Editorial

Editorial. GUNOAIE ȘI POLITICĂ

Mi se pare limpede că scandalul gunoaielor din sectorul 1 al Bucureștilor nu este o chestiune de administrație, ci una în întregime politică. Are, deci, o semnificație generală, națională, de aceea îmi permit să scriu despre acest subiect de care fizic sînt complet străin. Precizez că articolul de față ar trebui citit în continuarea celui de săptămîna trecută, unde deplîngeam superficialitatea societății noastre civile și a intelighenției auto-calificate liberale. Precizez apăsat că termenul liberal nu are, în cele ce urmează, nimic de-a face cu partidul astfel numit (care, din păcate, și el pare a avea din ce în ce mai puțin de-a face cu respectivul concept). Îi dau un sens mai deloc politic și aproape exclusiv filozofic, însemnînd libertate a gîndirii, respectul individualității și a spațiului privat, stat minimal, încredere în progresul prin cultură, gîndire critică șamd. Ce legătură au toate astea cu gunoaiele bucureștene? Simplu: în momentul în care doamna Clotilde s-a luat la luptă cu mafia gunoaielor, s-a trezit pur și simplu părăsită de liberalii de salon și trotinetă de pe Victoriei. Toată lumea „bună” a acceptat că respectivul contract este oneros, că prețul ridicării gunoiului este mult mai mare decît în alte orașe, că firma a șantajat într-un mod intolerabil o instituție a statului etc. dar, imediat ce mirosul a atins nasurile subțiri, revolta s-a ridicat. Dar, culmea, nu împotriva firmei, a primarilor care au semnat și perpetuat contractele, ci împotriva d-nei primar de sector care vrea să destructureze Sistemul.

Nu mă interesează circul luptei pseudo-electorale pentru șefia PNL. Am mai multă încredere în Orban, care a fost în partid și în vremi furtunoase și nu a făcut pactul cu PSD, dar asta e perfect irelevant în context. Atitudinea consilierilor PSD care au lipsit de la ședința unde trebuia hotărîtă anularea contractului cu Romprest este incalificabilă. Arată profundul dispreț față de alegători. Ca și efortul USR și al PNL de a se spurca reciproc. PSD cîștigă puncte fără să facă absolut nimic. În vreme ce primarii fostei opoziții rămîn absolut singuri, PSD-ul, fără să facă, este regretat de tot mai multă lume. Asta pentru că adevăratele concepții liberale sînt rare ca icrele negre. Halal concepție liberală (căci și useriștii sînt liberali din acest punct de vedere, aderînd teoretic fără discuție la libertățile individuale) la unii dintre consilierii din Câmpina cărora le-a cășunat să restricționeze accesul presei la ședințele de consiliu, sfidînd oricare lege. Și astfel de exemple citim mereu prin presă. Adevărul este că singura politică agreată la noi este populismul: „să se dea”, „să se ieftinească” (scumpirea abonamentelor la transportul în comun sigur că nu poate bucura pe nimeni, dar orice raționament simplu îți arată că nu se pot menține prețuri de acum 13 ani). Singura soluție ar fi subvenționarea, dar noi sîntem liberali în concepția economică, mizăm pe rentabilitate, n-ar trebui să acceptăm activități economice subvenționate, și încă masiv. Asta pînă ne atinge la buzunar. Liberalii s-au apucat să-l atace pe Nicușor Dan, uitînd că ei pur și simplu n-au avut un candidat credibil pentru primăria capitalei. Interesul cetățeanului? Haida de, cine să-și mai bată capul cu asta!

Alde Tudorel Toader continuă să fie rector al uneia dintre cele mai importante universități ale țării și noi discutăm sofisticat despre România educată. Un astfel de om nu poate fi rector decît într-o țară complet needucată și plutind în gunoaie. Căci, cum bine știm, asta nu este numai problema Capitalei, ci a multor altor orașe. Anchete de presă au arătat că se fac incredibil de mulți bani cu această afacere urît mirositoare. Pînă la proba contrarie, d-na Armand aduce în politica noastră un tip nou de administrator, netranzacțional, punînd principiile înaintea intereselor. Este ceva ce duce sigur la pierderea alegerilor. Cînd ne-au plăcut nouă oamenii care respectă niște reguli, scrise sau nescrise? Acum a apărut știrea (99% fake news) că doamna primar are propria firmă de adunare a gunoaielor. Și lumea s-a repezit. Fără partid în spate, fără societate civilă, fără sprijinul cetățenilor partida este deja pierdută. La viitoarele alegeri PSD-ul va recîștiga fără probleme Bucureștiul. General și pe sectoare. Cine s-a bucurat la ultimele alegeri, s-a bucurat degeaba, pentru că nu a fost dispus să-i sprijine în continuare pe cei aleși și PSD-ul, cum am scris de nenumărate ori aici, nu se predă și nu se schimbă. Toată această istorie sordidă te face să te gîndești încă odată la ce șanse mai avem. Bag seama că am devenit tare repetitiv, dar parcă România s-a îngustat, locuim într-o cutie de chibrituri. Într-atît sîntem de asfixiați de această politică duhnind a gunoaie.

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare