Știri

Cuvântul care înţeapă

De ce trebuie să miluim cetăţenii în sutană?
Sunt aproape sigur că scriitura de azi îmi va atrage oarece critici atât din zona habotnicilor, cât şi din aceea a slujbaşilor Domnului, dar cu toate astea simt că nu pot să trec peste o stare de fapt care mă scandalizează la nivel de procedură şi nu neapărat pe fondul ei.
De ani de zile sau poate mai nimerit spus dintotdeauna (încă nu am verificat şi nu vă pot oferi un reper în timp), bisericile câmpinene (româneşti) au cerut şi au primit bani din bugetul public fără ca nimeni din sfera politico-administrativă să se întrebe vreodată ce se întâmplă cu aceste „sponsorizări” alocate orbeşte întru sprijinul bisericii.
Zilele trecute, unul dintre colegii din Comisia de cultură, învăţământ, sport şi culte religioase (nu dau nume pentru că nu el este iniţiatorul acestui demers) mi-a înaintat un document, înspre avizare, ce cuprindea lista alocărilor bugetare în anul 2013 pentru fiecare biserică în parte, al cărei total se ridică la 1,5 miliarde lei vechi, fără nicio fundamentare. În primul moment am rămas surprins de lejeritatea gestului prin care mi se cerea un asemenea gir pentru o chletuială însemnată din vistieria publică. Imediat după aceea m-am dezmeticit şi am cerut lămuriri. Prima şi ultima întrebare (!!!) adresată colegului meu a fost în ce scop folosesc bisericile locale aceşti bani şi în urma cărora criterii se repartizează sumele pentru fiecare. Răspunsul a fost unul  dezarmant: „Păi nu ştiţi că aşa s-a împământenit, să dăm bani în fiecare an bisericilor? Şi ca să evităm nemulţumirile (a se înţelege afuriseala – n.m.) anumitor preoţi, lăsăm la latitudinea protopopului împărţeala!!!” Sincer, în momentul respectiv am avut o trăire apropiată de revoltă şi mă gândeam la săptămânile în care m-am chinuit fără nicio izbândă să-i conving pe politrucii din administraţie de absoluta necesitate a alocării unei sume modice pentru educaţia unor copii sărmani, îngrijiţi de Asociaţia AISI de la Casa Tineretului.
Aşadar, trebuie să dăm, fără să ştim pentru ce, 1,5 miliarde lei vechi, bisericilor, bani pe care câţiva cetăţeni în sutană îi vor încasa la împărţeala protoierească în numele enoriaşilor. Mă îndoiesc că în imediatul lor beneficiu. Nu vreau să comentez aici practicile de zi cu zi absolut comerciale ale unor preoţi cu salariul plătit de la stat şi nici faptul că sunt puţini dintre ei care îşi ajută cu adevărat semenii din parohie, pentru că aş avea multe de spus. Vreau doar să scot în evidenţă acest soi de complicitate, aproape odioasă, dintre politrucul avid de voturi (pe seama influenţei popeşti) şi anumiţi cetăţeni în sutană. Cine citeşte aceste rânduri poate avea impresia că sunt un om fără credinţă. Nici vorbă de aşa ceva! Sunt de bună credinţă, ortodoxă şi cred în valorile creştinismului, fără să minimalizez celelalte credinţe, însă asta nu mă împiedică să-mi pun întrebări în ceea ce priveşte justeţea unor decizii legate de acest fenomen. Aprob finanţarea din bani publici a oricărei biserici, în măsura în care fondurile sunt folosite exclusiv pentru oamenii aflaţi în nevoie şi nu pentru un termopan ori o centrală termică la casa parohială confortabilă a unui preot ce stoarce bani neimpozitaţi de la oameni pentru îngropăciune, cununie ori botez. Accept situaţii în care lăcaşurile de cult au nevoie urgentă de reparaţii ori consolidări, însă nu subscriu la luxul de prost gust, în totală contradicţie cu starea naţiei şi a societăţii per ansamblu. Tocmai de aceea, atât cât va ţine de mine, am să mă opun unor astfel de practici, pentru că, în fond, nu înţeleg de ce trebuie să miluim aceşti cetăţeni în sutană, a căror menire cred că Dumnezeu a lăsat-o pe Pământ în cu totul alt scop decât acela de a strânge averi.

P.S. Înspre o cât mai corectă informare a cititorilor, public în continuare lista cu sumele propuse pentru fiecare biserică în parte.
Parohia “Adormirea Maicii Domnului”, Parohia “Sf. Mc. Dimitrie”, Parohia “Naşterea Maicii Domnului”, Parohia “Sf. Nicolae”, Parohia “Sf. Treime”, Parohia “Sf. Voievozi”, Parohia “Sf. Apostol Andrei” – total 1,16 miliarde lei vechi, ce urmează a fi împărţiţi de Protoierie. Menţionez că fiecare parohie în parte a primit, anul trecut, suma de 190 milioane lei vechi.
Parohia Romano-Catolică – 120 milioane lei vechi.
Asociaţia Augustinelor “Sf. Rita” – 20 milioane lei vechi.
Biserica Creştină -Adventistă de Ziua a 7-a, str. Sălaj – 40 milioane lei vechi.
Biserica Creştină -Adventistă de Ziua a 7-a, str. Mărăşeşti – 40 milioane lei vechi.
Biserica Creştină -Adventistă de Ziua a 7-a, str. Petru Rareş – 40 milioane lei vechi.
Biserica Penticostală Emanuel – 40 milioane lei vechi.
Biserica Penticostală Betel – 40 milioane lei vechi.

Florin FRĂŢILĂ

3 Comentarii  

 1. Fara sa te jignesc , daca ai fi un om de buna credinta ai merge la biserica saptmainal nu doar de Pasti si de Craciun si ai afla la ce se folosesc acesti bani .
  1. De acord ca sunt preoti care isi fac datoria prost .Dar asta nu inseamna ca toti sunt la fel ; si atunci de ce acest titlu ? ; fiecare va raspunde pentru ceea ce face .
  2. Stii oare cit costa intretinerea unei biserici ? cit se plateste pentru caldura , pentru reparatiile curente , pentru intretinerea spatiilor bisericii ?
  3. Stii cu cit este platit un preot de catre stat ?
  Si daca esti atit de tare de ce nu discuti si despre altele
  – despre banii alocati castelului muzeu Hasdeu ?
  – despre noul club sportiv ( al lui Guran oare ????) ; asociere cu LIDO ??? , sa fim seriosi /
  – despre serbarile Campinei ?
  – despre celebrul bazin de inot ( 80% cheltuieli acoperite de primarie / profit ???? poate ptr administratorul Armasu )
  – sau poate de imparteala beneficiilor actuala .
  Ar fi bine sa lasi deoparte ipocrizia (PDL a avut afaceri , PSD a avut afaceri , PNL are afaceri ) si atunci nu ai nimic mai bun decit sa te iei de biserici ; poate ar fi mai bine ca acesti bani sa mearga la homoxesuali si lesbiene ???
  Cam atit /

 2. Asa e…Se plateste mult ptr caldura, intretinerea bisericii, a spatiilor (??!!), dar in calcul oare nu se iau si contributiile anuale pe care suntem obligati sa la platim, desi niciunul dintre noi nu stie de ce?…nu e cazul sa imi raspundeti ca tot ptr intretinerea bisericii, sau ptr diversele slujbe de care am beneficia ptr ca fiecare dintre aceste slujbe sunt platite separat, cu bani grei inca, ma refer la ceea ce stiti si dvs: botez, cununie, inmormantare, iar acestea nu sunt DELOC putine…Despre salariile preotilor ce sa mai vorbim, sume in plus fata de salariu capata in fiecare zi (neimpozabile inca) ma gandesc la ceea ce lasa fiecare in acatiste, pomelnice, la spovedanie,la maslu, la sfestanie, etc. Or acestia nu sunt banii preotilor? Nu ii ia nimeni in calcul? Am orbit cu totii? Dati-le si de la bugetul local…poate ptr niste panselute, poate niste babute nu au bani de contributie anul asta si acoperiti astfel gaura din buzunarul preotilor, faceti milosteniue si ptr Catedrala Neamului, ca si acolo e urgent nevoie, ca sutele de mii de euro stranse numai la pelerinajul de anul trecut la Sf Parascheva, nu se stie unde sunt…asa ca mai dati…dati cu totii…pacatuiti la greu, apoi deschideti punga si rasuflati usurati: V-ATI FACUT DATORIA!

 3. Contributie anuala, taxe botez, cununie, mormantare, parastat si multe altele. Ajutam slujitorii bisericii din greu, cu ce si cum ne ajuta ei? S-a pierdut tocmai credinta acestor slujitori care se bucura la banii unei batrane care vine la biserica sa se inchine, sau sa aduca o coliva. Imi apar ca niste corbi si vulturi care sunt pasari deosebite, majestoase, dar care nu se sfiesc sa vaneze rapace un amarat de soarece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare