Joi, 17 iunie, la ora 11.00, Casa Tineretului găzduiește o expoziție temporară cu tema ”111 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu”. Pasionații de aeronautică, dar nu numai, sunt așteptați să descopere amănunte despre viața și activitatea celui care a fost marele aviator Aurel Vlaicu. Expoziția este organizată de administrația locală, în colaborare cu Comandor Gheorghe Coman, inginer și profesor în domeniul aeronauticii civile și militare.
Un portret emoţionant îi face temerarului inginer aviator devotatul său prieten, Octavian Goga, fost coleg şi bun cunoscător al vieţii acestuia, într-un eseu publicat iniţial în revista „Luceafărul” şi reluat mai târziu în volumul „Precursori”, din care puteți citi un scurt fragment mai jos:
„Avea şi el un vis, care nu-l părăsea niciodată. De câte ori ieşeam la plimbare afară din Sibiu, cum se iveau în zare crestele munţilor, Vlaicu părea schimbat. Vorbea mai puţin, îşi curma glumele şi rărea pasul. Era distrat, îl lua în stâpânire un calm necunoscut şi fruntea, senină de obicei, i se învăluia într-o umbră de seriozitate. (…) Visul ăsta l-a omorât… L-a omorât înainte de-a fi început să trăiască. Era doar abea în pragul vieţii, cu fierberea tulbure încă a celor treizeci de ani (…) Muncea cu patimă, unind devotamentul sălbatic al geniului, cu stăruinţa ţărănească. De aceea Vlaicu a fost toată viaţa lui un izolat, cum rar se întâlnesc… Nu cunoştea reţeaua de convenţii şi îndatoriri care îndrumă pe trecător în drumul lui. Nici nu putea s-o vadă, doar până în clipa când s-au închis pe veci ochii aceia strălucitori, ei au fost aţintiţi numai spre cer… ”.
Citiți articolul integral AICI.