Știri

Cine câştigă Primăria?

Cel mai probabil, alegerile locale vor avea loc la 25 mai, după cum a anunţat premierul Tăriceanu. Pentru funcţia de primar al municipiului Câmpina se anunţă o bătălie interesantă şi foarte dură. PSD a prezentat deja persoana nominalizată pentru Primărie, Victor Bercăroiu. Actualul primar, Horia Tiseanu, va candida şi el din partea PD-L. Deocamdată, acestea sunt singurele certitudini, dar şi cele mai puternice candidaturi. Alături cei doi, s-ar mai putea înscrie în cursă şi Alin Moldoveanu, în prezent preşedinte al PC Câmpina, însă candidatura lui va fi direct influenţată de viitorul politic al lui Florin Anghel. Celelalte partide par a nu conta în această bătălie, dar nu se ştie niciodată de unde poate sări preferatul alegătorilor. Interesant de urmărit vor fi şi campaniile electorale pe care le vor desfăşura candidaţii.
Candidaţi interesanţi, orgolii uriaşe, un echilibru aproape fără precedent şi o campanie care se anunţă tumultoasă. Toate acestea au o singură miză – Primăria. Deşi, mai corect ar fi să spunem că miza este chiar Câmpina. Cetăţenii vor decide, dar de condus, va conduce unul singur.
Horia Tiseanu
Timp de aproape patru ani a lucrat intens la clădirea unei imagini potrivite pentru a putea obţine un nou mandat. Actualul număr 1 de la Casa cu Grifoni, Horia Tiseanu, are cele mai mari şanse pentru a câştiga încă o dată Primăria. Cel puţin, aşa consideră mulţi dintre oamenii politici locali. Are de partea sa experienţa, prietenii, iar alipirea PLD la partidul pe care-l conduce pe plan local nu a schimbat cu nimic datele problemei privind viitoarea candidatură. Ba, dimpotrivă, s-ar putea spune că Tiseanu a ieşit întărit din această asociere, având în echipa sa câţiva oameni valoroşi, care-l susţin.
Victor Bercăroiu
Un alt candidat cu nume greu este fostul deputat Victor Bercăroiu, din partea PSD. După ce a câştigat un sondaj intern în faţa preşedintelui Şerbănoiu, a lui Horaţiu Zăgan şi a Jenicăi Tabacu, Bercăroiu a întrunit şi cele mai multe dintre aprecierile câmpinenilor într-un sondaj telefonic realizat pe aproximativ 200 de subiecţi. Experienţa sa managerială, politică şi – nu în ultimul rând – administrativă, pot constitui o ameninţare pentru actualul edil-şef al Câmpinei. Pe de altă parte, însă, Bercăroiu a lipsit în ultimii ani de pe scena vieţii politice locale şi pare mai vulnerabil decât alţi candidaţi. Totuşi, rămâne unul dintre numele de greutate ale politicii câmpinene. Va conta mult echipa echipa pe care şi-o va crea, dar şi platforma cu care va încerca să câştige Primăria Câmpina.
Alin Moldoveanu
Privit la început cu detaşare şi neîncredere, Alin Moldoveanu a început să se impună tot mai mult şi să devină un adversar din ce în ce mai redutabil pentru “vulpile bătrâne” din politica locală. Cu destul de mare priză la tineri, evidenţiindu-se prin organizarea mai multor spectacole în aer liber, unde a reuşit să aducă nume grele ale muzicii româneşti, Alin Moldoveanu a lucrat atent la propria imagine. A câştigat de mai multe ori la loterie, dar a întors mare parte din aceşti bani comunităţii, fiind cel care a organizat – şi, uneori, sponsorizat – o serie de acţiuni sociale. Problema lui e dată de apartenenţa la gruparea Anghel, iar orice mişcare politică a acestuia se răsfrânge şi asupra lui Moldoveanu, pe plan local. Totuşi, este puţin probabil, ca Florin Anghel să nu găsească o altă variantă (dacă nu cumva a şi găsit-o) şi să coboare din aerul tare al politicii naţionale, iar după ce s-a confruntat cu Voiculescu să candideze la Primăria Câmpina.Aceştia ar fi cei trei candidaţi, cei mai siguri pe nominalizarea lor finală în bătălia pentru funcţia de primar. Stiluri diferite, caractere diferite, viziuni diferite, dar acelaşi electorat.
Outsaiderii…
În afara celor trei candidaţi, alte personalităţi de mai mică sau mai mare anvergură tind să intre în lupta electorală. Este vorba de Jenica Tabacu, directorul Muzeului “B.P. Hasdeu”, actual consilier local din partea (încă) PSD. A avut negocieri – se pare, eşuate – cu PNL şi îşi doreşte foarte mult să devină prima femeie care ocupă funcţia de primar al Câmpinei. Are, însă, nevoie de susţinerea unui partid, pe care, deocamdată, se pare că nu l-a găsit.Un alt consilier local, rămas fără de partid, Elvis Arghir, pare şi el tentat să reintre în cursa electorală, după ce a candidat şi la scrutinul din 2004. Şi el a negociat cu mai multe partide, inclusiv cu PNL, dar şansele cele mai mari le are să candideze ca… independent. Mai ales că, spre deosebire de alţii, dispune de forţa financiară necesară. Ceva mai complicată este situaţia celorlalte formaţiuni politice. Iar cea mai delicată situaţie se înregistrează la PNL, acolo unde încă nu este stabilit un candidat care să corespundă profilului ideal. După ce nu au găsit în propria ogradă, liberalii au avut tatonări cu Elvis Arghir şi cu Jenica Tabacu, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat. Dintre celelalte formaţiuni politice, PNŢ-CD nu dă nici un semn de viaţă, în vreme ce PRM pare dispus să arunce în luptă un “lup tânăr”. Potrivit preşedintelui Tănase Satnoianu “avem de ales între Răzvan Pietricică şi Andrei Istrate, doi tineri cu reale calităţi”. Dar necunoscuţi, am zice noi.Mult mai interesantă va fi opţiunea PNG-CD. Deşi se vehiculează varianta că preşedintele Traian Drăguşin va fi candidatul partidului, nu este exclus ca acesta să renunţe în favoarea unui coleg, despre care se crede că ar avea mai multe şanse de câştig. Câştig neînsemnând neapărat funcţia de primar, ci cât mai multe voturi pentru obţinerea mai multor mandate de consilieri locali.
Va fi, cu siguranţă, o primăvară fierbinte. Chiar dacă, aproape fără excepţie, toţi potenţialii candidaţi au anunţat că-şi doresc o campanie electorală civilizată, ne reamintim doar ce s-a întâmplat la europarlamentare şi ne îndoim că se vor putea ţine de cuvânt. Atunci, miza era mult mai mică şi tot au existat tensiuni. Dar acum, când se decide cine va sta în fruntea urbei în următorii patru ani şi va împărţi “caşcavalul”, cine poate crede că va fi o campanie liniştită?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare