Știri

De ce au ajuns preţurile terenurilor din Câmpina la mâna consilierilor locali?

Poate cea mai delicată problemă care se discută la fiecare şedinţă a Consiliului Local este stabilirea preţului pentru terenurile pe care legislativul local le înstrăinează sub diverse firme. Fiecare încearcă să folosească tot felul de argumente, în funcţie de interesele personale, de grup sau de… partid. Apoi, argumentele care au fost susţinute într-o şedinţă sunt combătute vehement la următoarea întâlnire, doar pentru că proiectul aparţine unui adversar politic. Iar argumentele celor mai mulţi dintre consilieri ţin doar de culoarea politică sau de intersele proprii.
Nici ultima şedinţă a Consiliului Local nu putea face excepţie de la această regulă. Astfel, trei proiecte succesive, toate făcând referire la terenuri din Câmpina, au fost aprobate cu preţuri total diferite. După ce s-a aprobat suma de 45.000 euro ca preţ de pornire a licitaţiei pentru clădirea fostei centrale termice de pe Aleea Energiei, pentru un teren de pe Strada Târnava Mare preţul terenului a fost de 15 euro/ mp, pentru ca la proiectul imediat următor, preţul unui alt teren de pe Strada Muncii să fie stabilit la numai 3 euro/ mp!
Situaţia a fost observată şi de unii consilieri, cel mai vehement dovedindu-se a fi Horaţiu Zăgan. La început, consilierul social-democrat a reamintit un of mai vechi al său: „La oamenii care vroiau să-şi cumpere bucăţica de teren de lângă propria casă le-am cerut preţul pieţei, câte 100 euro pentru metrul pătrat! Acum, se vine cu tot felul de argumente pentru preţuri cât mai mici. Vrea unul să-şi facă o casă, noi îi dăm terenul cu 15 euro!” Apoi, l-a convins pe Gheorghe Sandu, cel care iniţiase proiectul pentru terenul de pe Strada Târnava Mare, că acel drum este asfaltat şi are cele mai multe dintre utilităţi, nu aşa cum prezentase iniţiatorul. La ultimul proiect, iniţiat de Viorel Bondoc, Zăgan a trecut de la atac vehement la ironie… În momentul în care iniţiatorul a propus ca preţ de pornire a licitaţiei valoarea de… 3 euro, Zăgan a întrebat ironic: „În câte rate?” „În mai puţine rate decât terenul de 54.000 mp vândut cu 0,59 euro în aceeaşi zonă!”, a replicat iniţiatorul. Reacţia lui Bondoc a fost una disproporţionată şi dovedeşte exact că argumentele sunt bune doar când pot fi folosite în favoarea ta, atunci când aceleaşi argumente sunt folosite de adversarii politici, ele nu mai sunt bune. Pe principiul: „Ei cu ei, noi cu noi şi cu ai noştri”.
Cum s-ar putea rezolva această situaţie? Consilierul Dragomir Enache a propus, încă de la primele şedinţe din acest mandat, ca preţurile de pornire a licitaţiilor să nu mai fie stabilite de consilieri, ci să existe un evaluator, care să propună preţul corect. Acum, dacă va fi sau nu acelaşi evaluator care a stabilit suma de peste 100.000 euro pentru sediul PNL, nu a mai precizat Enache. În schimb, consilierii nu au niciun interes să dea din mână această „cloşcă cu pui de aur”, care produce mulţi „arginţi”, pentru că astfel ar pierde unul dintre cele mai importante lucruri pe care le stabilesc ei – preţul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare