa de bilete ne-a mărturisit îngrijorată că și-a avertizat șefa legat de acest lucru, însa i s-a transmis că nu e treaba lor: „Eu mi-am făcut datoria. Știam că va spune că nu e treaba noastră, dar dacă pică în cap unui călător, cine răspunde? Asta e România! Numai după ce se întâmplă tragedii se pune cu chiu cu vai mâna şi se face ceva, doar după ce moare cineva”. 
Cu jumătate de secol în urmă, când Liviu Gatea s-a mutat la Breaza, își amintește că gara oferea călătorilor toate condițiile. Erau băncuțe, toalete, coșuri de gunoi amplasate peste tot, era chiar și un puț cu apă potabilă de unde oamenii își puteau potoli setea pe timp de vară în timp ce așteptau trenul: „Era mult pentru Primărie să dea 50 lei pe lună ca să amplaseze aici două coşuri de gunoi, să nu se mai arunce resturile pe jos? Ați văzut ce moloz e în jurul clădirii care se dorește a fi toaletă? Să nu mai zic și de faptul că în gară, seara, becul se aprinde doar la casă și e plătit de noi, chiriaşii, pentru că doamnei de la bilete îi este frică seara de boschetarii care vin uneori prin gară”.
Noul primar al orașului Breaza, Bogdan Novac, promite:
„Vom avea o gară decentă, igienizată, va fi o zonă chiar atractivă”
Întrebat ce măsuri va lua pentru igienizarea și renovarea Gării Breaza, Bogdan Novac, noul primar ales al orașului Breaza, ne-a declarat următoarele:
„Fără să vreau să dau vina pe cei care au reprezentat administrația în perioada anterioară, trebuie să recunosc că este un mod de lucru pe care eu niciodată nu o să-l agreez, concret este vorba de lipsă de viziune sau de dorință de implicare. Se găsește o scuză în faptul că nu este în administrarea noastră acea zonă. Situația este total diferită, din punctul meu de vedere. În primul rând, acea gară este amplasată pe teritoriul administrativ teritorial al orașului Breaza, ceea ce face din ea imaginea orașului pentru cei care călătoresc cu trenul și este din nou acea intrare în Breaza care ar trebui să atraga oamenii de la primul contact pe care îl au cu orașul. Problema nu poate fi imputată în special administrației locale din Breaza, e un cumul de factori care au dus la degradarea construcției în maniera în care se găsește acum. Să nu uităm, în primul rând, că am avut un fenomen național care a însemnat, practic, distrugerea infrastucturii de cale ferată din România, traficul pe calea ferata s-a diminuat foarte mult, a fost total descurajat. Însă acestea sunt motive care nu țin de administrația locală. Eu îmi doresc și o să fac toate demersurile în sensul de a relua relația nu doar instituționala printr-o o solicitare către Ministerul Transporturilor și către CNCFR, ci mai mult, de a dezvolta o relație interinstituțională, în așa fel încât împreună să găsim o soluție pentru reabilitarea și modernizarea acelei construcții și pentru crearea unor condiții decente. Așa cum îmi doresc și pentru tot orașul, așa îmi doresc și pentru gară: să ai un coș de gunoi, să ai iluminat public, să ai un loc în care să poți aștepta trenul fără să fii nevoit să stai în picioare, să ai o toaletă funcționala și, de ce nu, să ai un mijloc de transport de la gară până în centru. Este inadmisibil să nu ai niciun mijloc de transport în afara taxiului! Nu toată lumea poate urca acea pantă foarte ușor, în condițiile în care în Breaza, mai ales pe timpul verii, vin persoane de vârsta a treia, vin seniori aici pentru calitatea aerului. Poate sunt oameni care nu își pot permite financiar să se deplaseze cu taxiul. Este obligația administrației de a oferi o alternativă viabilă și decentă de transport pentru oricine tranzitează orașul, fie el turist sau cetățean al orașului. Cu siguranță vom avea o gară decentă, igienizată, va fi o zonă chiar atractivă”.
Roxana TUDOSE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare