Știri

Editorial

CULORILE DREPTEI

Nici nu s-a alcătuit bine o alianţă a forţelor de dreapta şi un cor de bocitoare plînge „subţirimea” alianţei dintre PDL, PNŢCD, Noua Republică, ICCD şi Fundaţia Creştin-Democrată. Sunt cam aceleaşi voci care clamează inerţia, lipsa de  figuri şi idei noi în politica noastră. Iată că au apărut figuri noi. Trebuie să fii înţepenit în prejudecăţi ca să nu vezi că discursul lui  Neamţu, Ungureanu, Baconski, Papahagi este la ani lumină de nivelul discuţiilor din actuala mlaştină parlamentaro-mediatică. Acesta este aspectul teoretic. Sigur că programul prezentat are un ton foarte general pe care e ipocrit să-l incriminăm, aşa arată toate programele. Sigur că edificarea noii construcţii a început de sus în jos, dar se putea altfel? În situaţia concretă a României de azi, cu o populaţie blocată informaţional, epuizată după războiul suspendării, non-educată civic, o ţară complet izolată pe plan extern din cauza aventurismului inconştient al celor care au declanşat lovitura de stat a penalilor, nu cred că era posibilă practic o altă cale de refondare a politicului. Trebuie să lăsăm cuvîntul unei noi şi autentice elite. De aceea punctul slab al acestei alianţe este prezenţa PDL.

Sigur, luciditatea fondatorilor i-a făcut să înţeleagă că nu au nici o şansă fără infrastructura locală a unui partid mare. De la PNŢcd au luat probabil numai sigla şi mitologia, dl Pavelescu nu reprezintă practic nimic, şi nu mi-e deloc limpede de ce au avut nevoie de acest fost partid. Cu PDL-ul situaţia este mai complicată. După ce şleahta lui Antonescu a distrus liberalismul românesc, aliindu-se cu cele mai reacţionare forţe interne, socialiştii şi voiculescienii, partea dreaptă a spectrului a rămas descoperită. Cu un bun  instinct al oportunităţii, PD-ul a ocupat acel spaţiu. Să nu ne facem însă iluzii, coaliţia penalilor cuprinde şi foarte mulţi oameni din PDL. Care au lucrat din plin pentru suspendare. Începutul sfîrşitului acestui partid se plasează în momentul cînd au trîntit guvernul Ungureanu. Cu oameni ca Blaga, Olteanu, Udrea et alii nu se poate reforma o clasă politică. Nu-mi dau seama dacă limita compromisului a fost atinsă, dacă preşedinţii forţelor noi care au alcătuit alianţa aveau o alternativă rezonabilă. Sigur că există o aripă reformistă în PDL, şi ei i s-a adresat cu precădere, desigur, alianţa. Dar ce ne facem cu parlamentarii şi politicienii din teritoriu care pot trăda şi mîine, cum a făcut acum ceva vreme aliatul inventat de Băsescu, Oprea? PDL a fost un partid mort, decapitat, fără reacţie, fără prezenţă de cînd a ieşit de la guvernare. Practic, România nu are azi opoziţie. Să recapitulăm situaţia: după cîteva luni de blocaj instituţional total România se află în faţa dezastrului economic răvăşitor, condusă de şoferi în acută stare de etilism al puterii, izolată pe plan internaţional din cauza declaraţiilor iresponsabile ale aceloraşi conducători, cu o distanţare absolută între popor şi stat, gata să-şi schimbe traiectoria şi să ia din nou spre răsărit. Este în cea mai rea situaţie din 90 încoace, unde anul trecut ne aflam într-o poziţie de invidiat. Dar cîţiva inşi ne-au aruncat în haos, pentru că aşa cereau interesele şi ambiţiile lor bolnave. Nu am pomenit nimic de preşedinte. Nu-mi dau seama care va fi rolul lui de aici încolo. Poate că rolul acesta s-a încheiat, sau poate abia începe. Oamenii din alianţa de dreapta l-au sprijinit, nu atît pentru Băsescu, ci pentru că el reprezenta un principiu de ordine de care avem nevoie. În dezastrul prin care ne strecurăm între anotimpuri, alianţa de dreapta este o speranţă firavă. Dar o speranţă. Nu ştiu ce şanse are la proximele alegeri parlamentare, ar arăta mult mai bine un legislativ cu asemenea oameni care să-i înlocuiască pe patibularii din deal. Deocamdată, mîine începe noua sesiune parlamentară. Doliu.
P.S  Şi totuşi, cum rămîne cu plagiatul lui Ponta? Logodna dintre prostie şi fudulia academică este atacată acum în justiţie de cîţiva intelectuali cu doctorate adevărate şi muncite. Aşteptăm demisia.

Christian CRACIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare