Pasajul pietonal a fost modernizat aproape total în primăvara anului 2014. De atunci, din doi în doi ani, instalaţiile sale se strică, una câte una. Realizarea noii sale înfăţişări a făcut parte dintr-un pachet mai mare de investiţii publice începute în toamna anului 2013, de reabilitare a aleilor din jurul Parcării Centrale, continuate apoi cu modernizarea pasajului pietonal din faţa sediului BCR, cea mai tranzitată zonă de către câmpineni. În ultimele luni ale lui 2013, Pasajul de la Ceas a cunoscut serioase lucrări de modernizare: au fost înlocuite vechile pavele cu dale din granit, au fost montaţi noi stâlpi de iluminat public, asemănători celor de pe Bulevardul Culturii (adică tot în stilul retro), au fost refăcute scările, apoi au fost schimbate băncile, noul mobilier stradal având tot un parfum retro, asemănător mobilierului de pe Bulevardul Culturii. La începutul anului 2014, au urmat ultimele lucrări: amenajarea unei cascade pe terasa nordică a pasajului, potrivit unui proiect de peisagistică urbană a zonei, dar şi realizarea unui sistem de iluminat special prin intermediul unui sistem de reflectoare şi spoturi îngropate in pavaj.
De asemenea, a fost realizat un nou spaţiu verde, în trepte, după un proiect de arhitectură peisagistică. Spaţiile verzi existente au fost remodelate şi sub ele au fost montate sisteme de irigare automatizate care să asigure permanent necesarul de umiditate al solului. Amenajarea cascadei în miniatură a venit ca o încununare a tuturor acestor modernizări, dar nu pentru multă vreme. În mai puţin de doi ani de la inaugurare, cascada a încremenit în peisaj, instalaţiile sale nemaifiind în stare de funcţionare. A fost reparată şi a mai funcţionat o vreme, nu foarte îndelungată, după care iar s-a stricat. Astăzi, bazinul cascadei este plin de mătasea-broaştei, după ploi abundente care fac ca la baza ei să se mai adune arareori apă. Lumea s-a obişnuit încet-încet cu stricăciunile ei permanente şi cu peisajul dezolant al unei minicascade decorative. Copiii bat mingea de-a lungul şi de-a latul pasajului, uitând cu desăvârşire de apa curată din bazinul colector al cascade. Adulţii nu au uitat-o, cu toate că şi-au luat de mult adio de la ea.
După încă alţi doi ani de la deteriorarea cascade, s-au stricat şi instalaţiile sistemului de iluminat spoturile îngropate în pavaj. De mai multe zile, lucrătorii unei firme de specialitate au lucrat la repararea cablajelor electrice îngropate. Recent, lucrările au luat sfârşit, iar spoturile vor lumina din nou pardoseala pasajului, în mijlocul căruia tronează stema municipiului. Dar acest sfârşit al ultimelor lucrări de reparaţii poate precede începutul unor noi defecţiuni, te miri pe unde. În ultimii ani, parcă tot mai multe investiţii publice de amploare sunt urmărite de “ghinion”. Ca să nu zicem de o proastă calitate a lucrărilor. Şi atunci se naşte fireasca şi legitima întrebare: până când se vor plăti cu banii câmpinenilor lucrări ale unor investiţii publice de amploare, dar şi de calitate îndoielnică?
Adrian BRAD