Știri

Editorial. ANALIZĂ DE TEXT

Acum vreo trei săptămîni am promis aici că nu voi scrie nimic despre epidemie. Cred acum și mai tare că toți ar trebui să ne abținem să ne dăm cu părerea și că televiziunile și FB-ul fac mai mult rău decît virusul. De aceea voi scrie strict despre partea politică, despre virus oricum toată lumea știe mai multe decît mine. Cum, necum habemus goubernus (scuze de licența latină). Unele din chestiunile afirmate aici de cîteva luni s-au adeverit cu viteză de-a lungul ultimelor zile. Nu mă interesează aici PNL-ul, nu el este urgența. În perioada de la căderea guvernului Viorica Dăncilă, liberalii nu au avut practic puterea de decizie, toate inițiativele (bune, rele, cum or fi fost) au fost sistematic blocate în parlament sau prin uneltele lor: CCR, Avocatul Poporului etc. Azi, sîmbătă, cînd scriu, s-a votat în condițiile speciale știute guvernul Orban. Nu a fost să avem unul Cîțu. Dar de ce, dacă era situația așa de încordată, toată procedura cu guvernul Cîțu a durat vreo 10 zile, pe cînd asta s-a putut derula în mai puțin de două? Și, dacă CCR nu lua acea decizie profund discutabilă, nu am fi putut avea un guvern încă din februarie? Sînt multe întrebări, dar îmi propun aici altceva. Iată textul pe care l-a postat dl. Ciolacu la votarea noului guvern: „Astăzi România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Va fi acesta în măsură să gestioneze problemele cu care ne confruntăm acum? Greu de răspuns… Dar instituțiile statului și specialiștii care se luptă cu epidemia au nevoie de stabilitate și măsuri rapide. Știu! PNL și Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcțional care să poată reacționa rapid la pandemie. Sănătatea și siguranța românilor merită votul nostru”. 
Dvs. înțelegeți ceva din acest galimatias? Păi dacă dl. Ciolacu moare de grija românilor, de ce votează un guvern de a cărui incompetență este profund convins? Dar „dacă sănătatea și siguranța merită votul nostru”, atunci creditează guvernul Orban că este în stare să le apere? Cine să înțeleagă acest joc penibil de alba-neagra? În schimb, se înțelege clar fraza următoare: „azi am dat o șansă PNL să facă bine pentru oameni, de mâine ne întoarcem și facem opoziție totală”. Ce înseamnă opoziție totală? Exact acel tip de opoziție de dragul opoziției, demagogică și punînd interesele de partid pe primul loc, pe care l-au practicat și până acum, adică prin blocarea sau amînarea prin chichițe procedurale a oricărei decizii. Vor bloca orice inițiativă. Iată de ce era imposibil un guvern de uniune națională și iată de ce trebuie coborît PSD sub un indice electoral care să-l împiedice să facă atîta rău. Nici urmă de solidaritate sau de grijă pentru interesul național în vorbirea stimabilului. Lumea nu uită ziua celor peste 20 de ordonanțe. Și nu trebuie uitat, dar trebuie înțeles, în context, nu se putea scurtcircuita altfel opoziția absurdă a partidului lui Ciolacu. Adevărul este că PSD a avut, din punct de vedere politic, o șansă extraordinară cu această criză. Absolut toate obiectivele cu care PNL a cîștigat anul trecut: alegeri anticipate, alegerea primarilor în două tururi, alegerea președinților consiliilor județene au picat. PSD are o majoritate strivitoare, împreună cu sateliții, și orice inițiativă va fi blocată. PSD a reînvestit practic același guvern pe care l-a trîntit și acum face caz de mare patriotism. „Mutarea Cîțu” a fost, sigur, la limita moralității și a stîrnit revolta chiar a multor anti-pesediști notorii. Formal, mișcarea este sigur profund blamabilă. Dar timpurile speciale cer măsuri speciale și dacă mutarea se va dovedi cîștigătoare pe termen lung va fi uitată. Dacă nu, nu! În legătură cu starea de urgență și cu puzderia de instituții prin care PSD controlează tot sistemul social, mă gîndesc la bugetivorii de la CNA. Sînt cîteva posturi de televiziune care, în modul cel mai democratic și pentru apărarea democrației, ar trebui închise prin amenzi cosmice care să le ducă la faliment. Tot are bugetul mare nevoie de bani. Ele fac enorm de mult rău, destramă țesutul social și ne mențin în prizonierat mental. 
Cred că este la fel de urgent ca și măsurile medicale să lucrăm și pentru igiena morală a nației. CNA ar trebui desființat sau așezat pe cu totul alte baze legale și standarde profesionale. În aceeași ordine de idei, este dăunător modul în care d-na Firea se bagă-n seamă, luînd decizii care nu decurg din strategia DSU. Este singura logică pe care ei o știu: cea electorală, cum să nu apară și domnia sa în față? Vă mai aduceți aminte cînd făcea mișto, ilustrîndu-se cu masca pe față? Ce trebuie întrebați pesedeii acum zi de zi este despre gaura pe care au lăsat-o în buget. Contradicția între creșterea economică pe care o tot invocă și sănătatea acestei creșteri, rezultată, spun oameni care se pricep, preponderent prin consum, se va resimți amar în anii următori. Guvernul abia numit este, după formula standard, unul de sacrificiu. Un memento sine ira et studio este necesar, tandemul Băsescu – Boc și-a asumat bărbătește criza din 2008, au gestionat-o mai bine sau mai rău, au luat măsuri absolut nepopulare, dar au salvat România de a ajunge în situația Greciei. Și acum mai sînt mulți care spun absurd că „Boc a băgat România în criză”. Actualul guvern este într-o situație infinit mai proastă. Ar trebui să-i dorim să reușească, spre binele nostru.
Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare