BREAKING NEWSȘtiri

Câmpina, fără viceprimar după șase luni de la alegerile locale

Partidele politice reprezentate în Consiliul Local Câmpina nu se grăbesc să aleagă viceprimarul după șase luni de la scrutinul din septembrie 2020. Cel mai probabil, explicația acestei situații fără precedent în istoria postdecembristă a administrației publice câmpinene este faptul că negocierile politice au eșuat din nou după boicotul forțelor politice de dreapta din 23 decembrie 2020. Drept urmare, din câte se poate observa, partidele nu sunt în stare să formeze o majoritate confortabilă și omogenă care să susțină alegerea unui viceprimar și să-și asume guvernarea orașului din punct de vedere legislativ. Drept este că, dincolo de nereușita partidelor din acest punct de vedere, se poate lua în calcul și neimplicarea primarului independent Alin Moldoveanu care, cel puțin la modul declarativ, susține că nu se amestecă în acest demers politico-administrativ.
Vă reamintim faptul că, la prima încercare de alegere a viceprimarului, în ședința Consiliul Local din data de 23 decembrie 2020, nouă consilieri locali au boicotat votul (Aron Sabo , Bogdan Ene, Marius Anghelescu – PMP; Liviu Dumitrache, Adina Gârbăcică, Viorica Vane – USR-PLUS; Dan Nica, Florin Marcu – PNL și Cezar Grama – Partidul Verde). Președintele PMP Câmpina, Ioan Pițigoi și vicepreședintele USR Prahova, Cristian Apostol, prezenți în acel moment în sala de ședință, declarau presei, între altele, că „tratativele unei alianțe politice între USR-PLUS – PNL și PMP la nivel județean sunt avansate” și că această majoritate politică va oferi soluția pentru alegerea viceprimarului Câmpinei.
De reținut faptul că singurul partid care în tot acest timp și-a asumat public intenția de a obține funcția de viceprimar a fost Partidul Oamenilor Liberi (POL), condus de Liviu Briciu, partid ce a discutat cu toate formațiunile reprezentate în Consiliul Local pentru susținerea candidaturii lui Cosmin Raț.
Ulterior ședinței amintite, reprezentanții USR Prahova reveneau cu precizări într-un comunicat de presă în care explicau punctual „boicotul forțelor de dreapta în Consiliul Local Câmpina”, între altele arătând cu degetul spre edilul Alin Moldoveanu care, în opinia lor, ar fi încercat să impună un viceprimar de decor.
Scandalul politic iscat la acea vreme s-a dovedit un bun motiv pentru Cezar Grama (pe atunci președintele Partidului Verde, exclus între timp din partid) să-i atace public, la rândul său, într-un comunicat de presă, atât pe primarul Alin Moldoveanu (căruia îi recomanda „să ia pantoful de pe gântul anumitor consilieri locali”), cât și pe cei doi colegi din propriul partid, consilierii locali Roxana Gheorghe și Noemi Ionescu, cărora Grama anunța că le va retrage sprjinul politic pentru sabotaj și trădare.
Ce s-a întâmplat de atunci? Doar negocieri eșuate între forțele politice de dreapta, care se vede că n-au ajuns încă la un numitor comun, așa cum promiteau liderii lor în decembrie 2020, dar și între celelalte formațiuni reprezentate în Consiliul Local, respectiv Partidul Verde, Partidul Oamenilor Liberi și Partidul Social Democrat, care ar putea reprezenta cea de-a doua formulă de alianță politică și în cadrul căreia s-au purtat discuții pentru formarea unei majorități.
În loc de concluzii, subliniem câteva aspecte care, vrând, nevrând, ies în evidență în tot acest joc de-a șoarecele și pisica dintre oamenii politici care își asumă conducerea partidelor pe de o parte și dintre partide și primarul independent, pe de altă parte: în Consiliul Local nu există o majoritate care să-și asume guvernarea orașului din punct de vedere legislativ și inclusiv alegerea viceprimarului; în Consiliul Local nu există partide declarate a fi în opoziție care să-și asume rolul de a critica și stopa, dacă este cazul, derapajele majorității ori ale primarului Moldoveanu; lipsa unui viceprimar slăbește eficiența activității Executivului Primăriei Câmpina și e un semnal destul de clar că partidele nu vor să-și asume guvernarea locală alături de un primar independent, așa cum este destul de clar (vă reamintim că a declarat public în repetate rânduri) că primarul independent Alin Moldoveanu refuză să se implice în orice negociere pe această temă, cu riscul de a prelungi starea de anormalitate.
Cui folosesc toate acestea rămâne să aflăm în perioada următoare, atunci când aleșii locali și oamenii politici din spatele lor vor fi nevoiți să se pună de acord ori să se înfrunte pe teme importante pentru comunitate, cum ar fi desființarea Serviciului Public de Exploare și Administrare a Pieței Centrale, aprobarea bugetului pentru anul 2021 în forma propusă de executiv și nu în ultimul rând aprobarea proiectelor cuprinse în Strategia de dezvoltare locală 2021-2027.

Un comentariu

  1. Mai degraba desfiinteaza Casa Tineretului care sincer consuma nu produce.2 directori si angajati dublu fata de Casa de Cultura.Piata s a digitalizat dar e rentabila.Daca nu ar fi putere de cumparare,corpul nou si bazarul ar fi gol.Daca se va alege viceprimar in carti va fi independentul Filip si Rat.Pnl il va propune pe Marcu.Ar mai fi Davidescu de la Pro Romania si Duran Psd dar un primar de dreapta,Alin nu se va lega la cap.Simplu de ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare