Știri

Fracturile de pumn și de gleznă nerezolvate la timp dau dureri mari

Unul dintre punctele forte ale Centrului Medical SanConfind îl reprezintă ortopedia, specialitate în care excelează un profesionist desăvîrșit, care a lucrat mulți ani în spitale din Belgia, unde a căpătat o experiență de mare preț, rezolvînd numeroase cazuri de o complexitate deosebită. Este vorba despre medicul specialist în ortopedie și traumatologie Viorel Albu, care ne vorbește, în cele ce urmează, despre cele mai frecvente fracturi.

  • Fractura de pumn

”Cele mai numeroase sunt fracturile de pumn, numite așa deoarece, după o cădere pe mână, pacientul resimte o durere la nivelul articulației pumnului. Apoi, această regiune se măreste în volum și uneori se deformează. Rezolvarea articulației este dificilă, dar nu imposibilă. Tratamentul fracturii de pumn (de epifiză distală radius) urmează regula de bază în tratamentul tuturor fracturilor: fragmentele osoase rupte trebuie repoziționate corect și fixate corespunzător pentru a preveni mișcarea lor ulterioară, până ce fractura se consolidează. Dacă fragmentele osoase rezultate în urma fracturii sunt nedeplasate, se recomandă imobilizarea gipsată până la vindecarea fracturii. ”Am avut o pacientă care a venit la noi, la SanConfind, acum două luni cu o fractură de pumn veche de patru luni, care îi fusese redusă necorespunzător. A trebuit să o operez, adică să îi rup din nou oasele și să le aliniez corect, iar apoi să le fixez  cu ajutorul unei plăci cu șurub. În cazul unei intervenții chirurgicale, există tehnologii medicale avansate, iar tratamentele minim-invazive sunt facilitate de aparate de radiologie intervenţională, chirurgie artroscopică, instrumente şi implante specifice etc. Recuperarea medicală, în cazul unei fracturi de pumn durează cel puțin 6 săptămâni”, ne explică domnul doctor.

  • Fractura de gleznă

Fractura de gleznă este pe al doilea loc ca incidență a fracturilor și apare atunci cand unul sau mai multe oase care alcatuiesc articulația gleznei se fracturează. Fractura de gleznă poate merge de la simpla rupere a unui singur os, până la fracturi multiple, care dislocă glezna și pentru care este necesar ca pacientul să evite să se sprijine pe piciorul afectat un timp mai îndelungat. Principalele tipuri de fracturi ale gleznei sunt: fracturile maleolei peroniere, fracturile maleolei interne tibiale, cele ale maleolei posterioare tibiale, fracturile bimaleolare sau fracturile trimaleolare, ultimele fiind cele mai grave. ”În cazul în care se suspectează existența unei fracturi a gleznei, se pot solicita teste suplimentare pentru a obține mai multe informații despre leziunea respectivă. Radiografiile reprezintă tehnica de diagnosticare imagistică cea mai utilizată, dar sunt mai utile uneori tomografiile computerizate. Departamentul Imagistică Medicală de la Spitalul SanConfind are aparatură performantă și personal medical înalt calificat, cu care medicul ortoped colaborează foarte bine. În cazul fracturilor fără deplasare și cu o gleznă stabilă, tratamentul poate fi non-chirurgical prin reducerea ortopedică a fracturii urmată de imobilizarea gleznei cu ajutorul a unei atele gipsate timp de aproximativ 4-6 săptămâni.  În cazul fracturilor cu deplasare, se impune tratamentul chirugical care constă în reducerea și stabilizarea fragmentelor cu plăci metalice, șuruburi, broșe etc. Îngrijirea postoperatorie constă în purtarea unei orteze de gleznă sau a unei atele gipsate minimum șase săptămâni, fără încărcare pe membrul operat, exerciții active de flexie plantară, plus un tratament anticoagulant până în momentul renunțării la atelă. Reluarea mersului se va face treptat, începându-se cu poziții de descărcare a piciorului afectat (utilizarea carjelor axiale sau a cadrului de mers). Urmează apoi o încărcare graduală; ușoară la început, iar apoi, treptat, se trece la mersul fără sprijin, deci la încărcarea totală. Recuperarea este la fel de importantă ca tratamentul în sine, pentru că numai astfel șansele de vindecare totală se vor maximiza. Fracturile, în general, dar mai ales cele două tipuri pe care le-am amintit (fiind cele mai întâlnite în ortopedie), ar trebui tratate corect și la timp, pentru că altminteri pacientul respectiv va suferi dureri insuportabile toată viața”, ne mai precizează medicul specialist ortoped Viorel Albu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare