De foarte mulţi ani nu a mai fost atâta linişte la votarea bugetului local. Şi asta, în condiţiile în care 2008 este un an electoral. O fi bine, o fi rău? Unii spun că este bine, alţii, dimpotrivă, susţin contrariul. Probabil, aşa cum se întâmplă de obicei, adevărul e undeva la mijloc.Oricum, cel mai probabil, fie cele două tabere principale s-au înţeles dinainte asupra tuturor detaliilor acestui buget, fie au fost suficienţi bani pentru a satisface toate pretenţiile reprezentanţilor partidelor politice. Sau şi una şi alta…Faţă de sumele incluse iniţial în proiectul bugetului local – care a fost prezentat pe larg în ediţia noastră precedentă – de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a venit precizarea exactă a sumelor, rezultând o creştere de 18,85 miliarde lei vechi, sumă care, după cum au convenit primarul şi consilierii, a fost trecută în fondul de rezervă. De aici s-au tot alocat bani pentru propunerile venite în timpul şedinţei de la consilierii locali.
Amendamente…
A fost un şir foarte lung de amendamente, cu o singură excepţie, toate celelalte fiind votate în unanimitate. Vă prezentăm aceste amendamente şi iniţiatorii lor:Horia Tiseanu:- SF pentru construirea unui atelier şcoală la Grupul Forestier – 250 milioane lei vechi;- Expertiză seismică pentru clădirile Grupurilor Şcolare Petrol şi Construcţii de Maşini – 2 miliarde;- Studiu de management al traficului rutier – 300 milioane;Lucian Cercel:- SF modernizare str. Garoafelor – 100 milioane;- SF modernizare str. Lacului şi Aleea Stânjeneilor – 150 milioane;- SF modernizare str. Ion Creangă – 100 milioane;- SF modernizare căi acces cartierul Voila – 250 milioane;- SF modernizare Aleea Văii şi Aleea Arinului – 100 milioane;- SF modernizare str. Plaiului – 100 milioane;SF modernizare str. Fabricii – 100 milioane;Ion Mircea:- SF modernizare str. Andrei Mureşanu – 150 milioane;- Realizare fântână arteziană în zona Milia – 1 miliard;Elvis Arghir:- SF consolidare şi refacere str. Siret – 100 milioane;- SF amenajare spaţii verzi şi parcuri str. Schelelor şi Energiei – 100 milioane;- SF modernizare str. Lt. Oprescu Adrian – 100 milioane;Gheorghe Tudor:- Acţiuni la Casa Tineretului – târg apicol (1-2 martie) – 250 milioane;- Realizare alveola a doua Rampa Ecologică Băneşti – 2 miliarde;Bogdan Ene:- SF modernizare str. Luceafărului – 100 milioane;Costel Ştefanovici:- SF modernizare str. Alunului – 100 milioane;Horaţiu Zăgan:- Proiect şi realizarea lucrării canalizare pluvială str. B.P. Hasdeu – 3 miliarde;Valentin Chiriacopol:- Modernizare str. Panduri – 1 miliard.În legătură cu acest amendament, Chiriacopol a propus iniţial un studiu de fezabilitate. Chiar înainte de vot, consilierii au aflat de la reprezentanţii Primăriei că SF-ul există deja, astfel că s-a prins în buget lucrarea propriu-zisă.
Sensurile giratorii vor înlocui semafoarele
A fost, poate, cel mai discutat subiect din cadrul dezbaterilor pe tema bugetului local. Deşi s-au făcut mai multe studii, stabilindu-se că una dintre variantele ideale pentru fluidizarea circulaţiei în zona centrală este înlocuirea actualelor semafoare cu unele noi, corelate, care să asigure o “undă verde” pentru circulaţia autoturismelor. În acest sens, în proiectul de buget a figurat lucrarea de modernizare şi fluidizare a circulaţiei rutiere în intersecţiile Peco, ABC, BRD, la o valoare de 6,9 miliarde lei vechi. În cele din urmă, după ce Aurel Oprea i-a trimis pe colegii săi la Târgovişte să vadă cum funcţionează sistemul cu sensuri giratorii, Costel Ştefanovici a avut un amendament prin care s-a rezolvat situaţia. Deocamdată, se va realiza doar semaforizarea intersecţiei de la Peco, unde nu se pretează folosirea sistemului cu sens giratoriu, pentru o valoare de 1,7 miliarde. Între timp, se realizează studiul de management al traficului rutier, în funcţiile şi de concluziile acestuia, putându-se opta pentru sensuri giratorii în intersecţiile de la ABC şi BRD. “Aşa cum era şi într-o broşură electorală de prin 2004”, a subliniat, cu subînţeles, Elvis Arghir uitându-se către Tiseanu, care s-a mulţumit doar să zâmbească.Iar după ce Aurel Oprea şi Mihai Stănescu s-au contrat, intrând în detalii tehnice privind inclusiv priorităţile dintr-un sens giratoriu, consilierii au fost de acord cu varianta propusă de Costel Ştefanovici şi întărită de Ion Dragomir.
Rămâne, însă, o întrebare: la ce au mai folosit studiile care au stat la baza proiectului privind înlocuirea actualelor semafoare cu altele noi şi moderne, mai ales că, pentru acele studii s-au cheltuit câteva sute de milioane de lei vechi?
Arghir l-a ironizat pe Stănescu
Din şedinţă au lipsit momentele comice, care pigmentau altădată din belşug întrunirile aleşilor locali. De această dată, doar Elvis Arghir a părut a avea detaşarea necesară unei astfel de situaţii. Pentru că la un moment dat, Marian Nistor, preşedintele şedinţei, a vrut să le dea cuvântul în acelaşi timp lui Mihai Stănescu şi lui Elvis Arghir, primul a dorit să facă un gest nobil şi să-i permită mai tânărului său coleg să vorbească. Replica lui Arghir a fost acidă şi oarecum deplasată: “Eu mai am timp şi în următorul mandat”, aluzie evidentă la faptul că Mihai Stănescu nu pare a mai prinde un loc eligibil pe listele liberalilor. Stănescu a preferat să-şi înghită replica.
Bugetul FCM-ului, aprobat de două ori!
Al doilea proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a fost cel privind aprobarea actului adiţional de prelungire a contractului de asociere cu FCM Câmpina. Practic, era vorba de susţinerea financiară a clubului fanion al Câmpinei şi pentru anul 2008. Numai că, la discuţiile pe tema bugetului, Costel Ştefanovici a avut un amendament conform căruia să nu se mai aloce nici un leu pentru FCM, cele şase miliarde alocate urmând a fi redirecţionate către reparaţiile unităţilor de învăţământ, reparaţii la terenurile de sport ale şcolilor şi către Spitalul Municipal.Horaţiu Zăgan a fost cel care luat apărarea clubului: “E o problemă delicată şi ţine de respectarea cuvântului dat. În plus, clubul este într-o situaţie grea şi să punem şi noi umărul la destabilizarea sa, poate nu este bine. Să-i sprijinim măcar până în vară. Nu-i momentul să le închidem tocmai noi robinetul!” La rândul său, la discuţia proiectului privind prelungirea contractului de asociere, Ion Dragomir a precizat: “În Liga a II-a de fotbal sunt echipe cu un buget de două milioane de euro. FCM se află la limita subzistenţei, probabil, d-aia e şi în situaţia în care e! Dacă ar fi bani mai mulţi, s-ar aduce şi jucători mai buni, s-ar găsi şi antrenori…” În final, consilierii au fost de acord să fie alocată suma de 4,5 miliarde pentru primul semestru şi 1,5 miliarde pentru a doua jumătate a acestui an. De fiecare dată, scorul votului a fost 13 – 4. Iar de fiecare dată, cei patru care s-au opus au fost Elvis Arghir, Valentin Chiriacopol, Marian Constandache şi Costel Ştefanovici. Suma de şase miliarde pentru FCM a fost discutată şi aprobată de două ori – atât în bugetul propriu-zis, cât şi la prelungirea contractului.