Știri

Editorial. PAVLOVECII

Despre reflexul cîinilor laureatului Nobel din 1904, Ivan Pavlov știu, cred, pînă și bacalaureații ultimului deceniu. Măcar din bancuri. Mecanica automată: stimul – reflex condiționat este suficient de simplă și de evidentă pentru a fi înțeleasă de toată lumea. E la fel de simplă ca și ecuația celebră a lui Einstein, și la fel de plină de consecințe și de incomprehensibilă în toate consecințele sale. Cîți ne gîndim, de pildă, că toată politica de azi și toată organizarea rețelelor sociale funcționează după acest principiu simplu? Toți sîntem precum cîinii unui „pavlov” invizibil. Suni clopoțelul cu mărirea pensiilor și a salariilor? Imediat alegătorul salivează un vot favorabil. Stîrnești ura împotriva lui x ca dușman al poporuluiși element periculos? Imediat consumatorii media vor saliva ca o haită de lupi flămînzi la mirosul căpriorului stingher și-l vor scuipa sau agresa fizic în piață pe victimă, sau pe maidanul fără margini al Facebook. Acesta este mecanismul care ne transformă pe toți în subiecți acefali ai unui experiment autoindus. Producem idei pe care le credem ale noastre, fără să realizăm că ne-au fost induse de media. „Am văzut la tv” sau „am citit pe FB” sînt două dintre cele mai idioate fraze cu care îți poți argumenta o părere. Tocmai pentru că ele țin de dresajul cotidian și de coborîrea noastră în sub-raționalitate. În non-gîndire. Cu atît mai trist cînd cei care abdică de la gîndire sînt intelectuali.
Mircea Dinescu a emanat unul din cele mai rușinoase produse ale minții sale, un text de o xenofobie, mîrlănie, precaritate de idei și de informație care dă de rușine remarcabila sa operă poetică. Miliardarul roșu care plînge fals de mila săracilor e prea obișnuit să saliveze la vederea banilor verzi. D-na doctor Monica Pop dovedește, fără să vrea, că virusul care-i atacă mental și moral pe cei care întîrzie prea mult în studiourile Antenelor nu iartă pe nimeni. Dînsa spune că știe că vaccinurile preconizate anti-covid provoacă leucemie. De unde, de vreme ce administrarea vaccinurilor încă nu a început? Doar pentru că declarația corespunde perfect (stimul=reacție) cu politica criminală (perfectă cacofonia!) a Trustului? 
Exemple ale acestei condiționări găsim suficiente, de la bucuria abjectă a unora cu multe diplome și cărți că au murit ierarhi ai bisericii, la xenofobia cultivată intens de declarațiile unor membrii de frunte ai PSD. Domne, nu te-ai plictisit să dai în PSD, mai schimbă placa – îmi spune o cunoștință, la fel de condiționată de medii -, că-ți pierzi cititorii. Știu, dar nu e vina mea că PSD nu obosește deloc să ne livreze ticăloșii provocatoare, să lucreze cu sîrg la scăderea IQ-ului național pentru a-și asigura masa de votanți captivi. Nu-i vorba, obsesia asta a controlului prin dresaj este o maladie planetară. Ce a fost altceva campania electorală din SUA? Ce este „educația modernă” decît un manej foarte elaborat, care îi transformă pe copii în pavloveci? (pentru eventuali cititori mai tineri, care nu au prins limba rusa în școală, nici filmele rusești la televizor și cinema, precizez că a doua parte a cuvîntului vine din celavec = om). Ce este noua ideologie mondială atot-nivelatoare a corectitudinii politice decît un efort de a ne transforma pe toți în pavloveci, dînd din coadă fericiți la cei care dictează regulile și ne dau porția zilnică, abundentă pînă la sufocare, de entertainment? Ce este acest al 19-lea Covid altceva decît o aplicație planetară de pavlovizare? 
O vorbă și despre autoritățile noastre, față-n față cu pandemia, apropo de declarația scăpată de Tătaru că toți sîntem vinovați, de jocurile alunecoase ale lui Arafat și de pseudo-comunicarea scrîșnită a președintelui. Eu cred că, pentru diminuarea substanțială a infecțiilor, alături de obsesivul și indiscutabilul slogan „purtați mască”, „purtați mască”, „purtați mască”, ar trebui să stea și altul, adresat autorităților centrale și locale. Explicați, explicați, explicați! Numai împreună cele două îndemnuri vor fi eficiente. Cu cît autoritățile vor explica mai amănunțit și mai pe înțelesul oamenilor, mai politicos, fiecare dintre măsurile luate, cu atît ele vor fi mai atent respectate. Măsuri evident prost gîndite și prost comunicate, precum închiderea piețelor, fac mai mult rău decît bine credibilității autorității, și subminează astfel și măsurile indiscutabil bune. Dar cine să comunice? Este o improvizație neprofesionistă într-o țară în care facultățile „de comunicare” au puiat ca iepurii. Dar puținii adevărați profesioniști în domeniu nu sînt consultați de politicieni, prea aroganți ca să aibă nevoie de consiliere. Avem nevoie de explicarea fiecărei decizii în aceeași măsură ca de paturi la ATI. Atitudinea de tip: executați și gata ce vă spunem noi e una de „democrație totalitară” cum o numesc politologii. În felul acesta se va diminua de la sine tehnica manipulării pavloviene. Noua specie umană de pavloveci e fericită să trăiască îndestulat, cu mese la ore fixe de la catering sau la fastfood, într-un laborator social din care evadarea nu este posibilă. Pentru că nu avem rachetele lui Elon Musk. Un sfat de om bătrîn: evadați înăuntru! Blindați-vă pe dinăuntru! Reveniți la vechiul homo sapiens sapiens!
Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare