Judecătoarea Carmen-Andreea Cimpoiasu-Tanislav de la Judecătoria Câmpina se confruntă cu o acțiune disciplinară inițiată de Inspecția Judiciară (IJ), condusă de judecătoarea Roxana Petcu. Dosarul, deschis pe 13 februarie 2025, o acuză pe magistrată de nerespectarea principiului celerității în soluționarea cauzelor, în baza art. 271 lit. g) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Conform comunicatului oficial al Inspectiei Judiciare, citat de luju.ro, judecătoarea Cimpoiasu-Tanislav ar fi acordat termene de judecată excesiv de lungi, între 5 și 7 luni, în mai multe cauze. Un caz concret menționat de IJ este cel al unui dosar în care au fost acordate patru termene pe o perioadă de un an și opt luni. Această practică a menținut părțile implicate într-o stare de incertitudine prelungită și le-a impus o povară economică suplimentară din cauza prelungirii nedreptificate a procedurilor judiciare.
„S-a reținut că practica constantă a doamnei judecător în acordarea unor termene de judecată îndelungate, respectiv intre 5-7 luni, în cauzele repartizate spre soluționare, a produs efecte negative grave atât asupra justițiabilului, cât și asupra sistemului judiciar în ansamblu. Astfel, părțile implicate într-un proces în care doamna judecător a acordat 4 termene de judecată într-un 1 an și 8 luni au fost menținute într-o stare de incertitudine nejustificată și puse în situația de a suporta o povară economică suplimentată rezultată din prelungirea procedurii judiciare”, se arată în comunicatul IJ.
În plus, Inspectia Judiciară subliniază că astfel de acțiuni afectează încrederea publicului în eficiența sistemului judiciar. „Fapta doamnei judecător a avut consecințe negative și asupra sistemului judiciar în ansamblu, prin diminuarea încrederii publicului în eficiența acestuia”, se mai menționează.
Dosarul disciplinar împotriva judecătoarei Cimpoiasu-Tanislav urmează să fie analizat de Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Până în prezent, dosarul nu a primit un prim termen de judecată.
Situația judecătoarei Cimpoiașu-Tanislav ridică, însă, și întrebări legate de presiunile și provocările cu care se confruntă magistrații în încercarea de a soluționa un număr tot mai mare de cauze într-un sistem judiciar suprasolicitat. Dezbaterea despre echilibrul dintre celeritate și calitatea deciziilor rămâne un subiect sensibil în agenda reformei justiției din România.
2 Comentarii
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!
Aici ar trebui sa sesizeze și în cazul procurorilor din campina care clasează dosarele unde au interese ei și politia și altele care nu obțin nimica ca favoruri prin lucrări și avantaje materiale atunci pun presiune și fac legea cum vor ei deci avem o justiție cu 3 viteze și noi trebuie sa rabdam aroganta lor și ipocrizia
Asta cu clasarea cauzelor,lăsată la aprecierea magistratilor,a fost importată din Occident,cum am importat si revolutiile,generand tot felul de teorii ale formelor fără fond.Numai ca de data asta generează randuri de baroni si în cadrul acestei caste.Scuzati pleonasmul!!
Atrofierea principiilor esentiale ale dreptului duce la aparitia trumpistilor,georgistilor,auristilor,șoșistilor si mai nou,pentru ca au putut,a potistilor.Prin sparturile dreptului patrund,în viata publică,manate de puterea fortelor din umbra,tot felul de specimene,care împing în fată gloate de oameni exaltate,pe care sociologii,analistii,filozofii se caznesc sa le definească ca miscari si curente,umpland stiintele sociale si rubricile media cu tot felul de denumiri si doctrine.
La noi justitia,fiind tratata ca o cenusareasă,asemenea fenomene ne ocupă mai tot timpul si ne fac viata amară prea de multe ori.Apropo,cu ceva ani in urmă,ma aflam la Istanbul si un turc m-a oprit si mi-a spus ca sunt din Romania.L-am întrebat de unde stie si mi-a raspuns ca m-a identificat dupa fată.M-am tot intrebat,ce avem noi atat de specific!?Prima dată am zis ca religia ortodoxa(fetele noastre sunt crispate in biserică),dar nu a fost suficient,a trebuit sa adaug si justitia,cu tot alaiul de abuzuri pe care aceasta îl genereaza în societate.