Ultima ediție a emisiunii FAȚA ȘI REVERSUL, realizată de Florin Frățilă la Dada TV Ploiești, l-a avut invitat pe câmpineanul Cosmin Dumitrache, omul care a transformat pasiunea pentru natură într-o adevărată artă.
Regizor și fotograf, Cosmin este unul dintre cei mai apreciați creatori de documentare din România, făcându-se cunoscut mai ales pentru proiectul România Sălbatică, un film care a cucerit atât inimile publicului, cât și aprecierea specialiștilor la nivel internațional. Filmul România Sălbatică a fost vizionat de milioane de oameni și a ajuns să fie distribuit pe HBO Max, acoperind Europa Centrală și de Est, Scandinavia, Iberia, America de Sud, China și Australia.
În România, peste 200.000 de elevi au avut ocazia să descopere filmul în cadrul Săptămânii Verzi, o inițiativă care a promovat pasiunea pentru natură și a încurajat explorarea frumuseților țării noastre.
Am aflat de la Cosmin cum se nasc poveștile în imagini, ce provocări presupune documentarea naturii sălbatice și cum reușește un astfel de proiect să devină o carte de vizită pentru România. Am vorbit despre despre răbdare, pasiune, sacrificii, dar și despre premiile obținute și visuri ce continuă să prindă contur.
Cosmin Dumitrache lucrează la un nou documentar despre Delta Dunării, care va fi, într-un fel, o continuare a „României sălbatice”, a cărui lansarea este planificată pentru jumătatea anului 2026.
Declarații:
- „Eu, practic, am început din liceu, de la vârsta de 17 ani, cu filmat de evenimente private, nunți, botezuri, după aceea m-am tot dus în diverse zone corporate, fashion, prezentări. De la o joacă de a filma a devenit un fel de microb și chiar o meserie”.
- „A fost o pasiune nebună, în sensul că în timpul nostru liber asta făceam: plecam în diverse zone și filmam. Ce câștigam din proiectele noastre conexe, comerciale, investeam, fără să ne fi gândit la vreun beneficiu material. Nici măcar nu ne gândeam la partea asta, să facem film, să fie în cinematografe, să fie distribuit în lumea întreagă”.
- „În special la secvențele cu animale mi-am dat seama că răbdarea poate fi cultivată și educată”.
- „Am făcut o carte de vizită pentru România și ne bucurăm mult și ne place că am reușit să ducem imaginea României peste hotare”.
- „Acum e momentul să facem un film mult mai amplu și la un standard mult mai înalt, doar despre Delta Dunării. Suntem în etapa finală, anul ăsta terminăm producția, intrăm ușor-ușor și în postproducție. Dacă totul decurge bine, noi sperăm ca la jumătatea lui 2026 să îl lansăm. Avem pentru el un buget deja stabilit și alocat de la început și ăsta e un lucru mult mai liniștitor, când știi că ai resursele să duci tot proiectul până la capăt”.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!