Conștiința de cetățean al țării în care m-am născut s-a trezit în mine destul de târziu și abia după ce mai înainte am înțeles că ea este legată aproape indisolubil de conștiința de creștin. Iar conștiința de creștin botezat s-a trezit în mine în adolescență, când m-am întrebat, poate ca mulți alți adolescenți, care este sensul vieții pentru care m-am născut. Găsind în Dumnezeu răspunsul, precum și în viața veșnică a sufletului omenesc, următorul pas a fost să găsesc răspunsul la întrebarea fundamentală: ce să fac pentru a moșteni viața veșnică? Iar răspunsul a venit simplu: păzește poruncile! Iar poruncile se reduc la porunca IUBIRII: Iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui.
Astfel încât iubirea față de Dumnezeu, pentru a fi adevărată, are nevoie de fapte. În afară de alegerea medicinei ca profesie și misiune în viață și după dedicarea primilor 10 ani exclusiv acesteia, spre sfârșitul anilor 80, am „auzit” și strigătul copiilor abandonați din maternități și leagăne de copii. Neștiind că epoca se va sfârși în 89, am încercat să dau o mică mână de ajutor în combaterea acestui flagel care s-a dovedit a fi abandonul de copii, practic luând spre creștere și educare, în 1988, primii doi copii nou-născuți în maternitatea unde lucram atunci, sortiți abandonului. Iar în 89, încă doi copii de 3 ani.
Anul 1989 a fost nu numai anul schimbărilor pe toate planurile, dar a fost și începutul oficializării activității mele într-un cadru mai organizat de activitate civică, fondând primul ONG în Câmpina, împreună cu d-ra prof. Eugenia Câmpean, Asociația „IUBIȚI COPIII”. Ajungând să cunosc și să mă implic profund în dramele acestor copii și mame, mi-am dat seama că pentru prevenirea, tratarea și chiar vindecarea acestor mari probleme sociale UNICE în România nu este suficientă numai implicarea civică. Și astfel am decis să continui activitatea, de această dată prin implicarea politică. În care partid? În partidul de care mă pot regăsi, ca doctrină, mai apropiată. În partidul în care valorile pe care le consider mai importante le regăsesc în doctrina acestuia: comportament moral în politică, dreptatea socială, democrație participativă, respectarea familiei tradiționale, orientarea pro-europeană etc.
Am ales, astfel, să calc pe urmele înaintașilor noștri Maniu, Mihalache, Rațiu, Coposu.
Iar acum provocarea pentru mine este să încerc să ofer și alte opțiuni electoratului câmpinean și prahovean.
Maria Zaharia, președinte
PNT Maniu-Mihalache, filiala Câmpina