Orăşelul nostru, aşa mic cum este (de şase-şapte ori mai mic decât capitala judeţului, din punct de vedere demografic), a fost o pepinieră destul de bogată de politicieni care au ocupat scaune de deputaţi şi de senatori în Parlamentul României. Unii dintre ei nu au rămas în politică, alţii sunt şi azi membri activi ai partidelor care i-au propulsat în forul deliberativ suprem al ţării. Astfel, numai în mandatele cuprinse între 1990 şi 2004, din Câmpina au ajuns în legislativul central următorii: deputatul Gheorghe Palade (legislatura 1990 – 1992), senatorul Traian Ştefan Mocuţa (1994 – 1996, devenit senator prin ocuparea unui loc vacantat), deputatul Victor Barbăroşie (1996 – 2000), deputatul Victor Bercăroiu (2000 – 2004). Între 2004 şi 2008, Câmpina nu a mai trimis pe nimeni în fruntea ţării, pentru ca în următoarea legislatură “să dea lovitura”, cu doi parlamentari: deputatul Florin Anghel şi senatorul Georgică Severin. La ultimele alegeri parlamentare, din toamna lui 2012, situaţia s-a repetat, astfel încât astăzi, în Parlamentul României, sunt tot doi câmpineni: deputatul Virgil Guran şi senatorul Georgică Severin, ultimul reuşind performanţa de a obţine două mandate succesive de senator.
În articolul de faţă, vom prezenta sintetic activitatea parlamentară a deputatului Virgil Guran, urmând ca, într-unul dintre numerele viitoare ale publicaţiei noastre, să vi-l prezentăm şi pe senatorul Georgică Severin, cu toate proiectele şi iniţiativele sale parlamentare.
Virgil Guran a câştigat Colegiul uninominal nr. 2 Deputaţi – Câmpina şi este, din 2008, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Câmpina. Îndeplineşte, de asemenea, şi funcţiile de vicepreşedinte al Filialei Prahova a PNL şi membru al Delegaţiei Permanente a PNL. S-a născut în municipiul Târnăveni, judeţul Mureş, la 12 mai 1965. La pagina sa personală de pe site-ul Camerei Deputaţilor, la studii şi specializări, putem citi: 1983 – Liceul Militar-Alba Iulia; 1986 – Şcoala Militară de Ofiţeri Sibiu; 1998 – Academia de studii economice – Bucureşti; 2000 – Cursuri postuniversitare – Management; 2005 – Master – Dreptul afacerilor. În anul 2013, s-a remarcat prin mai multe acţiuni şi iniţiative parlamentare.
Astfel, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, anul acesta, Virgil Guran a fost (co)autorul a 23 de propuneri legislative privind diverse domenii de activitate. De asemenea, el a adresat 29 de întrebări Guvernului, de la începutul acestei legislaturi. Lui Guran nu i-au displăcut deloc dezbaterile parlamentare, căci a vorbit aproape o oră şi jumătate în plenul Parlamentului, în cadrul mai multor declaraţii politice şi intervenţii (20 la număr). Pe 2 septembrie 2013, deputatul câmpinean şi alţi nouă colegi deputaţi au iniţiat o modificare la Legea nr. 215 privind administratia publică locală. Modificarea vine în sprijinul chiriaşilor la stat, care vor avea prioritate (drept de preempţiune), în cazul în care Consiliul Local sau Consiliul Judeţean decide să scoată la vânzare imobilul închiriat. Potrivit noilor reglementari, acest lucru va fi posibil numai în cazul în care chiriasii au această calitate de cel putin un an.
Cea mai importantă iniţiativă legislativă a deputatului Virgil Guran, o iniţiativă singulară, este proiectul legii care ar putea aduce clădiri si terenuri nefolosite, ce aparţin in prezent ministerelor, în administrarea autorităţilor locale. Textul legii este elaborat şi a fost depus la comisiile din Parlament. Deocamdata, 96 de colegi îi susţin proiectul de lege. Pentru a fi adoptat, proiectul de lege are nevoie de votul a 200 de parlamentari. Dacă va fi aprobată, Legea Guran ar putea fi extrem de benefică domeniului sărac în terenuri al municipiului nostru, pentru că am putea câştiga peste 200.000 mp de teren, reprezentând incinta fostei unitati militare de pe Voila şi cea a Taberei pentru copii Voila, aflate în prezent într-un stadiu avansat de degradare.
A.N.