BREAKING NEWSȘtiri

Fost deținut politic, cercetătorul științific Valentin Cristea, propus pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Câmpinei

Vă prezentam săptămâna trecută povestea câmpineanului Valentin Cristea, fost deținut politic care a supraviețuit timp de 7 ani în izolare extremă, începând cu anul 1956, în închisoarea comunistă din Râmnicu-Sărat condusă de torționarul Alexandru Vișinescu. Ulterior eliberării, a devenit cercetător științific principal în domeniul electronicii și automatizărilor în cadrul ICPT Câmpina.
Interviul pe care ni l-a acordat a generat un val de simpatie din partea cititorilor și mai ales din partea foștilor colegi de la Institut, care își amintesc de rezultatele sale remarcabile în cercetarea științifică și tehnologică.
Unul dintre aceștia este Vasile Badiu, senior cercetător științific, coleg al lui Valentin CRISTEA la ICPT Câmpina între anii 1972 – 1995. Acesta a înaintat primarului Alin Moldoveanu și Consiliului Local o adresă oficială prin care propune acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Câmpina lui Valentin Cristea, în semn de recunoștință pentru o viață dedicată principiilor corecte, dar și inovării științifice recunoscute la nivel internațional.


În susținerea propunerii sale, Vasile Badiu face un top al realizărilor majore ale omului care azi, la vârsta de 91 de ani, povestește cu demnitate despre perioada trăită într-una dintre cele mai cumplite închisori ale securității.
„- Ca un mare specialist a lucrat în echipe multidisciplinare în domeniul Electronică si Automatizări pentru procese din industria de petrol şi în special din laboratoarele ICPT Cȃmpina;
– La ICPT Câmpina a proiectat si executat multe lucrări de Electronică si Automatizări pentru procese din industria de petrol cu care s-au adus importante creşteri de producţie şi de factori de recuperare a ţiţeiului din zăcămintele Romaniei; rezutatele le-a prezentat în numeroase Teme de Cercetare şi Proiectare ale ICPT.
Tubul de combustie este cea mai mare realizare pentru care se justifică şi mai mult acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpina d-lui Valentin CRISTEA” – se arată în adresa ce este însoțită de un mesaj olograf adresat de către Valentin Cristea câmpinenilor.

Vă reamintim că în anul 2018, la propunerea aceluiași Vasile Badiu, Nicolae Cristea și Nicolae Viorel Popescu, doi reprezentanți de seamă ai  Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice, au primit titlul de „cetățeni de onoare post-mortem” ai municipiului Câmpina.

3 Comentarii  

 1. Stimate Domnule Alin Ioan Moldoveanu Primar al Municipiul Câmpina,

  Va prezint mai jos mesajul prietenului meu Alexandru Turta din Calgary, Canada care a colaborat diret domnul Valentin Cristea in echpele multidiscipinare de la ICPT Campina, pana in anul 1985.
  ==================================
  Draga Vasile,

  Dl Valentin Cristea merita din plin titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Câmpina. Fara discutie, el face o mare onoare municipiului Campina, ICPPG Campina si in general Industriei de Petrol din Romania.

  Dl Valentin Cristea a avut enorm de multe contributii privitoare la constructia echipamentului de laborator pentru investigarea combustiei subterane (in principal tubul de combustie) si la proiectarea si perfectionarea echipamentului de initiere a combustiei subterane prin metode artificiale precum aprinzatore cu gaze si incalzitore electrice pentru folosire in subteran. Prin urmare, Dl Valentin Cristea a avut contributii deosebite in dezvoltarea combustiei subterane in Romania, inclusiv pentru faptul devenirii combustiei subterane una din cele mai mari realizari ale ICPPG Campina si a Ministerului Petrolului, realizare bine cunoscuta in intreaga lume.

  Am fost deosebit de bucuros cind am aflat ca ai facut aceasta propunere. Sper ca aceasta propunere sa se aprobe si inca de acum il felicit pe Dl Valentin Cristea.

  Cu stima,
  Alex Turta
  ======================================

 2. Din 14 martie 2021, Propunere privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” al municipiului Câmpina d-lui Valentin CRISTEA. este fara raspuns pozitiv sau negativ. Asa trebuie sa funtioneaza administratia Municipiului Campina? Astept parerea dumneavoastra: dragi prieteni FB, stimate Domnule Primar, stimati Consilieri Locali si stimati angajati ai administratiei municipiului Câmpina.

 3. Consiliul local al Municipiului Câmpina adoptă prezenta hotărâre.
  Art.1 – Se acordă titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Câmpina”, d-lui Valentin Cristea, pentru contribuția adusă la promovarea Municipiului Câmpina prin activitatea desfășurată în domeniul cercetării științifice și tehnologice.
  Art.2. – Prezenta hotărâre se comunică:
  – Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova;
  – Primarului Municipiului Câmpina;
  – Serviciului administraţie publică locală;
  – D-lui Valentin Cristea.
  Preşedinte de şedinţă, Contrasemnează,
  Consilier, Secretar General,
  Moldoveanu Elena
  Câmpina, 26 august 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare