Știri

Editorial. RECORDURI

 Cu siguranță e fain să trăiești în România! Nu te plictisești. E loc mereu de surprize, și tocmai asta nu ne mai surprinde. Din cînd în cînd mai cade, totuși, cîte un record. Am crezut mai toți – naivi – că d-na Dăncilă a reprezentat un astfel de record. PSD-ul este însă un partid ambițios. Gestul de a contesta sloganul electoral „O Românie fără hoție”, pe motiv că „instigă la ură și xenofobie”, defavorizînd ceilalți competitori, este un nou moment strălucit în istoria prostiei românești; cu adenda normală că s-a găsit și un judecător care să aprobe această reclamație. Mai întîi observ în trecere că probabil oamenii din organizația d-lui Titus Corlățean nu știu ce e aia xenofobie. Care nu are nicio legătură cu sloganul incriminat, dar pesemne creierașul care a conceput lăcrămația știa că e ceva care „dă bine” în orice acuzație de azi și s-a gîndit să o bage acolo, să fie mai groasă vina. Venim la subiect: precum chelul din poveste, partidul-molimă și-a pus singur mîna în cap, sloganul nu face nicio precizare partinică. De ce să te simți vizat de el? Se vede cît de tare îi doare această temă. Un singur exemplu din sutele posibile: d-na Clotilde Armand a dezvăluit că primăria sector 1 București a „dăruit” vreo 300.000 de euro unor televiziuni pentru un clip publicitar mincinos care spunea că s-a finalizat un spital care nu există în realitate decît în stadiul de machetă. Nu e bună o Românie fără hoție? 

Au început în multe locuri reduceri substanțiale în personalul consiliilor județene. Supraîncărcarea acestora cu angajați pe relații e tot o formă de hoție. Ce revoltă în clientelă! Mie îmi place și ideea și mai ales caracterul ei anti-electoral, pentru că evident este o măsură nepopulară, prin carese pierd foarte multe voturi. Numai de i-ar ține! Dar faptul ăsta divers este un simptom al nivelului de inteligență al politicii și administrației noastre, mai ales la nivel local. Nimic mai mult, dar nici mai puțin. Chiar dl. Țuțuianu și-a pus mîinile în cap, recunoscînd că a fost o prostie. Exemplară, zic eu, de Guinness Book. Cum observa un jurnalist, dacă e adevărată acuza PSD la adresa acestui slogan electoral, atunci întregul Cod Penal e discriminatoriu, pentru că îi pedepsește pe hoți. O mai clară recunoaștere că ești un partid construit pe hoție: de la ferma de la Cornu la plagiatul lui Ponta, șpaga lui Adrian Severin și moșia lui Dragnea, nu se putea. PSD-ul rescrie Evanghelia: Lăsați hoții să vină la mine! 
Nu doar atât… Pentru că de ochii lumii, din cînd în cînd, trebuie schimbate cearșafurile în bordel, acum au inventat un partid anexă, PER, în care să se refugieze cei care, din motive de imagine, trebuie scoși din prim plan. Dar tovarășii nu se poate să fie lăsați în afara Sistemului. Casta se autoreproduce și, oricît s-ar sfîșia între ei în rest, în astfel de momente dovedesc o unitate inexpugnabilă. Celor cîțiva naivi idealiști care visează o Românie fără hoție, ridicoli donquijoți cu castronul bărbierului în cap, gestul organizației PSD Dîmbovița (de care conducerea partidului nu s-a delimitat, din cîte știu) ne aruncă o flegmă disprețuitoare în scăfîrlie. Se vede în arrière-planul acestui fapt ridicol și altceva: le e frică. Frică de momentul în care hoția va deveni cu adevărat ilegală. Care este, redusă la o singură frază, esența regimului PSD Năstase-Ponta-Dragnea? (în ordine cronologică, nu merg înapoi la regimul Iliescu, mai degrabă criminal, deși acolo e rădăcina răului): încercarea de a legaliza furtul din avutul țării, trecerea acestuia în proprietate privată, pe degeaba. Vă mai amintiți cînd Dragnea le cerea iertare pușcăriașilor? Scăpase din mînă justiția care făcuse ceva pagube mafiei politice. Între fraza aceea a lui Dragnea și inițiativa dîmbovițenilor roșii e o strînsă legătură. La care adăugăm atacurile împotriva justiției, împotriva Monicăi Macovei și apoi Codruței Kovesi. 

Nu hoțul care îți bagă mîna în geantă în autobuz este cel mai periculos, ci abonatul la bugetul statului. Sau televiziunea națională (cele private sînt cu alt regim) care te fură moral, invitîndu-l seară de seară pe informatorul Coroiu să ne informeze. Nu știți cine e Coroiu? Poate îl știți sub numele de Cristoiu. A apărut săptămîna aceasta o carte extraordinară a lui Valeriu Nicolae (cine nu știe cine și ce a făcut trăiește degeaba în România): Nu tot ei. România în ghearele imposturii. Analizînd peste o sută de CV-uri de parlamentari, autorul dezvăluie, de fapt, cum a fost România acaparată de această șleahtă de impostori transpartinici. Orice vine din afară îi pune în pericol, ca atare este imediat expulzat. După părerea mea, aceasta este explicația crizei profunde a societății românești, cam tot ce înseamnă competență și valoare a fost alungat ca indezirabil. Normal că ei cer acum să nu fie deranjați nici măcar cu un inofensiv slogan electoral. Lăsați hoții în pace, măi golanilor, ne spune PSD-ul ex-ministrului de externe!
Christian CRĂCIUN

Un comentariu

  1. Carevasăzică propuneți următorul raționament deductiv: Justiție = Macovei = Kovesi. Sfântă imparțialitate valahă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare