Știri

Ecografiile morfo-fetale de la SanConfind sunt de cea mai bună calitate

(P) Maternitatea SanConfind, cu aparatură de ultimă generaţie și medici foarte bine pregătiţi, oferă servicii medicale de înaltă calitate gravidelor. 
Pentru a aduce pe lume în siguranţă un copilaş este nevoie de parcurgerea unor etape în urmărirea sarcinii. Paşii sunt făcuţi de către gravidă, cu suportul familiei, sub îndrumarea atentă a cadrelor medicale de la SanConfind. Înarmaţi cu determinare, cunoştinţe medicale temeinice şi o atitudine prietenoasă în relaţia cu pacienta, cei de la SanConfind conduc mereu viitoarele mămici pe drumul fascinant al îngrijirii sarcinii. Abordarea specialiştilor SanConfind este una multidisciplinară, cu scopul de a integra orice caz şi de a acoperi toate nevoile în contextul unor patologii de graniţă între specialităţi.
Ecografia morfofetală poate fi considerată “regina” ecografiilor de sarcină, deoarece analizează în detaliu (structural şi functional), toate organele fetale, din cap până în picioare. Sunt recomandate trei ecografii morfologice de sarcină, corespunzatoare fiecărui trimestru (I, II și III). 
Morfologia de trimestrul I se efectuează între 11 săptămâni şi 13 săptămâni şi 6 zile de gestaţie (fătul are o lungime cuprinsă între 45 şi 84mm). Obiectivele principale sunt: 1. Stabilirea exactă a vârstei sarcinii (datarea exactă în săptămâni şi zile este extrem de importantă pentru a stabili cu exactitate oportunitatea unei anumite intervenţii medicale, momentul naşterii, recomandarea riguroasă a diverselor teste şi investigaţii în raport cu vârsta sarcinii, toate pentru a avea un copilaş sănătos în final. 
2. Calcularea riscului de sindrom Down, Edwards, Patau (este un dublu test și reprezintă o combinaţie între o analiză de sânge şi ecografie). Sindroamele menţionate mai sus sunt cele mai frecvente anomalii cromozomiale (ale genelor) care se regăsesc în populaţie, testarea lor prenatală aducând un beneficiu important. 
Morfologia de trimestrul II se efectuează între 19 săptămâni şi 22 săptămâni de gestaţie. Este, de departe, cea mai importantă ecografie din sarcină, întrucât, la această vârstă gestaţională, structurile fetale sunt aproape pe deplin dezvoltate (cu menţiunea că inima şi creierul mai au încă elemente de definitivat). Obiectivele principale sunt: 
1. Efectuarea măsurătorilor biometrice fetale. Măsuram părţile corpului fetal şi aparatul ne dă o estimare a greutăţii, iar noi o comparăm cu greutatea aşteptată pentru această vârstă gestatională. Este extrem de important ca gravidele să prezinte cu ele rezultatele ecografiilor anterioare, datarea cea mai exactă a sarcinii făcându-se în trimestrul I. În trimestrul II doar estimăm creşterea, nu mai redatăm. 
2.  Evaluarea detaliată a anatomiei fetale.           
3. Evaluarea riscului de naştere prematură. Măsurăm cu ajutorul ecografiei transvaginale colul uterin. Colul uterin, partea terminală a uterului, este structura uterină care ţine închis uterul. Cu cât colul este mai lung, cu atât riscul de naştere prematură este mai mic. Dacă descoperim un col uterin scurtat (sub 25mm), luăm legătura cu medicul curant, care poate acţiona să împiedice naşterea prematură prin medicamente sau intervenţii (cerclaj).
Morfologia de trimestrul III se efectuează optim în perioada 30-33 de săptămâni, cu următoarele obiective: 
Efectuarea măsurătorilor biometrice fetale şi proiecţia EFW la nivelul curbelor de creştere, plus estimarea lichidului amniotic şi a Dopplerelor fetale. Este vârsta la care întâlnim cea mai mare variaţie a greutăţii feţilor: de exemplu, pentru aceeaşi vârsta gestatională, un copil provenit dintr-o mamă de  1.5m înălţime poate cântări 1.800g, în timp ce altul, provenit de la o mamă de 1.78m înălţime, poate cântări 2300g, fiecare fiind normal în raport cu aşteptările pentru fiecare caz în parte.
Efectuarea ultimei analize structurale detaliate. Se insistă în special asupra detaliilor cerebrale şi cardiace, când cele două organe şi-au finalizat dezvoltarea la această vârstă. 
Echipa de specialişti în morfologie fetală de la SanConfind dispune de multă empatie și flexibilitate în relaţia cu viitoarele mămici. Vă aşteaptă cu drag în timpul programului (acum, şi sâmbăta), pentru a efectua ecografii morfologice de sarcină. Singuri nu suntem mult, împreună suntem totul! 
Dr. Roxana Dumitru, 
medic ginecolog, specializat în morfologie fetală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare