CulturăEveniment

Un câmpinean printre laureații Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”

Codruț Constantinescu a obținut un premiu la secțiunea Publicisitică pentru romanul „Liber în Europa. Note de călătorie 2014-2020” 

Centrul Cultural Alexandru Marghiloman din Buzău desfășoară o activitate remarcabilă în domeniul promovării actului cultural la nivelul județului Buzău, fiind, trebuie să o recunoaștem, un bun model chiar și pentru cele câteva centre culturale din Prahova. Nu numai că acest Centru Cultural funcționează, dar este și bugetat generos de Primăria Municipiului Buzău și Consiliul Județean. În 2021 a avut la dispoziție amețitoarea sumă de aproximativ un milion de euro! Cum în Câmpina s-a refuzat cu obstinație, de ani de zile, înființarea unuia, din considerente politicianiste și veșnicele interese personale, evident că nu este cazul, cantonarea în amatorism fiind o constantă a ultimilor ani. Acest Centru Cultural, în partneriat cu Primăria Prîscov și Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu a organizat cea de a XXXIII-a ediție a Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”. Se pare că a fost cea mai de succes ediție, atât din punct de vedere al numărului concurenților (aproximativ o sută), cât și din punct de vedere al calității. Acest concurs are o secțiune care se adresează și liceenilor (au luat parte 15 tineri, care și-au trimis creațiile spre jurizare). Ceremonia decernării premiilor a avut loc sâmbătă, 9 octombrie, în sala Căminului Cultural din comuna unde s-a născut marele scriitor care a fost Vasile Voiculescu. Coordonatorul Concursului și amitrionul evenimentului a fost publicistiul Ionel Stănuță.


Printre câștigătorii din acest an ai concursului s-a numărat și câmpineanul Codruț Constantinescu, la secțiunea Publicistică (ex-aequo, alături de Gheorghe Postlenicu din Buzău, autorul volumului „Tânărul Voiculescu între medicină și literatură”) pentru volumul „Liber în Europa. Note de călătorie 2014-2020” (Editura Vremea, 2020). Premiile pentru publicistică au fost susținute de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, prezentă prin președintele ei, Doru Dinu Glăvan, care a și înmânat premiile (v. foto, sursa: observatorulbuzoian.ro).
În scurtul său discurs, Codruț Constantinescu a mulțumit organizatorilor și a lăudat activitatea Centrului Cultural Alexandru Marghiloman, subliniind faptul că în Prahova nu există o astfel de instituție care să promoveze actul cultural sau pe autorii locali. Acesta și-a adus aminte că și-a făcut debutul scriitoricesc în presa locală din Câmpina, cu articole despre fotbal.
Remarcăm că la secțiunea proză a fost laureată și Evelina Păuna, o tânără scriitoare care a luat parte la două serate culturale Elstar, în Câmpina, unde a lansat inclusiv volumul premiat acum, „Dincolo de ferestre”. Marele Premiu i-a revenit lui Ștefan Mitroi pentru volumul „Tatăl fiilor mei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare