BREAKING NEWSReportaje

Federația Națională a Părinților Edupart cere suspendarea cursurilor fizice în localitățile cu o rată de infectare mai mare de 6 la mie

La Câmpina, unitățile de învățământ au situația sub control

Federația solicită ca decizia trecerii în online să fie luată de Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ

Într-o scrisoare adresată ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, Federaţia Naţională a Părinţilor Edupart solicită suspendarea cursurilor faţă în faţă în localităţile cu rată de infectare peste 6 la mie și cere înlocuirea măsurilor actuale cu unele care să permită accesul la educație în siguranță. „Federaţia noastră a susţinut permanent necesitatea desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică a elevilor și suntem pe deplin conştienţi de dezavantajele şcolii online, însă, nu putem pune în pericol sănătatea copiilor şi a familiilor noastre” au transmis reprezentanții Federaţiei. Părinţii consideră că sistemul medical este suprasolicitat şi subliniază că în şcoli nu pot fi respectate toate măsurile de protecţie. „În condiţiile în care rata incidenţei cumulate a cazurilor covid-19 la 1000 de locuitori creşte alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară şi resursele existente sunt deficitare, riscul îmbolnăvirii elevilor se măreşte exponenţial. Sunt, deja, peste 17.000 de elevi şi personal angajat confirmaţi cu Covid-19, avem decese în rândul cadrelor didactice şi copiilor, secţiile ATI sunt pline iar presiunea pe sistemul medical este uriaşă” se mai arată în scrisoare.
De asemenea, Edupart le solicită guvernanţilor să garanteze desfăşurarea procesului educaţional pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar. Este vorba despre elevii cu probleme medicale. „Există numeroşi elevi care au afecţiuni cronice sau provin din familii ai căror membri au astfel de boli pentru care nu pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală. Chiar dacă sunt vaccinaţi, riscul îmbolnăvirii nu este exclus iar afecţiunile de care suferă pot duce la dezvoltarea unor forme severe”.
„Vă adresăm rugămintea ca, în interesul superior al copiilor/elevilor, să dispuneți, în regim de urgență, modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/ 1000 de locuitori, prin decizia argumentată a organismului de conducere al unităţii de învăţământ preuniversitar – consiliul de administrație, după consultarea prealabilă a consiliului profesoral, asociaţiei de părinţi/ consiliului reprezentativ al părinților și consiliul şcolar al elevilor de la nivelul UI, cu informarea ISJ/ ISMB, indiferent de numărul de clase suspendate.
Totodată vă solicităm să se garanteze desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.
Federaţia noastră a susținut permanent necesitatea desfășurării cursurilor cu prezență fizică a elevilor si suntem pe deplin conștienți de dezavantajele școlii online, însă, nu putem pune în pericol sănătatea copiilor și a familiilor noastre”, se mai arată în scrisoare” – se arată în textul scrisorii adresate miniștrilor Sorin Cîmpeanu și Cseke Attila.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ținut să precizeze că în prezent există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online. „În acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Prevederile cuprinse în articolul 3 alineatul (2), coroborat cu articolul 6 alineatul (9) dispun acest lucru”, a afirmat Sorin Cîmpeanu într-o declaraţie transmisă presei de Guvern.
Vă reamintim că, potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, suspendarea prezenţei fizice la cursuri se face, în acest moment, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/ şcoală.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mai anunțat că pentru siguranța elevilor se vor face testări noinvazive din salivă. 70 de milioane de teste de salivă vor fi cumpărate de stat cu bani din fondul de rezervă al al Guvernului. Până în prezent, testele nu au ajuns în școli, Sorin Cîmpeanu explicând că nu Ministerul Educației face achiziția, ci DSU. „Am cerut să ajungă cât mai repede”, a precizat acesta. Testele ar urma să ajungă la DSP-uri care le vor distribui, la rândul lor, școlilor.

La Câmpina, unitățile de învățământ au situația sub control

La Câmpina, situația epidemiologică pare a fi deocamdată sub control în cele mai multe din unitățile de învățământ pe care le-am chestionat în cursul zilei de ieri, 11 octombrie.

Școala Centrală funcționează cu 3 clase în sistem online și 20 de clase cu prezență fizică la cursuri. Din efectivul complet de 604 elevi, 24 sunt în carantină/ izolare la domiciliu. Profesorii sunt prezenți la școală în efectiv complet. Cadrele didactice sunt vaccinate în proporție de 80%. „Trecem printr-o situație complicată, care se schimbă de la o zi la alta. Sunt cazuri în care suntem obligați să facem simultan cursuri online și fizic. Spre exemplu, o clasă în care sunt prezenți 4 elevi, iar 26 sunt în online” – ne-a declarat prof. Florentina Dumitrașcu, directorul unității școlare.

Școala cu clasele I-VIII „B. P. Hașdeu” funcționează cu o clasă în sistem online și 24 clase cu prezență fizică. Din efectivul de 608 elevi, 18 sunt în carantină/ izolare la domiciliu. Profesorii sunt prezenți la școală în efectiv complet. Procentul profesorilor vaccinați este de aproximativ 60%.

Școala cu clasele I-VIII „Ion Câmpineanu” funcționează cu două clase în sistem online și 24 de clase cu prezență fizică. Din efectivul de 601 elevi, 11 sunt în carantină/ izolare la domiciliu. Doi dintre profesorii școlii se află de asemenea în carantină/ izolare. Procentul cadrelor didactice vaccinate este de 69%. „Din păcate nu se face o testare la modul serios, atât pentru profesori, cât și pentru elevi și asta, din punctul meu de vedere, este o mare problemă“ – ne-a declarat prof. Raluca Crețu, directorul școlii.

Liceul Tehnologic Energetic funcționează cu 8 clase în sistem online și 22 de clase cu prezență fizică. Din efectivul de 750 de elevi, 30 sunt în carantină/ izolare la domiciliu. Șapte dintre profesorii liceului au fost diagnosticați pozitiv cu Covid-19 și se află în carantină la domiciliu. Procentul elevilor vaccinați este de 15%, în timp ce procentul cadrelor didactice vaccinate ajunge la circa 60%. „Situația epidemiologică la noi în școală este mai gravă decât anul trecut, la nivelul elevilor, ca de altfel în tot județul. Zilnic apar sute de cazuri noi în Prahova, semnalate pe grupul de comunicare, unde primim informări din partea autorităților. În aceste condiții suntem obligați să lucrăm în sistem hibrid, care este cel mai puțin eficient în procesul didactic” – ne-a declarat prof. Dan Sârbu, directorul liceului.

Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” funcționează cu 11 clase în sistem online și 29 de clase cu prezență fizică. Din efectivul de 1107 elevi, 30 sunt carantinați/ izolați la domiciliu. Profesorii sunt prezenți la școală în efectiv complet. Procentul de vaccinare al elevilor depășește 30%, în timp ce al profesorilor ajunge la 80%. „Suntem obligați să predăm atât în sistem online, cât și pentru elevii prezenți fizic, ceea ce nu este deloc ușor. Cu toate acestea, ne mobilizăm să facem față problemelor, astfel încât procesul de învățământ să nu aibă de suferit!” – afirmă prof. Roxana Stan, directorul colegiului.

Liceul Tehnologic Forestier funcționează cu prezență fizică în toate cele 23 de clase. Niciunul dintre cei 630 de elevi nu era ieri carantinat/ izolat la domiciliu. Profesorii sunt , de asemenea, prezenți la școală în efectiv complet. Procentul elevilor vaccinați este de 10%, în timp ce al cadrelor didactice este de 75%. „Facem eforturi deosebite să ținem situația epidemologică pe linia de plutire. Avem foarte multe griji în plus în fiecare zi și vă spun sincer că ne este din ce în ce mai greu. Din punctul nostru de vedere, al profesorilor, ar fi fost mai bine să oprim cursurile fizice timp de două săptămâni, până trece vârful acestui al patrulea val epidemiologic ce Covid-19 și ulterior să începem de la zero anul școlar” – este de părere prof. Vali Șerban, directorul liceului.

Liceul Tehnologic Mecanic funcționează cu o clasă în sistem online și 29 cu prezență fizică. Din efectivul de 652 de elevi, doar unul este izolat la domiciliu. Unul dintre profesorii liceului a fost diagnosticat cu Covid-19 și se află în carantină. Aproximativ 25% dintre elevi sunt vaccinați, în timp ce procentul profesorilor vaccinați ajunge la 70%. „În școala noastră, momentan nu sunt probleme prea mari din acest punct de vedere. Avem un elev de la seral carantinat și unul dintre profesori, diagnosticat cu Covid-19, aflat de asemenea în carantină” – ne-a declarat prof. Vasile Androne, directorul unității școlare.

De precizat că elevii care se află în carantină/ izolare la domiciliu sunt fie depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, fie contacte directe ale unor persoane infectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare