Știri

Bunul simţ, bunele intenţii, buna credinţă au fost temele de discuţie ale unei noi ediţii a Cafenelei liberale Brătianu

Interesul de care s-a bucurat, săptămâna trecută, reluarea activităţii cafenelei liberale Brătianu, l-a determinat pe publicistul Florin Frăţilă, moderatorul evenimentului, să repete experienţa ceva mai repede decât fusese planificat. Astfel că, deşi o nouă acţiune fusese programată vineri, 29 iulie, cea de-a doua ediţie a avut loc la distanţă de o săptămână faţă de prima, vineri, pe 22 iulie. De data aceasta, tema propusă de moderator şi de co-organizatorul cafenelei, Irinel Dupu, a fost bunul simţ. Invitaţii, în jur de 15 persoane, cu vârste şi ocupaţii din cele mai diverse, au avut ocazia, de a dezbate, timp de aproape trei ore, subiectul din propria perspectivă. „Ce mai înseamnă în societatea actuală bunul simţ?”, „Putem recupera ceva ce, poate, nu avem?”, „Mai au tinerii vreo motivaţia în a arăta respectul cuvenit unei persoane mai în vârstă, unei instituţii, în condiţiile în care nimeni nu e tras la răspundere pentru acţiunile sale?”, „Ţine bunul simţ numai de respectarea legii?”. Acestea sunt doar câteva din întrebările la care s-a încercat a se găsi un răspuns. Poate că cele mai interesante, dar şi alarmante răspunsuri au venit de la cei trei elevi de liceu invitaţi la discuţii. Aceştia au admis că cei mai mulţi tineri nu au aceleaşi valori pe care le aveau generaţiile anterioare, precum nu au nici aceleaşi modele. Ce e mai trist este că majoritatea nu are disponibilitatea de a se implica în conturarea viitorului. „Dacă aş mai vedea pe cineva că ia atitudine pentru o cauză, aş face-o şi eu. Nu vreau, însă, să fiu eu primul”. Întrebaţi ce părere au despre discuţiile de la cafeneaua liberală, tinerii au răspuns sincer că ”suntem încântaţi de idee, dar nu credem că veţi reuşi să schimbaţi ceva”. În replică, Florin Frăţilă a subliniat faptul că ”dacă o singură persoană pleacă de aici cu mintea un pic mai deschisă, dacă îşi pune probleme şi se întreabă ce poate să facă pentru ca lucrurile să se îndrepte în România, atunci eu sunt mulţumit”. Dacă, în timp, cafeneaua politică va reuşi să facă diferenţa, rămâne de văzut. Cert este că, pentru moment, liberalii şi invitaţii lor au reuşit să pună în prim plan două valori ale oricărei societăţi democratice: dialogul şi dezbaterea publică ca şi contraargumente împotriva voinţei impuse. 

Un comentariu

  1. sunt de acord cu replica d-lui Fratila.chiar avem datoria morala sa transmitem tinerilor ganduri bune, sa-i incurajam sa aiba initiativa si sa participe la dialog.cred ca asta se numeste educatie, mai ales exemplul personal.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare