Știri

Clubul Sportiv din Câmpina, la ceas aniversar! Avem performanţă la noi în oraș?

Clubul Sportiv din Câmpina a aniversat, în luna februarie, 4 ani de la începerea activităţii. Acesta cuprinde patru discipline sportive: baschet, handbal, fotbal și nataţie, unde copiii înscriși beneficiază de antrenamente gratuite. Baza sportivă include terenul mare sintetic de fotbal, terenul mic, terenul multifuncţional și bazinul de înot didactic. Clubul este susţinut financiar de Primăria Câmpina și Consiliul Local. 


● SECŢIA DE BASCHET
Înființată în oct. 2017. În jur de 20 de copii (o grupă de fete și o grupă de băieți). La prima selecție au fost peste 30 de copii. Anii sunt 2008-2010.
Doi antrenori: 
Cristina Potgitier (din oct. 2017) – profesor de educație fizică, antrenor baschet categ. I
„Fac baschet din clasa a IV-a. M-a selecționat domnul profesor Pastor. M-a ridicat în picioare și eram cea mai înaltă. Am jucat baschet non-stop, am ajuns în divizia A la Craiova. La 18 ani, terminând junioratul, domnul profesor, acum colegul meu, (n. r. Liviu Dochia) m-a vândut pe 5 mingi și m-am dus la Târgoviște unde am jucat un an în divizia B, apoi a venit revoluția. Am mai jucat la Ploiești, la Călărași și apoi la Craiova, unde am făcut și facultatea. 
După terminarea studiilor, în 1996, am revenit în Câmpina. Am zis că e de ajuns, am vrut să vin ca profesor de educație fizică. Am fost la liceu la Comarnic până în 2003 când am plecat în Africa de Sud, unde am avut echipă de baschet la liceu. În 2008 am revenit în România pentru că am vrut să adopt un copil și lucrez cu acești copii minunați la Clubul Sportiv din Câmpina”.
Liviu Dochia (din martie 2019) – profesor de educație fizică, antrenor baschet categ. I. Este câmpinean și are 25 de ani de experiență în sportul de performanță. A jucat baschet în divizia națională de juniori a orașului Câmpina, în perioada 1969-1971. 
„Am fost prima echipă a orașului Câmpina care a ajuns în divizia națională. Am terminat facultatea în 1975 și am fost repartizat la Clubul Sportiv Școlar Constanța unde am obținut locul I pe țară la juniori. Am fost solicitat de familie să vin înapoi în 1985, la Clubul Sportiv Școlar de aici unde timp de 11 ani la rând Câmpina a avut echipă în divizia națională de junioare. Din această echipă, 7 fete au fost promovate în alte orașe, la seniori. 
Dar mi s-a desființat secția pentru că îi cam băteam pe cei din Ploiești. Mi s-a spus că nu mai sunt fonduri. Am fost distrus. M-am dus profesor la Liceul Petrolul timp de 4 ani, apoi în 2003 m-am hotărât să plec în Marea Britanie pe un contract. Am revenit în țară acum doi ani, ca pensionar și am fost chemată aici de Cristina. Nu am fost tentat să rămân peste hotare. Dacă plecam la 20 de ani să-mi fac o carieră, o famile, era altceva. Dar eu am plecat la 50 de ani din alte motive și am văzut toate diferențele. Nu m-aș putea integra în acea societate.
Pentru mine, să vin aici la club a fost ca un cadou. Mi s-a dat ceea ce mi s-a furat acum 20 de ani, dorința de lucra în continuare cu acești copii minunați. Sunt pensionar, dar alerg toată ziua, pun panouri. Lucrul cu acești copii e scopul vieții mele. Aici e sufletul meu!”
Secția de Baschet a fost înființată acum doi ani și jumătate când Cristina Potgitier a făcut primele selecții, atât în rândul fetelor, cât și al băieților, copii născuți între anii 2008-2010. Având nevoie de ajutor, aceasta l-a adus anul trecut în echipă pe fostul ei antrenor, Liviu Dochia, care acum se ocupă de grupa de fete.
COMPETIŢII 
În 2020 vor participa la prima competiție oficială de mini-baschet. Până acum au mai avut diverse concursuri la Brașov, la Breaza, la Ploiești, cu echipe de fete mai mari și care fac parte din cluburi performante. „Suntem mai mici de vârstă cu cel puțin un an, iar acum fizicul contează foarte mult.  Însă nu ai cum să progresezi, dacă nu ai competiții, nu ai jocuri“, argumentează Liviu Dochia.
„În jocul de baschet nu există niciun fel de competiție la această vârstă, decât festivalul național de mini-baschet din vară, de la Costinești sau Mangalia. Aceasta este singura competiție oficială care se desfășoară pe o perioadă de 2 săptămâni.
Sunt două categorii de vârstă: baby-baschet (până în 10 ani) și mini-baschet (11-12 ani). Performanța începe după 13 ani când există campionate regulate.
Încă o problemă care există este că ești obligat să te afiliezi Federației Române de Bachet ca să poți să participi la competiții oficiale. În rest sunt meciuri amicale”, completează Dochia.
Cei doi antrenori sunt inimoși și au încredere în copiii Câmpinei, chiar dacă se bat cu echipe de valoare, din orașe mari, ce au sponsori, autobuze, echipamente și săli disponibile pentru antrenamente zilnice.
PERFORMANŢĂ ÎN BASCHETUL CÂMPINEAN
Liviu Dochia: „Acest club s-a creat pentru sportul de masă câmpinean. S-a făcut această bază superbă, au început să se miște niște lucruri care erau necesare pentru copiii Câmpinei. Avem copii extrem de dotați în zonă, la toate disciplinele, dar durează să-i prindem din urmă pe cei care au condiții excepționale.
Cea mai tare echipă de mini-baschet de vârsta aceasta se numește Dan Dacian București. Vin cu câte 10 echipe de fete și băieți, au 3000 de copii în toate secțiile din București.
Din toată cariera mea de antrenor de performanță nu există decât două soluții: selecția, să-l găsești pe acela ca un bulgăre de aur într-o mină, și apoi volumul de lucru, baza sportivă. 
Nu ne putem permite să spunem că vom fi campioni naționali. Asta este extrem de greu. Dar acest oraș, Câmpina, a dat peste 20 de juniori în divizia națională, atât fete, cât și băieți. Baschetul este iubit în zonă, în toate curțile de la școli și licee toată lumea joacă baschet, toată lumea auncă la coș. Au ieșit jucători mari. Dacă reușim să scoatem unul, doi jucători care se promovează la seniori, este ceea ce am putut să facem pentru oraș”.
Cristina Potgitier: „La vârsta mică pe care o selectăm trebuie să-i înveți să alerge, în primul rând. Dar se vede progresul copiilor. Oricine e binevenit să vină și să vadă copiii la antrenamente, la un meci amical. Saltul de acum un an este foarte mare. Se vede că ei lucrează”.
● SECŢIA DE HANDBAL
Înființată în mai 2018. 24 de fete (majoritatea 2010-2011).
Un singur antrenor:
Daniel Vasile, profesor de educație fizică, specializare handbal. Este câmpinean și se ocupă și de organizarea competițiilor sportive la nivel de județ.
„Joc handbal din clasa a V-a. Doamna profesor Gherman de la Școala Ion Câmpineanu, fosta generală 1, mi-a insuflat dragostea pentru handbal și pentru sport și mișcare, în general. Mi-a plăcut să urmez calea asta. În liceu, junior fiind, am jucat la Breaza la seniori, iar apoi m-am transferat aici, la Oțelul, dar din păcate s-a desființat. Am urmat Academia de Sport la București, am jucat și acolo trei ani într-o echipă municipală, apoi am devenit profesor la liceul Petrolul din Câmpina. M-am tranferat la Ploiești, dar activitatea mea de bază, din 1996 și până în prezent este la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova, reprezentanta Ministerului Tineretului și Sportului în județ. Sunt consilier și ne ocupăm de organizarea tuturor activităților sportive în Prahova.
Am ales să înființez o secție de fete, chiar dacă par mai neîndemânatice decât băieții. Însă prefer disciplina la antrenamente, mai ales că handbalul feminin este mai bine reprezentat la noi în țară”, argumentează el.
SCORUL NU CONTEAZĂ
„Cea mai mică fetiță din grupă, născută în 2013, e un talent senzațional. A venit cu sora ei mai mare, tatăl m-a rugat s-o las și pe ea. Evident că și la handbal contează înălțimea, dar nu așa mult ca la baschet. Aici punem accent pe viteză, forță, îndemânare. 
Începând de anul trecut am intrat în competiții de baby-handbal, mini-handbal și am făcut față cu brio. Un lucru important este că nu se joacă pe scor. Federația a hotărât, în urmă cu doi ani, ca la aceste vârste să nu se joace pe scor și e un lucru foarte bun. Contează doar să participi. Mai mult decât atât, avem finanțare de la Ministerul Sportului așa că mergem la competiție fără să plătim cazare, doar transportul. 
Am fost la Brașov, suntem împărțiți pe zone. Suntem în jur de 100 de echipe în țară. Am fost mai întâi la etape de zonă, județene, apoi la națională.
A fost un an competițional foarte bogat și asta ne-a ajutat să progresăm. În trei zile se joacă câte 7-8 meciuri și faptul că nu se joacă pe scor nu se pune presiune pe copii și asta e important. Copiii joacă de plăcere, să înscrie. Înainte nu se făceau festivalurile acestea, se începea de la juniori 3, după 13 ani. E adevărat că nici selecția nu se făcea de foarte timpuriu, dar am luat și noi modelul nordicilor și am coborât vârsta de selecție. Sunt însă și excepții. Spre exemplu, Crina Pinta, pivotul lotului național, a fost selecționată la 16 ani și joacă la CSM București”.
PERFORMANŢĂ LA CÂMPINA?
Abia peste doi ani se poate vorbi despre performanță în handbalul câmpinean, când fetițele antrenate de Daniel Vasile vor participa la primele competiții de juniori.
„Îmi doresc ca două, trei, patru, cât mai multe jucătoare să poată ajunge în vârf, la echipe de primă ligă din țară. Sunt câteva foarte talentate și au  șanse dacă se țin de treabă, mai ales că microbul le-a intrat deja în piele și vin la antrenamente cu drag. Însă toate lucrează foarte bine. Avem câte trei antrenamente pe săptămână la sala de sport a Colegiului Național Nicolae Grigorescu, dar suplimentăm când sunt competiții”, explică antrenorul.
O NOUĂ GRUPĂ DE FETE 
Vești bune pentru fetițele care vor să joace handbal de performanță la Câmpina, dar mai ales pentru părinții lor. Din aprilie 2020 se va deschide o nouă grupă la Clubul Sportiv din Câmpina. „Vrem să începem să construim piramida. Colega care va veni va face selecție pentru 2012-2013. Mergem în școlile câmpinene în ultima săptămâna din martie și îi chemăm pe copii la un prim antrenament. Nu se poate vorbi despre selecție la vârsta asta pentru că cei mici au evoluții diferite. Cele care văd că nu țin pasul nu mai vin. Practic se selecționează singuri. Cel mai important este să ai o bază mare de copii, să-i vezi cum cresc”, detaliază antrenorul. 
Prima întâlnire se selecție va avea loc vineri, 29 martie, ora 16.00, la Colegiul Național Nicolae Grigorescu.
„Ușa e deschisă și la intrare, și la ierșire. Important este să-ți dorești să joci handbal”, le spune mereu Daniel Vasile copiilor pe care-i antrenează.
Citiți săptămâna viitoare și despre celelalte secții ale Clubului Sportiv din Câmpina, la ceas aniversar. Veți afla cu ce provocări se confruntă antrenorii secțiilor de fotbal și de natație, dar și ce planuri are președintele Adrian Stoican pentru clubul pe care-l conduce.
R.A.I.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare