Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina a trecut, săptămâna trecută, în scenariu roșu pentru o perioadă de două săptămâni, după ce o profesoară a fost confirmată cu infecție SARS-CoV-2.
Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina a fost nevoit să treacă în scenariu roșu începând cu 15 octombrie 2020. După ce a funcționat o lună în scenariu galben, unitatea de învățământ a schimbat culoarea după ce o profesoară a fost confirmată ca fiind infectată cu coronavirus. Acest lucru înseamnă că nu mai vin la școală nici copiii și nici profesorii, toți elevii învățând de acasă, în sistem online, cel puțin pentru două săptămâni.
Profesoara s-a testat din inițiativă proprie
„Faptul că facem ore online este o măsură de protecție“, ne-a spus, scurt pe doi, prof. Roxana Stan, directorul unității de învățământ. Aceasta ne-a explicat, în continuare, situația cu care se confruntă în prezent școala pe care o conduce și ce urmează. „O doamnă profesoară s-a simțit rău, a avut febră și m-a anunțat din prima zi în care a observat simptomele. Ea a cerut să țină ore online, cu toate clasele, din responsabilitate față de copii și față de colegi. Dar după două zile, când a văzut că și-a pierdut gustul, s-a dus din proprie inițiativă și și-a făcut testul COVID. Când a primit rezultatul m-a anunțat, iar eu, la rândul meu, am informat DSP-ul. Medicul responsabil cu igiena școlară din cadrul acestei instituții a făcut apoi o anchetă în școală pentru a vedea cu cine a intrat în contact doamna profesoară. La final, recomandarea a fost ca să nu riscăm sănătatea întregului colectiv școlar, mai ales că doamna profesoară a predat la mai multe clase. În consecință, din 15 octombrie și până în 28 octombrie inclusiv vom funcționa în scenariu roșu.“ Acest lucru nu o sperie pe doamna director și nici nu le pune probleme elevilor legate de școala de acasă. Elevii au conturi pe platforma G SUITE, fiind nevoiți oricum și înainte să desfășoare ore online, întrucât Colegiul funcționa anterior în scenariu galben (aici se implementează învățământul hibrid în clase de gimnaziu și liceu).
De menționat faptul că înainte de a trece la scenariul roșu, în cadrul Colegiului Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina era deja un profesor în izolare, dar și alți opt elevi, din clase diferite, cu suspiciuni de infectare legate de familie.
Pe 28 octombrie expiră perioada de scenariu roșu pentru Colegiu, dar nu este sigur că elevii se vor întoarce în bănci. „Vedem care este situația între timp, ce informații mai apar, dar și care e rata de infectare la nivelului orașului Câmpina“, a explicat directorul unității.
Cum se conduce o școală în scenariu roșu?
Chiar dacă doamna director este acasă, nu înseamnă că nu are „ochi“ și „urechi“ în clasele online. „Eu intru permanent la ore. Sunt asociată la toate clasele și fac o verificare permanentă a activităților online. Intru pe platformă, văd ce lecții și ce teme se postează, câți elevi intră în direct, cum se lucrează pe manualele digitale, etc. Intru inclusiv în timpul orelor, cu camera web deschisă, fie rapid, în trecere, fie îi întreb pe elevi ce fac, cum se simt“, a detaliat prof. Roxana Stan. Totodată, managerul trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul suprasolicitării copiilor în această perioadă, când învață de acasă. „Trebuie să ne gândim că activitățile online ne oferă niște avantaje și, chiar dacă putem să lucrăm mult, trebuie să avem grijă să nu-i suprasolicităm cu prea multe teme de făcut acasă. Totuși, am speranța că vom parcurge cu bine acest an școlar“, a concluzionat prof. Roxana Stan, directorul Colegiului Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina.
Iată care sunt cele 18 școli în scenariu roșu din Prahova, începând cu 15 octombrie 2020:
1. Școala gimnaziala „Elena Doamna” Ploiești – toate clasele V-VIII
2. Grădinița Bucov – grupa mare pp
3. Școala Angels Păulești
4. Grădinița nr. 2 Filipeștii de Pădure – grupa mare
5. Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlați – clasa a VII-a B (prima jumătate) și clasa a IX-a D (prima jumătate)
6. Colegiu National ”I.L. Caragiale ” Ploiești-Clasa VII C –gr.2
7. Colegiul National „Nicolae Grigorescu” Câmpina
8. Școala Gimnazială com. Sălciile cu structuri
9. Școala Gimnazială com. Scorțeni cu structuri
10. Școala Gimnazială com. Surani cu structuri
11. Școala Gimnazială com. Gura Vadului cu structuri
12. Școala Gimnazială ”Laurențiu Fulga” com. Fulga cu structuri
13. Liceul Teoretic ”Aurel Vlaicu” Breaza cu structuri
14. Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și structura Liceul Tehnologic Filipeștii de Pădure
15. Colegiul ”Ferdinand I” Măneciu–Cls.I A
16. Grădinița pp ”SEVA” com. Blejoi
17. Grădinița pp ”Mirabela ” com. Păulesti
18. Centrul Școlar Educație Incluziva Breaza
(R.A.I.)
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!