Interviuri

Despre protestul magistraților și problemele sistemului de justiție cu avocatul Valentin Chiriacopol

Protestul magistraților, supărați că își pierd privilegiile, este perceput drept imoral și chiar ilegal de o mare parte a societății civile. Motivul principal pentru care magistrații sunt supărați pe guvernanți și au ales să blocheze instanțele, cum este și cazul Judecătoriei Câmpina, este faptul că vârsta lor de pensionare va crește, iar pensiile se vor diminua. ”După 25 de ani de activitate urmează 25 de ani de pensie. Pensia medie a judecătorilor și procurorilor este de 11,3 ori mai mare decât a contribuabilului mediu statistic și de aproximativ 2,5 ori mai lungă” – titrează Adevărul. ”În prezent, magistrații se pot retrage indiferent de vârstă, după 25 de ani de activitate, ceea ce face uneori posibilă pensionarea sub 50 de ani. Potrivit proiectului prin care România vrea să scape de pensiile speciale, pensiile judecătorilor și procurorilor vor fi calculate după contributivitate și vor suporta o taxare suplimentară de 15%, pentru ceea ce depășește salariul mediu net” – mai scrie sursa citată.

Cât de justificat este acest protest și care sunt problemele de fond ale sistemului ce împarte dreptatea în România am încercat să aflăm de la Valentin Chiriacopol, avocat cu peste 25 de ani de experiență în Baroul Prahova. Invitat la emisiunea „Fața și Reversul” realizată de Florin Frățilă la Dada TV, cunoscutul avocat câmpinean a vorbit atât pe marginea recentelor proteste și a problemelor cu care se confruntă sistemul de justiție, cât și despre condițiile improprii în care își desfășoară activitatea magistrații la Judecătoria Câmpina.

Declarații:

  • Ceea ce cer magistrații, această chestiune a salarizării, se justifică astăzi, pentru că munca lor este dublă față de cât ar trebui normal să fie. Nu se justifică, însă, chestiunea care ține de vârsta de pensionare! Nicăieri în lumea asta în sistemele judiciare nu se iese la pensie la 50 de ani!
  • Salariile trebuie să fie decente, să fie conform muncii depuse, pentru că este o muncă extraordinară aceasta a magistratului. Văd magistrați inclusiv sâmbăta și duminica la Judecătoria Câmpina.
  • Judecătorii tineri, din păcate, nu mai au de la cine să mai învețe, pentru că toți magistrații care aveau 20-25 de ani de profesie au ieșit la pensie.
  • În faza de urmărire penală există această tergiversare, în care ajungem ca dosare în care vorbim despre ucideri din culpă să dureze câte trei-patru ani de zile. Dosare de vătămări corporale din culpă să dureze la fel. Și ajungem cu ele în instanță și, de exemplu într-o vătămare corporală din culpă, cu pedeapsă până în cinci ani, să se prescrie după cinci ani de zile.
  • Întrebați câți procurori sunt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina și veți rămâne înmărmurit să vedeți care este schema de personal. La Judecătoria Câmpina, ca schemă de personal între judecători, la fel se întâmplă. Întrebați la Poliția Câmpina câți ofițeri sau subofițeri lucrează efectiv pe dosare de urmărire penală. Veți vedea că au câte o sută de dosare în lucru și le vin zi de zi altele.
  • Cel care suferă este justițiabilul! Când vine și te întreabă: domnule avocat, de ce nu mi-a fost comunicată hotărârea de șase luni de zile, că e un dosar de divorț?! N-am ce răspuns să-i dau. Nu ai cu cine să discuți.
  • În Judecătoria Câmpina, de când sunt eu avocat, nu s-a mai investit nimic sau aproape nimic. Din cunoștințele mele, există tot proiectul făcut, există totul cerut, din păcate această finanțare a refacerii Judecătoriei Câmpina nu există!

Un comentariu

  1. Politicienilor le este teama de magistratii care le tin dosarele prin sertare. Daca le sunt anulate privilegiile nemaivazute nicaieri in UE magistratii scot de la naftalina dosarele…si gata polticienii devin mielusei. Cat despre “ actul de justitie” acesta in Romania este o gluma…proasta!In concluzie magistratii vor ramane ca si pana acum “specialii” Romaniei si vor face dreptate cui vor ei si mai ales cui trebuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare