Trei erau condamnați pe viață. 273 condamnați pentru omor, 34 omor foarte grav, 114 viol. Din 2016 numărul total al condamnaților pentru viol, tîlhărie, omor eliberați este de 10.833; 32 condamnați pe viață. În 2018 au fost eliberați peste 1000 de acuzați de omor și 400 condamnați pentru viol. Și vreți ca astfel de oameni să păstreze acum izolarea și masca? Dacă vă îndeamnă Aghiuță să-i cereți unuia ca ăsta la Market să-și pună masca? Nu scoate șișul? Nu-i așa că vă simțiți în siguranță? Mîndri de Dragnea, Tudorel și toți cei care au măcelărit justiția în ultimii ani? Mîndri de salariile și pensiile ex-orbitante (adică dincolo de orbita pămîntului) pe care și le-au dăruit oamenii din branșă? Am legat cele două exemple tocmai pentru a demonstra implicit că, dacă am fi avut un sistem juridico-legislativ funcțional, situația epidemică ar fi fost mult mai puțin înspăimîntătoare. Pentru a înțelege că marile manifestații pentru justiție, cînd cu celebra Ordonanță 13 și mai tîrziu, nu priveau, cum s-a tot bătut apa-n piuă de unii atunci, o chestiune strict punctuală ținînd de arcanele științei dreptului, ci erau o chestiune de cea mai acută importanță socială și națională. Care are ecou (și ce ecou!), iată, în vremurile astea în care toată lumea simte că se schimbă ceva radical, dar nimeni nu știe ce. Să nu respecți legea este în România un fel de mîndrie haiducească. Mîndrie care face victime acum, cînd luptăm cu ăla mic. Avem o alianță toxică de care România este paralizată: PSD & Parlament & CCR & Avocatul Poporului & anumite structuri din conducerea Justiției. Nu mai adaug presa și ceva „secții” ale Serviciilor. Cum să scap eu, bietul cetățean, din asemenea năvod? În loc să discutăm despre apropiatele alegeri, sau despre bugetul de 80 de miliarde pe care le avem de primit de la UE, despre cum va fi viitorul an de învățămînt (despre care nu știm nimic, doamna ministru repetă obsesiv că se fac strategii, dar nimic concret) despre cum va trebui refăcută economia și țesutul social, în egală măsură destrămate), noi ne uităm cum sînt puși în libertate violatorii. Într-o tăcere asurzitoare a zgomotoaselor ong-uri care inventează genuri. O țară ciudată în vremuri ciudate. Iar cînd te uiți la comentariile cazului Andreea Esca îți vine să pleci în oricare altă țară. Acesta nu este poporul meu!
S-o spun deschis: unul dintre principalii vinovați pentru explozia cazurilor de contaminare cu Covid este Curtea Constituțională! Dl. Dorneanu & ciracii au „judecat” ca într-o situație normală. Fără să țină seama de caracterul excepțional, la nivel mondial, al momentului istoric și moral în care ne aflăm. Nu vreau să discut influența politică asupra acestei decizii care a răpit statului puterea de a lua măsuri pentru a împiedica răspîndirea molimei. Nu avem, firește, dovezi, decît indirecte. Am învățat cu toții, măcar din romanele polițiste, să ne întrebăm cui prodest? Cui folosește. Și vedem clar, în fiecare seară la Tv, căror forțe politice le folosește degringolada creată. Dacă ne amețesc cu litere și numere de articole de lege, prea înalții judecători constituționali omit esențialul: acela că nu suntem într-o conjunctură normală. Și astfel, tot edificiul lor argumentativ se prăbușește. S-ar putea invoca vorba știută de mai toți cu minimum de cultură generală: pereat mundus, fiat justitia! Să se facă dreptate, chiar dacă piere lumea. Numai că această zicere (de altfel destul de apocrifă) nu este un principiu de drept. Pe cînd latinii aveau altul, într-adevăr funcțional: Iustitium.
În situații speciale, care puneau în pericol situația Statului, Senatul putea suspenda aplicarea unor legi pentru a apăra Republica. Dar nu aceste chestiuni de specialitate ne privesc pe noi, cetățenii. Ci faptul că decizia CCR, formalizată pe așa zisa apărare a unor drepturi, a aruncat țara în haos. Sigur că nu e singura cauză (ruptura dintre stat și popor care se socotesc reciproc dușmani este o alta), dar este cea mai importantă. Pentru un popor anomic, incult, neobișnuit să respecte legile și semenii, supus efectului de praștie după strictețea stării de urgență, nu era greu de prevăzut dezastrul pe care-l vedem zilnic în statistici. Curtea a judecat, dar nu a gîndit. Sigur că, neavînd nicio responsabilitate „medicală” ori „socială”, nimeni nu-i va cere socoteală. Să vedem legătura cu niște cifre date publicității astăzi, duminică, de către Administrația națională a Penitenciarelor. În primele 6 luni ale acestui an au foste eliberate condiționat aproape 700 de persoane, o treime fiind condamnate pentru omor, peste 100 pentru viol.
Christian CRĂCIUN