Știri

Este posibilă vindecarea cu ajutorul terapiilor alternative?

 Costel Brînză (medic ortoped – kinetoterapeut ) şi soţia sa, Zenovia (energoterapeut) ne răspund la această întrebare și ne împărtășesc din experiența dobândită în cei cinci ani de când au deschis la Câmpina un cabinet de terapie alternativă și recuperare.


Ce se ascunde în spatele unei dureri, al unui disconfort, al unei boli? În medicina chineză, bolile fizice sunt traduse ca nişte dereglări din planurile mai subtile ale fiinţei. Cât contribuim noi, prin stilul de viață ales, la starea de îmbolnăvire? Cât influenţează gândurile, sentimentele şi credinţele noastre acest lucru? De cele mai multe ori, corpul ne trimite semnale cu mult înainte ca boala să se instaleze. Factori precum stresul, alimentaţia nesănătoasă, anxietatea şi depresia pot favoriza apariţia unor boli. Acum, când omenirea trece printr-o adevărată criză, determinată de pandemia de coronavirus, conştientizăm mai mult decât de obicei cât de importantă este sănătatea, dar şi cât de fragili suntem. 
Ca europeni, suntem obişnuiţi ca atunci când avem o problemă de sănătate să apelăm la medicul de familie sau la un medic specialist, tratamentul bazându-se de cele mai multe ori pe administrarea de pastile. Însă, încă din Antichitate, în Asia, oamenii apelau la tratamente naturiste sau energetice pentru a-și vindeca diferitele suferințe. Aceste terapii au ajuns astăzi să fie utilizate pe întregul glob, dovedite fiind rezultatele uimitoare ale bioenergiei, masajelor terapeutice, ale terapiei Reiki, theta-healing, hipnoză, ale fizioterapiei, precum şi ale regresiilor hipnotice. 
Care este cel mai bun remediu pentru a ne vindeca? Sunt românii deschişi la medicina alternativă? Medicul ortoped – kinetoterapeut Costel Brînză şi soţia sa, energoterapeutul Zenovia Riciu Brînză din Câmpina, ne-au răspuns la toate aceste întrebări și ne-au povestit despre felul în care, prin practicarea acestor terapii, și-au împlinit destinul. 

„50% din vindecare se datorează credinţei proprii”
– Cum a fost începutul în medicină, d-le Brînză?
– Cariera mea în medicină a început de la vârsta de 13 ani, atunci când tatăl meu mi-a descoperit calităţi de energoterapeut şi a decis să urmez medicina, deși eu îmi doream să fac teatru şi film, pentru că îmi place să fiu tot timpul cu zâmbetul pe buze, dar şi să îi fac pe ceilalţi să zâmbească mai mult. La 13 ani am avut primul caz, o persoană care suferise un accident vascular cerebral. Ulterior am renunţat la visul de a fi actor şi am urmat medicina la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia Balneofizioterapie – Ortopedie – Recuperare. 
– Se poate spune că nu d-voastră aţi ales calea aceasta, ci mai degrabă ea v-a ales pe dvs.?
– Da! Cred că toţi am avut momente în copilărie când, auzind diverşi artişti cum cântă, ne-am dorit să devenim cântăreţi sau actori, însă de multe ori viaţa are un alt plan pentru noi. Am simțit că aceasta este misiunea mea, că asta a rezervat universul pentru mine.
– Ce vă motivează cel mai tare în meseria pe care o practicaţi?
– În primul rând, felul în care se simte pacientul când pleacă de la mine, bucuria pe care o trăiește. Vine la prima şedinţă spune „au”, la a doua „încă mă mai doare acolo”, ajunge pe la a cincea şi zice „nu mă mai doare”, pleacă cu un sentiment plăcut în inimă, bucuros, mulţumit şi mai ales, mai sănătos. Le spun mereu pacienților că 50% din vindecare se datorează credinţei proprii, cealalată parte ţine de noi. 
– Vorbim de efectul placebo?
– Da, se poate spune şi aşa. În timpul şedinţelor, noi discutăm cu pacientul, încercăm să îi aflăm supărările, să îl ajutăm să se descarce de impactul emoţional care l-a condus către problema respectivă. 
– Cum aţi ajuns la Câmpina?
– Dragostea de a ajuta pacienţii de aici şi apoi am cunoscut-o pe Zenovia.
– Cum v-aţi cunoscut?
– Ne-am cunoscut prin intermediul unei colege de serviciu a Zinei, căreia i se părea că avem multe lucruri în comun. Când ne-am cunoscut, am vorbit despre proceduri, despre ce facem fiecare. Am început să facem tratamente împreună într-o zi de Paşte şi din a treia zi am şi hotărât să rămânem împreună. Noi ne completăm foarte bine. Pacienţii vin la mine la consult pentru că eu sunt mai mult cu medicina clasică şi apoi, dacă este cazul, Zenovia întregeşte procesul prin terapii energetice. 
– Când aţi deschis clinica şi ce terapii făceaţi la început?
– Am început în anul 2015, într-un apartament cu două camere unde stăteam cu chirie, apoi ne-am mutat într-un alt apartament, pentru că am început să avem din ce în ce mai mulţi clienţi. Atunci foloseam mult masajul energo-terapeutic, însă acum avem mai multe proceduri şi tratamente. Acum îmbinăm terapia cuantică cu cea clasică şi cu masajul osteopat. Practic, toate trei fac casă comună. Noi nu vrem să dăm omului o hârtie cu un rezultat, noi vrem să îl ajutăm pe pacient. Pentru că el de la noi se duce la altul şi aşa mai departe şi îşi umple sertarul cu hârtii, iar problema tot o are, nu e rezolvată. Noi vrem să dăm cât mai puţine hârtii şi cât mai multe rezultate.
– Ce credeți că este boala, privită din punctul de vedere al medicinei clasice, dar şi din punctul de vedere al medicinei alternative?
– Orice boală se poate clasifica în funcţie de cele două abordări. Dacă ne referim la definiţia medicinei alternative, boala apare ca un rezultat al unui blocaj energetic ce se produce la început nu în corpul fizic, ci în corpul spiritual. După ce ajunge în corpul fizic, după ce apare problema care deja este palpabilă, trebuie să descoperim, în primul rând, de unde a plecat şi de ce. Există o perioadă de tranziţie, boala nu apare direct în corpul fizic. Ea îţi dă semne din corpul spiritual. Toate câmpurile energetice, toate portalurile din corpul energetic către corpul fizic sunt la nivelul coloanei. De acolo pleacă totul. Noi facem ca pacientul să înţeleagă cauza care a produs boala respectivă. Cauza este întotdeauna un blocaj energetic, un blocaj al gândurilor din trecut. Noi suntem ceea ce am gândit în trecut. Dacă nu eşti atent la somaţia energetică, atunci ea se blochează şi apare boala în sine.

– Ce afecţiuni trataţi ?
– În general, majoritatea pacienţilor vin cu afecţiuni ale oaselor, cu hernii de disc, spondiloze cervicale, scolioze, discopatii, cifoze, multe afecţiuni ale coloanei, cât şi ale organelor interne, dar și depresii. În primul rând, vindecăm sufletul omului, pentru ca el să îşi dea seama când şi de ce s-a produs acel blocaj energetic ce a condus la boala din prezent. Facem asta pentru ca el să se analizeze singur, să îşi dea seama ce a făcut greşit. Pacienţilor care vin la noi, de obicei cu un RMN în mână, eu le spun că nu-mi trebuie să mă uit pe el, ci încep mai întâi să-i examinez şi pacientul rămâne uimit că ceea ce scrie pe RMN aia îi spun şi eu.
– Care este procedura de examinare?
– Palpabil, căutând inele la coloană. Coloana răspunde de fiecare organ în parte, fiecare inel are legătură cu un organ. Apoi, în funcţie de ce afecţiuni găsesc, recomand procedurile: şedinţe de masaj sau de fizioterapie. Orice afecţiune pleacă de la coloană. Din cauza deformării coloanei poate să apară ateroscreloza care blochează oxigenarea către creier şi atunci, automat, apar pulsul ridicat, stările de panică, tensiunea arterială, circulaţie sangvuină deficitară şi multe alte probleme, inclusiv iritaţii de colon, hemoroizi. În talpă ne putem da seama, prin presări, ce afecţiuni sunt. De exemplu, pentru organele genitale este călcâiul cu zona maleolelor şi aşa mai departe.

„Câmpinenii nu prea ne cunosc, din păcate”
– Vi s-a întâmplat să vină pacienţi la recomandarea soţului, soţiei, rudelor, dar ei să nu fie atât de convinşi de rezultatele acestor terapii?
– Da. Sunt pacienţi care vin după ce soţul sau soţia a fost la noi şi se simt foarte bine după aceste proceduri. Însă vin şi pacienţi care spun „hai să încerc şi asta” şi noi îi simţim, ei nu se deschid prea tare. Este frumos, dar şi greu să lucrezi cu oamenii! Românii încă sunt reticenţi la terapia alternativă, de aceea noi facem şi masaje, terapii palpabile pe care să le poată simţi ca fiind mai „reale”.
– Cum se produce vindecarea unei boli din câmpul energetic?
– Vindecarea se produce din câmpul energetic sau spiritual spre cel fizic, de sus în jos, de la univers către noi. Practic, cum a apărut o boală, aşa se şi vindecă. 
– Medicina tradiţională şi medicina alternativă se resping, aşa cum crede majoritatea? 
– Nu! Este adevărat că sunt două forme de vindecare diferite, însă ele se completează, nu se resping. Împreună au mai multă forţă. 
– Sunt terapii care acţionează mai bine la un anume gen de boală şi mai slab la alta? Cum ajungeţi să recomandaţi unui pacient o anumită terapie, cum faceţi această alegere? Vă bazaţi pe experienţa anterioară?
– Da, este vorba şi de experienţa anterioară. Dumnezeu te trimite cu mâna exact acolo unde îl doare pe pacient. Ajungând la problema lui, deja îţi dai seama de cauză şi cu ce îl poţi ajuta. Nu trebuie să îl întrebi ce îl doare, pentru că el vine să-i spui tu lucrul acesta. Unui pacient i-am dat o listă întreagă de afecţiuni şi mi-a spus „domnul doctor, tot ce îmi spuneţi am şi pe RMN”. 
– Cât de importantă este relaţia cu Dumnezeu pentru un bolnav, dar şi pentru dumneavoastră, în calitate de medic?
– Este cea mai importantă. De sus, Dumnezeu ne dă şi cu mâinile noastre îi ajutăm pe ceilalți. Fără Dumnezeu nimic nu este posibil, El este sursa vieţii. De la El ne încărcăm şi luăm energie curată, vindecătoare.
– Aţi tratat pacienţi şi din alte oraşe?
– Da, chiar şi din alte ţări precum Elveţia, Anglia, Franţa, Albania. În vara aceasta trebuia să vină un autocar cu pacienţi din Franţa, dar din cauza pandemiei nu au mai venit. Majoritatea vin la recomandarea altora care s-au tratat la noi. Avem pacienţi care vin şi din Maramureş la noi, din Bucureşti, îşi iau cazare la hotel şi vin aici. Câmpinenii nu prea ne cunosc, din păcate. Avem mai mulţi pacienţi din Ploieşti, foarte rar avem din Câmpina. Uneori, când soţia mea şi cu mine ne plimbăm, observăm că mulţi oameni au probleme de sănătate vizibile şi ne-ar dori să îi ajutăm.
Zenovia Brînză-Riciu: „Religia nu respinge medicina alternativă“
– D-nă Zenovia Brînză, povestiți-ne în câteva cuvinte care a fost parcursul dvs. pe acest drum?
– În urma primii unui diagnostic la ochi, cu mulţi ani în urmă, mi-am spus că numai Dumnezeu mă poate salva. Așa a început o schimbare spirituală şi mi-am dat seama că în interiorul meu s-a petrecut ceva nou. Nu mă mai atrăgeau lucrurile materiale, începeam să simt altfel viaţa. Aveam o prietenă care frecventa niște cursuri de Reiki la care am luat și eu parte și mi s-a părut că aflu despre lucruri pe care deja le cunoşteam de o viaţă întreagă. M-am simţit conectată. Am simţit că acela a fost momentul deschiderii uşii către Dumnezeu. În momentul acela viaţa mea s-a schimbat. Şi aşa am început să citesc, să studiez din ce în ce mai mult. După ce am dobândit gradul I şi II, am început să practic cu pacienţi de la serviciu, de unde lucram înainte la Şcoala de Poliţie. Începusem să am foarte mulţi pacienţi şi după un timp nu mai le puteam face faţă, aveam cazuri din ce în ce mai grele. Mereu l-am rugat pe Dumnezeu să îmi arate drumul. Mă întrebam dacă să-mi las serviciul, dacă să merg pe acest drum nou. Aşa că am decis să îmi las viaţa în mâinile Lui. Nu mi-a fost ușor! Când mi-am dat demisia, am plecat cu chirie, iar domnul doctor era venit din Petroşani doar cu o pensie. Însă am plecat amândoi pe acest drum ştiind că ăsta ne este destinul.
– A influenţat întâlnirea cu soţul dvs. interesul şi dedicarea pentru aceste forme de vindecare?
– Deși eram deja iniţiată în Reiki, întâlnirea cu soţul meu m-a ajutat să înțeleg mai repede că trebuie să lucrez pentru oameni şi că destinul meu de acum este altul. Altfel spus, prezenţa domnului doctor în viaţa mea a fost acea confirmare a faptului că am o chemare şi că trebuie să lucrăm împreună, că avem o misiune, că oamenii au nevoie de noi şi noi unul de celălalt. Am simţit că este ceva divin. În prima seară când am stat împreună, nu ne puteam atinge pentru că ne curentam.
– În afară de Reiki, ce cursuri aţi mai făcut?
– După ce am devenit maestru Reiki, am făcut cursurile Lira, apoi Karuna și Theta-Healing. Am studiat foarte mult şi din cărţile lui Serghei Lazarev, cât şi despre cauzele spirituale ale bolilor. Am făcut şi cursuri de masaj, ca să le pot îmbina cu terapia energetică, apoi am continuat cu nişte cursuri de evaluare a stării de sănătate, unde folosim aparatele de biorezonanţă.
– Sunt absolut necesare aceste cursuri sau ele vin în completarea unei înzestrări naturale de a vindeca? 
– Acest dar al vindecării este dat de Divinitate. Se poate şi fără aceste cursuri, însă dacă cineva doreşte să lucreze într-o clinică este nevoie de atestare prin diplomă, iar cursurile te ajută să te dezvolți în ceea ce privește cunoaşterea. Dacă nu ai chemare, nu poţi face asta, pentru că vindecarea trebuie făcută cu inima. S-a întâmplat odată să vină o pacientă cu nepoţica ei aici, iar cea mică îi tot spunea bunicii că vrea să se duca la omul ce era întins pe o masă, pentru ca ea simte ceva. S-a dus şi a pus mâna exact în locul unde îl durea. Cred ca avea maxim 5 ani.
– Vă gândiţi să practicaţi şi alte forme de terapii pe lângă cele existente?
– Tot ce este posibil, mai ales terapia cuantică pentru că este cea care va pune bazele viitorului. Domnul doctor îşi doreşte să achiziționeze o masă cu pietre de jad, această piatră fiind foarte bună în terapie. Masa funcţionează pe principiul unui masaj, pietrele încălzându-se până la 70 de grade și tratează inflamaţiile, distrofiile musculare.
– Vine religia în contradicție cu acest tip de terapii alternative? 
– Am întâlnit preoţi care au o viziune mult mai largă legat de acest subiect. Religia nu respinge medicina alternativă, ci respinge vrăjitoria. Este o mare diferenţă între vrăjitorie şi terapia alternativă. Tot ceea ce facem noi aici, facem prin Dumnezeu. Vrăjitoria ia din întuneric, pe când noi luăm din lumină. Vrăjitoria manipulează, fură oamenilor încrederea în ei înşişi, puterea lor de vindecare şi credinţa în Dumnezeu. Inaugurarea clinicii noastre s-a făcut cu un sobor de opt preoți. 
Roxana TUDOSE

Un comentariu

  1. Doamna Roxana Tudose scrieți numai inepții, va rog sa verificați la Colegiul Medicilor despre existenta acestui,, doctor'' care nu poseda nici măcar diploma de bacalaureat. Sunt niște escroci, ahtiati după bani, cu diplome la cursuri de o zi, pacalind oamenii aflați în suferință. Nu recomand, Feriți-vă de firma Zenovia S.R.L!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare