Pe 1 aprilie, câmpinenii au fost binecuvântați de prezența Corului Național de Cameră „Madrigal”, un adevărat simbol al României. Corul Madrigal a dat startul Turneului Național „Săptămâna Patimilor” la Câmpina și nu putem trece cu vederea că micuțul nostru oraș se află pe „harta” acestui turneu, printre alte orașe importante, care pot fi considerate adevărate centre culturale, precum București, Timișoara sau Sfântu Gheorghe. „Nu contează că orașele sunt mari sau sunt mici, contează că sunt suflete de oameni care așteaptă această lumină a sfintelor Sărbători Pascale. Săptămâna Patimilor vine cu acest concept în care sunetul extraordinar al Corului Madrigal, al decorului fascinant construit de Vladimir Turturică, al actorilor care construiesc acest fir epic biblic… Este un concept foarte important pentru noi și, repet, nu contează locul în care îl împărtășim cu publicul, contează ca sufletele lor să fie deschise, iar aici, la Câmpina, ne-am bucurat de o atmosferă foarte caldă”, a declarat Emil Pantelimon, manager al Corului Madrigal.
Câmpinenii s-au putut înălța sufletește urmărind acest spectacol unic, care prezintă Săptămâna Patimilor de la momentul Intrării Domnului în Ierusalim până la punerea în mormânt a Mântuitorului, printr-o combinație a două arte: muzică și teatru.
Spectacolul începe cu actorii Marius Turudeanu și Theo Marton recitând pasajul „La început a fost cuvântul” din Evanghelia după Ioan, acest pasaj citindu-se în biserica ortodoxă atât în noaptea Învierii, după ce se intră în biserică, cât și de Crăciun.
Coriștii încep apoi concertul cu un fragment din „Missa în do minor” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Credo”. Spectacolul continuă cu prezentarea evenimentelor biblice din Săptămâna Patimilor: Intrarea Domnului în Ierusalim, Alungarea vânzătorilor din Templu, Trădarea lui Iuda, Judecata nedreaptă a Iudeilor, Ducerea lui Iisus în fața lui Pilat, Răstignirea, Surparea Catapetesmei Templului, Moartea și punerea în mormânt a Mântuitorului și, în final, Învierea Domnului.
Pe lângă aceste momente biblice din Săptămâna Patimilor, actorii au recitat și fragmente din Predica de pe munte, unde Iisus Hristos își învață ucenicii cum să se roage, Corul Madrigal cântând apoi „Privegheați și vă rugați” de Gheorghe Popescu Brănești.
Au fost momente impresionante la Câmpina, Corul Madrigal cântând mai multe fragmente deosebite, canonice și non-canonice, dar și „Baba Yetu”, adică „Tatăl Nostru”, cântat în limba swahili, o limbă vorbită de oamenii din zona Kenyei, Tanzaniei și a Mozambicului. Un alt moment emoționant a fost reprezentat de modul în care Corul Madrigal a cântat mai multe fragmente din Prohodul Domnului, alături de copii din corurile din cadrul Programului Național Cantus Mundi.
Finalul a fost grandios, copiii revenind pe scenă cu lumânări și cântând împreună cu Corul Madrigal „Hristos anesti”, un imn bizantin ortodox non-canonic ce se traduce „Hristos a înviat”. Câmpinenii au aplaudat Corul Madrigal la scenă deschisă minute în șir, fiind surprinși apoi, când au părăsit sala de spectacole, că foaierul Casei Tineretului era mângâiat de o mireasmă plăcută de tămâie, un moment ce demonstrează că Săptămâna Patimilor nu este doar un simplu spectacol, după cum a spus și managerul corului, Emil Pantelimon: „Săptămâna Patimilor este o micro-revoluție pe care a realizat-o astăzi, la 62 de ani de la fondare, Corul Madrigal în tot acest mediu al spectacolelor din România. Toată lumea se aștepta să vadă doar un cor cântând, în schimb au fost surprinși cu decoruri, light design, detalii olfactive pe care, la final, le-ați simțit în foaier. Acestea sunt momente de care ne bucurăm și prin care Madrigal schimbă România prin muzică”.
Fără îndoială, câmpinenii care au ales să își petreacă o seară de luni alături de muzica divină a Corului Madrigal s-au preaînălțat sufletește și au simțit cu adevărat că Sărbătorile Pascale se apropie. Această stare de spirit creată de publicul câmpinean a fost simțită și pe scenă. „Mulțumim foarte mult pentru primirea absolut călduroasă și omenoasă pe care ne-au făcut-o cetățenii din Câmpina, iar pentru că am văzut atât potențial în ceea ce privește organizarea, vă promit că vom reveni la Câmpina. Noi sperăm că publicul s-a simțit foarte bine. Din aplauzele pe care le-am primit, din lacrimile pe care le-am văzut, cred că fiecare om s-a putut sensibiliza așa cum noi ne-am dorit”, a declarat, într-un scurt interviu acordat ziarului Oglinda de Azi, Anna Ungureanu, dirijorul Corului Madrigal.
De asemenea, după încheierea spectacolului, Emil Pantelimon a avut și un scurt mesaj pe care îl transmite tuturor câmpinenilor și nu numai: „În numele Corului Național de Cameră «Madrigal – Marin Constantin» și al Programului Național «Cantus Mundi», vă urez Sărbători Pascale luminate și pline de Madrigal tuturor câmpinenilor, alături de care ne bucurăm că suntem din nou împreună!”
Felix PRECUP
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!