BREAKING NEWSȘtiri

Cheltuieli mai mari, beneficiari din ce în ce mai puțini la centrul pentru persoanele fără adăpost din Câmpina

Centrul Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială a Persoanelor fără Adăpost din Câmpina, situat în cartierul Voila, și-a început activitatea în anul 2013, funcționând inițial sub administrarea unei fundații patronate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, pentru ca în anul 2017 să fie preluat de Primăria Câmpina, ca serviciu social administrat de Consiliul Local. Misiunea centrului este aceea de a combate marginalizarea și riscul de excluziune socială a persoanelor fără adăpost sau aflate în dificultate, obiectiv care ar trebui să se reflecte în numărul persoanelor care beneficiază de serviciile acestuia.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local de miercuri, 27 martie, s-a aflat și un proiect de hotărâre inițiat de primarul Alin Moldoveanu, prin care a fost propusă aprobarea nivelului contribuției lunare de întreținere a persoanelor fără adăpost beneficiare ale serviciilor sociale asigurate acest centru situat în cartierul Voila.
În anul 2023, costul mediu pentru întreținerea unui beneficiar a fost de 3.713 lei/ lună. Pentru anul acesta, contribuția lunară a fost estimată la 4.053 lei, potrivit documentației ce însoțește proiectul de hotărâre. Creșterea este determinată de majorarea costurilor la utilități și a majorării salariului de bază. Cu toate acestea, alocația zilnică pentru hrană rămâne neschimbată la maximul de 50 lei/persoană/zi, conform HCL nr. 138/ iulie 2022.
În timp ce cheltuielile cu salariații și serviciile s-au ridicat la 664.304 lei în 2023, estimările pentru 2024 indică un total de 717.200 lei (echivalentul a 144.000 euro), din care: cheltuieli salariale – 524.000 lei; vouchere vacanță – 11.200 lei; cheltuieli funcționare – 72.000 lei; cheltuieli cu hrana (estimate pentru un număr mediu de 7 persoane) – 110.000 lei. După cum se poate observa, cheltuielile cu personalul reprezintă de trei ori mai mult decât cele destinate funcționării centrului și hranei beneficiarilor.
Analizând rapoartele de activitate pe ultimii cinci ani, se observă faptul că numărul de beneficiari ai centrului a scăzut treptat în ultimii ani, de la 52 de persoane în 2018, la 22 de persoane pe tot parcursul anului 2023. Dintre aceștia, 20 aveau reședința în Câmpina, conform actelor de identitate, iar restul au provenit din afara municipiului.
Centrul are o capacitate maximă de 20 locuri și funcționează cu 7 angajați (cinci îngrijitoare, un asistent social și un șef centru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare