Luni, 29 iunie, s-a stins din viață diaconul și preotul Daniel Iarca la vârsta de 68 de ani. Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în incinta Bisericii Pelerinului sau Călătorului cum este cunoscută pentru majoritatea creștinilor care o frecventează.
Slujba de înmormântare a parintelui a avut loc joi, 2 iulie, zi în care trupul său a intrat pentru ultima dată în biserica pe care a zidit-o cu mare dragoste și cu mari eforturi pentru credincioși. Părintele a fost înmormantat în apropiere de biserica mult iubită. La slujbă au participat mai mulți credincioși care l-au avut ca duhovnic de zeci de ani, precum și familia acestuia. Părintele avea trei copii împreună cu soția sa, Georgeta Iarca: Costin-Daniel (inginer), Zoe-Elena (inginer) și Georgeta (economist). În timpul slujbei a fost redat și mesajul Preafericitului Daniel despre părintele Iarca, despre care a afirmat, între altele, că „a fost un preot harnic și neobosit a Bisericii lui Hristos “.
Sursa foto: pagina de Facebook a Liceului C-tin Cantacuzino Băicoi |
Preotul Daniel Iarca s-a născut în anul 1952 și a locuit în comuna Talea, iar studiile teologice le-a urmat la București în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar (1974-1978). În anul finalizării studiilor a fost numit diacon și preot de către ierarhul Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. De asemenea, s-a implicat în restaurarea bisericii parohiale din Talea prin contribuția cu mobilier bisericesc, pardoseala din marmură, haine preoțești. În anul 2017, prin hotărârea Consiliului Local, i-a fost acordat titlul de „Cetățean de Onoare al Orașului Băicoi.
Preotul este cunoscut și pentru faptul că atunci când a trecut la construirea Bisericii Pelerinului, a refuzat orice sumă din banii primăriei și a fondat biserica din donații de la creștini și din banii proprii și ai familiei. Primise suma de 120 de milioane de lei de la primărie. De asemenea, s-a implicat în sculptarea pieselor de mobilier din interiorul Bisericii Pelerinului realizate din lemn de stejar sau de paltin.
Este știut, de asemenea, faptul că nu este prima biserică zidită de părinte. Anterior, acesta a mai zidit o biserică din temelii în Tufeni, loc în care a fost transferat în anul 1995, datorită experienței acumulate în cei 15 ani de preoție.
Roxana TUDOSE
I-am fost coleg de banca in liceul din Comarnic
Imi aduc aminte parca a fost ieri, cum ne povestea parintele, cu o sinceritate, emotie si o istetime cum rar mai intalnesti in zilele noastre, caci dumnealui a fost si doctor in istorie si…a trecut prin multe etape de pregatire, medicina, muzica, prin care viata l-a trimis spre a-si desavarsi planul….cum stateam pe bancuta din fata bisericii vorbind despre orice si sus pe deal si ne uitam la bisericuta abia ridicata, gandindu-ne la cum o sa fie…cum a tocmit pictorii si cum singur a putut sculpta o parte din sacunele din biserica si despre marea putere a bunului Dumnezeu.
Ne indemna sa mergem inainte, sa o gasim in sufletele noastre si sa iubim necontenit pe Maicuta Domnului.
Ne-a marturisit atunci istoria acestui asezamant, cum de a ales tocmai acest loc.
si cum a intins o mana de ajutor femeilor nevoiase, surorile noastre, oropsite si fara camin..
Parinte a fost o onoare ca v-am cunoscut si nu imi pot ierta ca nu ne-am facut timp sa mai venim in biserica, la slujba si sa mai vorbim…dar va marturisesc ca foarte des, gandurile noastre se duceau catre domnia voastra…Ce o mai face parintele si ne era dor sa va mai vedem!O sa ne lipsiti nemasurat!!!
Regretăm decesul acestui părinte. Odihna veșnică!