Câmpina a sărbătorit joi, 8 ianuarie, în sala „Constantin Radu” a Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, 512 ani de la prima atestare documentară. Pentru a sublinia evenimentul aniversar a fost organizat un simpozion „Câmpina 512” care a cuprins prelegeri, o lansare de carte şi vernisajul expoziţiei „Câmpina, oraş însorit”. Înainte de a se da startul manifestării a fost ţinut un moment de reculegere în memoria profesorului Gherasim Rusu Togan, scriitor şi etnolog, cetăţean de onoare al oraşului, plecat dintre noi în luna decembrie a lui 2014. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut primarului Horia Tiseanu, acesta fiind urmat de către istoricii Gheorghe Râncu şi Alin Ciupală, ultimul dintre ei ţinând să readucă în discuţie un subiect controversat, despre care am scris în numărul de săptămâna trecută al publicaţiei noastre şi care ridică un mare semn de întrebare: este sau nu ziua Câmpinei pe 8 ianuarie?
Dincolo de argumentele de factură istorică, istoricul consideră că data este nepotrivită şi pentru că vine imediat după sărbătorile de iarnă. “Câmpina este oraşul cu cele mai multe zile însorite din an, putem alege ca zi aniversară 21 iunie, când este solstiţiul de vară. De asemenea, pentru că avem un oraş elegant, cu multe magnolii superbe, puteam lega Ziua Câmpinei de primăvară, când înfloresc magnoliile” – a afirmat Alin Ciupală.
Programul a continuat cu lansarea de carte a fostului jurnalist de la Televiziunea Română, Victor Teodoru, “A fost martor ocular: 22 decembrie 1989 la TVR. Acum 25 de ani”, ce relatează ultimele ore ale dictaturii comuniste pe care le-au trăit românii. Cu acest prilej a mai fost lansat şi Anuarul Societăţii de Ştiinţe Istorice.
La eveniment au participat consilieri locali, oameni de cultură, elevi, profesori, foşti primari ai municipiului, directori ai unor societăţi comerciale, veterani, rezervişti şi mulţi alţii, sala dovedindu-se neîncăpătoare. Un motiv în plus pentru ca anul viitor să sărbătorim Ziua Câmpinei într-un cadru mai larg sau, de ce nu, chiar în natură.
Andreea Ştefan