BREAKING NEWSInterviuri

Bogdan Novac, primarul orașului Breaza, prezintă primele concluzii după trei luni de mandat

După mai bine de trei luni de la preluarea mandatului de primar al orașului Breaza, Bogdan Cristian Novac (USR-PLUS) vorbește deschis, într-un interviu acordat ziarului Oglinda de Azi, despre cum a reușit să-i convingă pe brezeni să-l voteze și astfel să obțină cele mai multe voturi în toate secțiile de votare. Edilul a povestit, pe rând, despre situația pe care a găsit-o în administrația publică locală la preluarea mandatului în ceea ce privește proiectele începute cu ani în urmă și neterminate de foștii edili ai orașului, dar și despre personalul supradimensionat din aparatul administrativ și intenția de eficientizare a acestuia pe criterii de profesionalism.
O altă problemă la nivelul comunității brezene se referă la situația îngrijorătoare a locurilor de muncă, precum și la cea a parcului industrial de la fostul Hidrojet, transformat într-o groapă de gunoi.
Prioritatea zero a acestui început de mandat este însă pentru Bogdan Cristian Novac atragerea cât mai multor fonduri pentru finanțarea proiectelor de care Breaza are urgent nevoie.


Bogdan Cristian Novac a absolvit Facultatea de Drept și masterul cu specializarea Dreptul Afacerilor la Universitatea Româno-Americană. La începutul anului 2019 s-a reîntors în Breaza după 10 ani de locuit în capitală. Ca membru al comunității din Breaza, a reușit clasarea Conacului Basarab-Brîncoveanu din Breaza în Lista monumentelor istorice, lucru care echivalează cu salvarea clădirii-simbol a orașului de la demolare. A fost atât inițiatorul, cât și cel care s-a implicat activ în acest demers datorită căruia a și promovat orașul Breaza, având o reală contribuție în conservarea și protejarea patrimoniului cultural local.

Citiți în continuare câteva dintre cele mai interesante declarații făcute de edilul orașului Breaza în cadrul interviului pe care i l-a acordat jurnalistului Florin Frățilă, invitându-vă să urmăriți mai jos înregistrarea video integrală.
• N-am făcut politică înainte de a candida la funcția de primar al orașului Breaza și nici acum nu se poate spune că fac, pentru că cea mai importantă este politica în slujba comunității. Sunt brezean și vreau să reușesc cât mai multe pentru oraș.
• Am o relație bună cu cei din Consiliul Local, o relație instituțională care eu zic că decurge bine până în acest moment. Bineînțeles că există și elemente politicianiste și este normal să fie așa, pentru că fiecare dintre noi provine din partide diferite.
• Ședințele de Consiliu Local sunt transmise live, în timp real, pe pagina de Facebook a Primăriei și orice brezean poate urmări ce se discută. Cred că acest lucru denotă transparență în actul administrativ și poate este și de ajutor în a estompa politicianismul din administrația locală.
• Din punct de vedere administrativ, la preluarea mandatului am găsit un oraș mult rămas în urmă, cu probleme multiple. Lucrăm în această perioadă cât de mult putem pentru atragerea unor surse de finanțare, pe fondul unui buget local neîndestulător, care nu poate acoperi proiectele de care Breaza are stringentă nevoie. Pentru mine, prioritatea zero o reprezintă atragerea fondurilor europene, în paralel cu orice altă sursă de finanțare.
• Proiectele importante de care Breaza are mare nevoie sunt cele de modernizare a infrastructurii de utilități, însemnând apă, canal, gaze naturale, iluminat public.
• Breaza este poarta de intrare a Văii Prahovei și în primă fază urmărim să readucem orașul acolo unde a fost odată din punct de vedere turistic, să redevină un etalon din acest punct de vedere.
• Problema locurilor de muncă este destul de mare. Cel puțin în ultimii 20 de ani a fost un regres evident în acest sens. (…) Proiectul parcului industrial, înființat în anul 2019 pe terenurile fostului Hidrojet Breaza, s-a născut mort, având în vedere că locul arată ca o adevărată ruină. Zona respectivă a fost folosită în ultimii ani ca și groapă de gunoi a orașului. Parcul nu este racordat la utilități și are spații ce nu pot fi utilizate în condiții decente. Încercăm să readucem lucrurile la normal, să ecologizăm locul și să-l racordăm la utililități în primul rând.
• Concret, până în acest moment, am depus la Compania Națională de Investiții nouă proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere, care însumează un număr de 98 de străzi ale orașului, am depus șase proiecte pentru extinderea rețelei de apă pentru 17 străzi, am depus proiecte pentru alunecările de teren și în continuare suntem în căutare de fonduri pentru alte lucrări absolut necesare.
• Când am preluat mandatul, în 2020, am găsit un număr de cinci proiecte importante aflate în derulare, cel mai nou dintre ele datând din anul 2015, este vorba de reabilitarea energetică a unor blocuri, proiect care până la finalul anului 2020 a fost realizat doar în proporție de 35%. Dezamăgitor! Tot așa de întârziate sunt și celelalte proiecte pe care încercăm acum să le deblocăm. Îmi doresc ca până la sfârșitul acestui an să reușim finalizarea a cel puțin trei dintre ele.
• Personalul din administrația locală Breaza este supradimensionat – 115 angajați, ceea ce nu este puțin. Vom face o analiză riguroasă în acest sens pentru eficientizarea aparatului administrativ. Cuantumul total al salariilor are un impact mai mult decât semnificativ în bugetul local. Intenționez să eficientizez cât de mult pot administrația locală, să lucrăm numai cu profesioniști.
• «Lac de Verde» este un punct de atracție al orașului nostru. Nu mai este atât de căutat în ultimii ani de jucătorii de golf, asta și pe fondul faptului că au avut loc alunecări de teren în zonă care înțeleg că au afectat suprafețele de joc. Acolo este o instituție privată și în ceea ce ne privește vom încerca, pe cât posibil, să reabilităm infrastructura rutieră din acea zonă astfel încât să oferim o șansă în plus turiștilor de a ajunge mai ușor acolo.
• Am toată implicarea, dorința și disponibilitatea de a face din Breaza orașul pe care ni-l dorim cu toții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare