În anul 2011, viața culturală câmpineană a cunoscut o premieră deosebită, o dată cu înființarea Asociaţiei Culturale “Teatru Proiect” Câmpina de către marele actor Mircea Albulescu, omul de afaceri câmpinean Adrian Dochia și regizorul Dan Tudor (de la Teatrul ”Național” din București). Din motive diverse, Dan Tudor și Adrian Dochia s-au retras ulterior din conducerea Asociaţiei Culturale “Teatrul Proiect” Câmpina; primul s-a retras acum doi ani, din lipsă de timp, iar al doilea, imediat după alegerile locale, pentru a nu a ajunge într-un conflict de interese, după accederea sa în Consiliul Local Câmpina. Puțin după înființare, Asociația avea să dea naștere primului teatru profesionist de pe meleagurile noastre: Teatrul Proiect Câmpina. Efervescența culturală nu s-a lăsat prea mult așteptată, lucrurile s-au urnit frumos, iar în 2012, Câmpina era gazda unui eveniment cultural de anvergură: Festivalul Național al Teatrelor de Proiect. Anul acesta, evenimentul a ajuns la a patra ediție (în 2014, nu s-a putut desfășura din cauza lipsei totale a finanțărilor și a sponsorizărilor). După dispariția dintre noi, în aprilie 2016, a lui Mircea Albulescu, în memoria maestrului scenei și filmului românesc care a patronat, în ultimii ani, ca un zeu al artelor viața culturală câmpineană, denumirea festivalului a fost schimbată.
Astfel, în a doua jumătate a săptămânii trecute, la a patra sa ediție, manifestarea a purtat numele marelui dispărut, patronul spiritual al evenimentului, care a lăsat cu limbă de moarte rugămintea ca festivalul să nu fie lăsat să moară. De cinci ani, după înfiinţarea acestui teatru proiect în orașul nostru, câmpinenii sunt invitaţi să lase televizorul şi să vină la teatru, la Casa de Cultură ”Geo Bogza”, cea mai veche instituţie culturală a oraşului. Spectatorii prezenți la cele patru spectacole ale festivalului au dovedit, prin numărul lor important, că viața culturală a Câmpinei este pe drumul cel bun.
”Și anul acesta, festivalul nostru a avut succes, dovadă stând numărul spectatorilor prezenți la cele patru seri ale evenimentului. În prima seară, s-a jucat comedia Tartuffe, celebra comedie în versuri scrisă de Molière, jucată de o trupă de la Teatrul Metropolis, într-o versiune scenică semnată de Victor Ioan Frunză. A doua seară, într-o o admirabilă punere în scenă a Teatrului Evreiesc de Stat, spectatorii au putut să o admire încă o dată pe Maia Morgenstern în piesa Varșovia – ghid turistic.
A treia seară a fost seara teatrului neconvențional, căci pe scena Casei de Cultură au urcat tinerii actori de la Cuibul Artiștilor, care au prezentat publicului piesa Ambrios, o piesă nonverbală reprezentând o punere în scenă extrem de curajoasă și de modernă.
În sfârșit, în ultima seară a festivalului, câmpinenii s-au putut delecta urmărind piesa ”Sâmbătă: averse!”, în regia tânărului și talentatului Matei Lucaci-Grunberg (foto), piesă care se joacă la București, la Godot Cafe Teatru, cu mare succes.
Am avut un mare sprijin în organizarea festivalului din partea regizorului Victor Ioan Frunză, un prieten al meu și al Câmpinei, care a făcut selecția pieselor ce s-au jucat la Câmpina. Maestrul, acum trei-patru decenii, când era student la IATC, a montat câteva piese la Câmpina, jucate, pe atunci, de actori amatori locali reuniți în așa-zisul teatru popular al orașului. Teatrul proiect din orașul nostru a constituit o adevărată emulație pentru trupa de actori amatori, de fapt, actori-elevi ai teatrului nostru. Este vorba despre trupa de adolescenţi pregătiţi prin cursul de interpretarea teatrală finanţat de Consiliul Local la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”, prin Asociaţia Teatru Proiect, trupă care a obţinut distincţii la toate manifestările naţionale la care a participat”, ne-a declarat directorul Festivalului, Adrian Dochia. Premiul ”Mircea Albulescu”, premiul festivalului, i-a revenit regizorului Matei Lucaci-Grunberg și piesei ”Sâmbătă: averse!”.
Adrian BRAD
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!