Știri

Dormi în pace, Ștefan Chiţu!

După ce, pe 21 decembrie 2018, moartea Jenicăi Tabacu a lăsat un mare gol în lumea culturală a Câmpinei, iată că, zilele trecute, la nici două luni de la dispariția dintre noi a fostului director al Muzeului Memorial ”B. P. Hasdeu”, lumea sportului câmpinean avea să cunoască, și ea, cea mai mare pierdere din istoria sa. Fiindcă, pe 18 februarie 2019, timpul nu a mai avut răbdare cu Dan Ștefan Chițu, polisportiv de talie internațională în tinerețile sale, iar acesta a decedat, răpus de o boală necruțătoare. Când a plecat într-o lume mai bună, Dan Chițu avea 74 de ani. Cei mai mulți câmpineni îl știu probabil de pe vremea când a fost proprietarul echipei de fotbal Poiana – Câmpina,  pe care a patronat-o (sub diverse denumiri), din 1991 și până în anul 2008, atunci când, din motive financiare, clubul s-a desființat. Tot începând cu anul 1991, Dan Ștefan Chițu a fost patronul societății Carpatin, care deține Hotelul Muntenia. Însă cei tineri trebuie să știe că cel mai cunoscut sportiv al Câmpinei, în anii tinereții sale, a fost unul dintre marii campioni ai României la motocros, fost antrenor al lotului național de motocros, dar și campion național de bob (sport pe care l-a îmbrățișat, după ce a renunțat, în 1975, la motocros).
Dan Chițu s-a născut pe data de 27 decembrie 1944 la Breaza. A început motocrosul de performanță la Clubul Poiana Câmpina, în anul 1962. Doi ani mai târziu a plecat la Steaua București, unde a rămas până în anul 1975, când a revenit la Poiana Câmpina, pentru a prelua funcția de antrenor. A fost declarat cel mai bun sportiv al României la motocros în anii 1971, 1972 și 1973. În palmaresul său se numără șapte titluri de campion național, cinci titluri de campion balcanic. A fost singurul motocrosist român care a câștigat o etapă a Cupei Mondiale: Marele Premiu al Spaniei, la Barcelona, în 1970. La scurt timp după această mare performanță, avea să câștige și Cupa Prietenia, în 1971 și 1973. Apoi, între anii 1982 și 1989, a fost antrenor al lotului național al României. După 1975, s-a retras din motocros și a început o carieră în bobul de performanță, ca pilot. A fost campion național la bob două persoane și vicecampion național la bob patru persoane. De asemenea, în 1978 a câștigat Trofeul Carpați, la bob două persoane, alături de Gheorghe Lixandru.
Pentru a-i cinsti bogata și valoroasa activitate dăruită sportului de performanță, în anul 2002, Consiliul Local Câmpina l-a declarat pe Dan Ștefan Chițu cetățean de onoare. Același lucru l-a făcut și Consiliului Local Breaza, pe 30 martie 2017.
În ultimul interviu pe care l-a acordat publicaţiei noastre în anul 2016, deplângea soarta fotbalului câmpinean, în special şi a activităţii sportive locale, în general.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare