BREAKING NEWSInterviuri

ROMÂNIA (A)BUZATĂ

Tema corupției în rândul clasei politice și implicit al instituțiilor statului în România a revenit în prim-planul opiniei publice odată cu flagrantul în cazul unui politician cu funcții importante, prins că a luat mită și al unui tânăr șofer drogat ce a ucis doi tineri nevinovați pe un drum public.
Sub aparența faptului că România a făcut pași importanți în combaterea corupției, chestiune confirmată și de rapoartele Comisiei Europene și clamată fără oprire de guvernanți, gunoiul stă de fapt ascuns sub preș și asta o știu și o simt pe propria piele toți românii.
„România zilelor noastre este împărțită în două clase, buzați și abuzați. Întîmplarea cu șeful Consiliului județean Vaslui nu șochează nici prin raritate, nici prin suma mitei. Șochează prin banalitate. E ceea ce se întîmplă zilnic. Aici e buba! Cazul Buzatu ilustrează perfect scleroza în plăci a statului român” – comenta publicistul Christian Crăciun în editorialul semnat zilele trecute în ziarul Oglinda de Azi.

Corupția în România (a)buzată a zilelor noastre a fost tema emisiunii „Fața și Reversul”, realizată de Florin Frățilă la Dada TV Ploiești, ai cărui invitați au fost publiciștii prof. dr. Christian Crăciun și prof. dr. Nicolae Geantă, care au dezbătut pe larg acest fenomen ce sufocă România la toate nivelurile.

Declarații pe scurt:

CHRISTIAN CRĂCIUN:

  • Am ajuns aici prin indiferență generală și treptată amorțire a instituțiilor statului, care ar fi trebuit să împiedice corupția generalizată.
  • Acești oameni nu se mai feresc, își simt mita ca un drept ce li se cuvine. Toate astea dau un tablou sinistru asupra unui stat paralizat.
  • Prin analfabetismul și corupția care s-au generalizat, toți pilonii societății, chiar dacă sunt sănătoși, se vor prăbuși.
  • De ce sunt politicienii cei mai corupți? Pentru că în România nu există meseria de politician, nu ți se cere nicio calificare, nici studii și niciun examen. A fi politician în România este doar o carieră bănoasă și atât. Dacă te angajezi parlamentar, nu te întreabă nimeni ce știi să faci, trebuie să fii doar pe lista partidului.

NICOLAE GEANTĂ:

  • Corupția a început din nou să crească în România după anul 2020, odată cu apariția pandemiei. De atunci, administrațiile locale, instituțiile statului, au putut să facă orice, fără licitații, fără nimic.
  • Am ajuns aici pentru că oamenii valoroși, de bine, s-au dat deoparte. Din păcate, generațiile tinere la care aveam așteptări în politică și administrație au corupția instalată în minte, la fel ca și ceilalți.
  • Corupția în România este un cazan în clocot! Instituțiile statului nu reacționează în ceea ce privește corupția pentru că mulți dintre reprezentanții acestora sunt implicați în afaceri murdare. 
  • Legea și-a pierdut prestigiul în România și autoritățile care nu aplică legea de asemenea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare