BREAKING NEWSEveniment

Călătoriile profesorului Alexandru Blanck, povestite într-un volum lansat post-mortem

Vineri, 25 martie, în ambianța caldă și rafinată a Casei Căsătoriilor din Câmpina, s-a desfășurat ediția cu numărul 47 a Seratelor Culturale Elstar, realizată în parteneriat cu ziarul Oglinda de Azi. În cadrul acestei ediții a fost lansat volumul Călător prin lume” semnat de regretatul profesor câmpinean Alexandru Maxim Blanck.

Serata de excepție, în fapt, o întâlnire cu caracter privat între câțiva dintre prietenii apropiați și foștii colegi ai îndrăgitului dascăl, a fost minuțios pusă la cale, până în cel mai mic detaliu, de Lelia Blanck, cea care i-a fost prietenă, soție și sprijin până la finalul vieții.
În debutul întâlnirii a luat cuvântul Codruț Constantinescu, realizatorul acestor serate, care i-a fost elev lui Alexandru Blanck și, mai mult decât atât, colaborator la ziarul Valea Prahovei, pe care profesorul îl fondase în anii 90: „Dl Blanck a fost un om bogat, din multe puncte de vedere și mai ales pentru că a avut șansa de a călători pe patru continente, iar această carte este o dovadă că acele călătorii au însemnat ceva. Este o carte foarte interesantă, sunt locuri în care după 20 de ani de libertate nu am reușit să ajung și în care probabil că nici nu voi ajunge”.
Cu emoție în glas, Lelia Blanck s-a adresat celor de față, mulțumind tuturor pentru prezență: Cred că spiritul soțului meu și al prietenului vostru este acum cu noi și cred că se bucură că vă vede în această seară pe toți și vă privește cu recunoștință pentru că ați răspuns prompt și elegant invitației. Ați dat dovadă că îi onorați prietenia și că ați înțeles că la această ultimă întâlnire cu el trebuie să fiți prezenți”.

În direct, prin telefon, a transmis câteva cuvinte și Andy Blanck, fiul profesorului, stabilit de mai mulți ani în străinătate: „Îmi pare foarte rău că eu nu pot să fiu, încă o dată, prezent la un eveniment important pentru familia mea. Nu pot să fiu prezent fizic, dar sunt cu sufletul acolo. Mă bucur nespus că sunteți alături de mama mea și de familia noastră în această seară, la o lansare de carte care nu ar fi fost posibilă fără implicarea, dincolo de rezonabil aș zice, a mamei mele, care a făcut ca acest eveniment să fie posibil, a făcut ca manuscrisul pe care tata l-a început să fie editat și publicat”.
Au mai luat cuvântul: Florin Dochia, Florin Frățilă, Constantin Trandafir, Vasilica Ivan și Eliza Ioniță.

Citiți în continuare câteva fragmente din prefața volumului, semnată de Florin Frățilă, directorul ziarului Oglinda de Azi.
„În aproape 30 de ani dedicați presei am avut ocazia să găzduiesc, în gazeta pe care o conduc și nu numai, condeie dintre cele mai de inspirate și mai valoroase, care au lăsat posterității roadele unei munci de o viață, o moștenire greu de egalat care contribuie la patrimoniul cultural al Câmpinei. Colaborările cu Ion T. Șovăială și Daniel Alin Ciupală au făcut să vadă lumina tiparului volume de o valoare inestimabilă care au avut darul de a scoate din colbul uitării istoria acestor locuri în care s-au născut și au trăit.
O colaborare care se înscrie în acest registru este și cea pe care ziarul Oglinda de Azi a avut-o, pe parcursul a nu mai puțin de trei ani, cu profesorul Alexandru Blanck, unul dintre puținii oameni care au reușit să mă inspire în a trăi viața frumos. Prietenia domniei sale m-a onorat și m-a obligat în egală măsură, așa cum a făcut-o, fără doar și poate, și pentru foștii săi elevi, de a căror prețuire s-a bucurat întotdeauna. (…)
Ghid de turism, dascăl, director de școală, președinte de sindicat, textier și interpret într-o brigadă artistică, traducător, publicist, sportiv de performanță, om politic, profesorul Alexandru Blanck rămâne în memoria colectivă, mai presus de toate, un simbol al nobleții.
Aventurile sale în jurul lumii, cuprinse în volumul de față, veritabilă biografie a călătorului erudit, pot constitui atât pentru turistul de weekend, cât și pentru cel de cursă de lungă, un reper necesar în alegerea unei destinații de vacanță. (…)
Profesorul Blanck ne-a părăsit pentru totdeauna în luna august a anului 2020, la vârsta de 83 de ani, pe care îi împlinise recent, lăsând în urmă, și prin intermediul acestui volum, amintiri de neuitat”.

Volumul poate fi achiziționat de la Librăria Elstar.

Urmăriți mai jos înregistrarea video o evenimentului la care au mai fost prezenți, între alții, primarul Alin Moldoveanu, senatorul Virgil Guran, părintele Petru Moga, dr. Leonida Pițigoi, dr. Dan Gavrilescu.

Un comentariu

  1. Felicitări organizatorilor!

    Acum am pe birou meu cartea „CĂLĂTORIA SUFLETELOR de MIchael Newton” și mă gandesc cu înaltă recunostinta la toate realizarile profesorul Alexandru Blanck, in colaborare cu ICPT Câmpina.

    Dumnezeu să-l odihneasca in pace pe profesorul Alexandru Blanck, Cetățeanul de Onoare al Municipiului Campina!
    Vasie Badiu

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare