Știri

Contre şi miştouri, ingredientele unei şedinţe ordinare

Mai sunt trei şedinţe ordinare până a alegerile locale, iar acest lucru se (re)simte din plin în cadrul dezbaterilor. Candidaţii se atacă între ei, principalele arme folosite fiind ironia şi miştoul. De partea cealaltă, alţi aleşi, care fie au locurile asigurate, fie nu mai au nici o treabă în viitoarea campanie electorală, ţin isonul contrelor şi miştourilor, provocând tot felul de subiecte… delicate. Aşa a fost şi şedinţa din 28 februarie.
Subiecţi principali – Tiseanu vs. Arghir şi Jenica Tabacu. “Victime colaterale” au mai fost Ion Mircea şi Marian Nistor. Campionii remarcilor ironice – Horaţiu Zăgan, Mihail Şerbănoiu, dar şi câteva replici ale lui Marian Constadandache au amuzat asistenţa. La toate acestea, Oprea preşedinte de şedinţă era tot ce lipsea… Numai că, de această dată, fostul procuror a părut a înţelege după patru ani de mandat, care este rolul consilierului preşedinte de şedinţă şi nu a mai ţinut să iasă în evidenţă, după precedentele sale păţanii care au dus la întreruperea a două şedinţe ale Consiliului Local.

“Parcă eşti Ceauşescu!”
Încă de la primul punct de pe ordinea de zi au început comentariile. Chiriacopol l-a propus pe Arghir pentru o comisie, aducându-i elogii. “Parcă eşti Ceauşescu, aşa te laudă”, i s-a adresat Zăgan lui Arghir. Apoi, pentru că era o adevărată bătălie pentru paternitatea amendamentelor, acelaşi Zăgan: “E important cine face amendamentul, doar e campanie…”
După ce Lucian Cercel a citit – destul de rar – o listă care părea că nu se mai termină a fondurilor alocate bisericilor, Dragomir a încheiat cuvântul lui Cercel: “Amin!”, spre hazul general.

Meniu… a la Arghir
Arghir a ironizat un proiect făcând o comparaţie cu… ciorba de burtă. Imediat a solicitat un răspuns, care se regăsea în expunerea de motive. “Nu e ca un meniu expunerea de motive, dar scrie acolo…”, a spus Zăgan. Lucrurile s-au lămurit, iar pentru că Oprea tăcea, Dragomir a întrebat dacă mai sunt întrebări, “La friptură”, a adăugat Zăgan.

Fiecare cu păsărelele lui…
Arghir a continuat războiul cu Tiseanu atacându-l şi pe tema parteneriatului cu rromii. “Înţeleg că se apropie campania, iar unii oameni politici versaţi încearcă să obţină voturi, inclusiv de la rromi. Pe bucăţele am da toată Casa Tineretului, fără discernământ. Le-aţi dat rromilor un teren pentru cărămidărie. Eu am porumbeii în zonă şi văd că nu se întâmplă nimic”. “Să nu rămâi fără porumbei”, i-a spus un coleg, la care Arghir a replicat: “Unii rămân fără primărie, eu fără porumbei…” Concluzia: fiecare cu “păsărelele” lui!

…Şi “căţeii” săi!
Neadoptarea proiectului pentru alocarea unui spaţiu Asociaţiei Rromilor “Frăţia” l-a enervat pe Tiseanu, astfel că disputa sa cu Arghir a continuat. “Victimă colaterală” a căzut Marian Nistor, care s-a simţit obligat să ia apărarea şefului său de partid. de aici a rezultat o discuţie simpatică despre “căţeii” fiecăruia… Spre amuzamentul general.
La discutarea organigramei, Marian Constandache a dat replica serii: “Dacă doamna Tabacu ajunge cercetător ştiinţific, dispare incompatibilitatea cu funcţia de consilier local? Şi dacă da, propun un post de cercetător ştiinţific şi la Piaţă!” Toată lumea a râs, dar nimeni nu a pus problema serios dacă Jenica Tabacu şi Marian Nistor, prin funcţiile lor de directori la Muzeul “Hasdeu”, respectiv, la Serviciul Pieţei, nu sunt incompatibili cu statutul de consilier local.
Şi Mihai Stănescu a iniţiat un proiect, la prezentarea căruia a spus: “Am reluat proiectul prezentat acum vreo două luni, deci – nota bene – n-are nici o legătură cu campania electorală”. “Oricum, pentru dvs nu conta…”, a venit replica promptă a lui Zăgan. A fost,de altfel, proiectul la care “s-a votat cu strigături” (Zăgan), după ce Jenica Tabacu, deşi ridicase iniţial mână, şi-a adus aminte la sesizarea din priviri a noului ei coleg de partid, Bogdan Ene, că nu votează proiectul… “A, eu nu votez!”, a spus Jenica Tabacu.

Lacrimi de râs
Finalul a fost apoteotic, încununarea firească a unei astfel de şedinţe. Mai întâi, a fost proiectul lui Aurel Oprea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare unui ilustru necunoscut, Constantin Zidaru, doar pentru că “a apărut pe prima pagină a unui ziar central” (Oprea). “E penibil!”, a spus Constandache ieşind la o ţigară. “Trebuie să mă aştept şi eu…”, a continuat Zăgan. Expunerea de motive a lui Oprea a fost momentul în acre s-a râs cel mai mult, până la lacrimi, inclusiv aleşii locali sau membrii Executivului stăpânindu-şi cu greu lacrimile de râs…
La unul dintre ultimele proiecte, iniţiat de Arghir pentru închirierea unor garaje, Nistor a avut o dilemă: “Pe unde se intră în acest garaje?” “Pe uşă!”, i-a răspuns prompt Şerbănoiu. Arghir a încercat, totuşi, să răspundă: “E un spaţiu verde…” “Nu, e vopsit!”, a continuat Şerbănoiu. “Chiar e un spaţiu verde, acolo am copilărit”, a sărit Jenica Tabacu. “Unde…?”, a întrebat Zăgan de pe parcă Jenica Tabacu ar fi copilărit pe spaţiul verde sau în garaj…

“Puneţi palma cui ştiu eu!?”
“Diversele” au avut şi ele partea lor de divertisment. Atunci când Şerbănoiu a solicitat Executivului să impună Poliţiei Comunitare respectarea protocolului privind asigurarea unor măsuri de ordine la meciurile de acasă ale Municipalului. Tiseanu s-a opus, cu argumente ilare. “Dacă apar conflicte şi vreunul dintre poliţiştii comunitari păţeşte ceva, cine răspunde?” Păi, există şi jandarmi, care să-i apere pe… poliţişti!? “Noi trimitem şi femei acolo, dacă apar conflicte şi trebuie să intre pe teren?”, a insistat Tiseanu pe principiul drobului de sare… Nimeni nu a putut să-l lămurească. Nici Ion Mircea căruia Tiseanu i-a răspuns cu agresivitate. Nici Mircea nu a tăcut: “Puneţi palma cui ştiu eu!?”, a fost replica finală a lui Mircea, la care Tiseanu a tăcut…
Cam asta a fost una dintre laturile şedinţei ordinare a Consiliului Local, desfăşurate pe fondul sonor asigurat de zecile de găini şi cocoşi din cadrul expoziţiei de păsări de rasă, care era găzduită de parterul Casei Tineretului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare