BREAKING NEWSInterviuri

Salvamont Prahova, supereroii de lângă noi cu salarii ridicol de mici

Înființat în anul 2003, în urma unei Hotărâri de Guvern, Salvamont Prahova a împlinit anul acesta 20 de ani de existență în serviciile de urgență. Momentul aniversar pentru toți salvatorii montani prahoveni a fost marcat zilele trecute printr-un exercițiu demonstrativ de salvare de la mare altitudine ce a avut loc pe clădirea Consiliului Județean Prahova.
Cu multă muncă, dar mai ales cu pasiune pentru o meserie în care, de cele mai multe ori, își riscă viața salvând-o pe a altora, acești supereroi de lângă noi sunt tratați cu indiferență de autorități când vine vorba de salarizare. Vă vine sau nu să credeți, acești oameni care se avântă în misiuni periculoase la orice oră din zi și din noapte, în condiții meteo nefavorabile uneori și care în multe situații sunt ultima șansă la viață a semenilor aflați în pericol în zonele montane, au un venit lunar cu doar câteva sute de lei mai mare decât salariul minim pe economie.

„Serviciul Public Salvamont Prahova a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Județean Prahova nr. 98/ 2003, în baza HG nr. 77/ 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea de salvare în munți, ca serviciu public de interes județean cu personalitate juridică proprie sub autonomia Consiliului Județean Prahova. Finanțarea Salvamont Prahova se face de la bugetul județului și din venituri extrabugetare. Numărul de posturi în organigrama acestui serviciu este de 18, dintre care unul de conducere și 17 de execuție, iar sediul administrativ este situat în Baza Salvamont de la Cota 1400 din Sinaia” – se arată în Regulamentul de organizare și funcționare al Salvamont Prahova.

Așadar, salarizarea salvatorilor montani ține, în principal, de autoritățile județene, care altfel se mândresc cu acest serviciu public de urgență. „În semn de recunoaștere pentru două decenii de devotament și profesionalism, am avut privilegiul să vedem în acțiune echipamentele de intervenție și să asistăm la o demonstrație realistă de salvare de la mare înălțime de pe clădirea CJ Prahova. 700 de apeluri anuale, zeci de vieți salvate, o echipă dedicată și bine pregătită – Salvamont Prahova continuă să fie un pilon al securității montane din România. Felicitări echipei pentru aceste realizări impresionante și pentru dedicarea lor neobosită!” – este mesajul transmis de autorități pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Prahova.
Pe lângă felicitările și cuvintele alese, ar fi de preferat ca autoritățile să le arate respectul cuvenit acestor oameni dedicați și neobosiți găsind urgent soluții pentru a le acorda salarii decente, în concordanță cu gradul de risc al meseriei.
Invitați în cadrul emisiunii „Fața și Reversul”, realizată de Florin Frățilă la Dada TV Ploiești, emisiune ce a avut ca temă principală de discuții momentul aniversar al serviciului public de urgență, reprezentanții Salvamont Prahova Daniel Banu și Andrei Dascălu au răspuns cu onestitate și în ceea ce privește salarizarea personalului, chiar dacă nu a fost un subiect comod.

Urmăriți mai jos o selecție a declarațiilor pe această temă a celor doi salvatori montani, un montaj video ce se constituie într-un semnal la alarmă tras la adresa celor ce au căderea să rezolve această stare de fapt.

Emisiunea integrală poate fi urmărită pe canalul de You Tube al publicației: https://youtu.be/lmG8p4zs3Ek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare