BREAKING NEWSȘtiri

Arheologii au descoperit în Prahova monumente funerare cu o vechime de peste 5000 de ani

Potrivit unor informații furnizate de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, la începutul toamnei, o echipă coordonată de cercetătorul Alin Frînculeasa a derulat cercetări arheologice pe raza localității Târgșoru Nou, comuna Ariceștii Rahtivani din județul Prahova.
Săpăturile arheologice au fost realizate asupra unui tumul construit din pământ care datează de la începutul epocii bronzului (aproximativ 2850-2600 î.Hr.). Tumulul descoperit la Târgșoru Nou avea diametrul de circa 30 de metri și înălțimea de circa un metru înălțime. Intervenția arheologică a urmărit salvarea acestui sit prin cercetarea integrală și recuperarea informațiilor de natură istorică, dar și a patrimoniului arheologic. Tumulii au forma unor movile și pot fi întâlniți în peisajul de câmpie aflat de o parte și de alta a șoselei care leagă Ploieștiul de Câmpina. Aceste construcții sunt morminte funerare ridicate în epoca bronzului într-o perioadă aflată între 3300 și 2500 î.Hr.

“La baza tumulului se afla săpată groapa funerară în care era așezat un copil, depus conform ritualului specific epocii, adică dorsal cu membrele inferioare strânse și căzute în lateral. În zona craniului, dar și pe calotă au fost identificate urme de ocru roșu (vopsea naturală). Înmormântarea unui copil într-un tumul a cărui construcție implica mult efort și coeziune socială arată importanța acestei persoane, dar și a familiei sale în cadrul comunității din care provenea. Având o vechime mai mare de cinci milenii și origini în stepa de la nordul Mării Negre, astfel de monumente funerare împânzesc zonele joase de câmpie. În județul Prahova sunt identificați peste 600 de tumuli dispuși atât în bazinul râului Prahova (SV județului), cât și în al râului Cricovul Sărat (SE județului). În ultima perioadă, datorită dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploiești, au fost cercetate 30 de astfel de situri dipsuse pe raza localităților Ariceștii Rahtivani, Păulești, Blejoi, Ploieşti, Târgșoru Nou, Târgșoru Vechi, Nedelea, Strejnicu. Au fost descoperite numeroase morminte cu inventare spectaculoase, instituția din Ploiești fiind deținătoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar” – a explicat dr. Alin Frînculeasa, cercetător Științific gradul I.
Alin Frînculeasa nu este la prima descoperire de acest fel în Prahova. În anul 2008, în timpul lucrărilor de amenajare a unui drenaj în jurul casei parohiale din cartierul Slobozia din Câmpina, muncitorii au dat peste mai multe oseminte umane. O echipă de arheologi condusă de Alin Frînculeasa avea să descopere inițial 14 morminte care marcau prezenţa aici a unei necropole.  În anii următori, în aceeaşi locaţie, au fost descoperite alte zeci de morminte, numărul lor total ajungând la 54. În morminte au fost descoperite, de asemenea, vase din lut decorate, piese de podoabă din os, bronz, chihlimbar. Ulterior, probele prelevate și trimise la un celebru institut german pentru datarea cu exactitate au relevat că mormintele datau din perioada 1200-1400 înainte de Hristos. ”Aceste descoperiri împing istoria vetrei oraşului Câmpina până în preistorie, necropola având o vechime de peste 3500 de ani!” – declara Alin Frînculeasa în 2010.

Pe aceeași temă:

O necropolă locală din epoca bronzului
“Arheologie şi Istorie” – o carte despre începuturile acestei aşezări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare