Recent publicat la Editura Militară, volumul „Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)”, semnată de colonelul Marian Dulă, aduce în prim-plan contribuția orașului prahovean la eforturile României din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Volumul reprezintă o cercetare riguroasă a evenimentelor ce au marcat Câmpina în anii războiului, explorând atât sacrificiile militarilor, cât și ale civililor din comunitatea aflată la poalele Subcarpaților.
Câmpina a avut o istorie aparte în timpul războiului, devenind nu doar un adăpost provizoriu pentru o parte a tezaurului polonez, dar și o țintă predilectă a bombardamentelor anglo-americane. În paginile sale, Marian Dulă aduce un omagiu celor care au plătit prețul suprem, cinstind astfel memoria câmpinenilor care au înfruntat cu mult curaj acele vremuri tulburi.
Prefața volumului este semnată de istoricul și publicistul Florian Bichir, care subliniază importanța acestei lucrări pentru istoria României moderne: „Realizarea și publicarea, la Editură Militară, a volumului Câmpina și câmpinenii în război (1941–1945) dedicat acestor români superbi de la poalele Carpaților este fără îndoială un gest unic și dătător de speranță. Fapta domnului colonel Marian Dulă, cu a cărui prietenie mă mândresc nespus, este una meritorie. Dincolo de istoria orală, o altă subdiviziune a domeniului îngrijit de Clio, există și o istorie comunitară, pe care strălucitul oștean s-a aplecat să o cerceteze, să o scrie și să o aducă în faţa cititorilor – ca o ofrandă. Un gest de neuitat. Glorios efort… Sincerele mele mulțumiri și felicitări! Încă o pavelă a „Drumului către România modernă”. Spre România Eternă!– spune Florian Bichir în prefaţa lucrării.
„Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)” nu este doar o simplă carte de istorie, ci o ofrandă adusă memoriei unui oraș și a oamenilor săi, în contextul unuia dintre cele mai mari conflicte din istoria omenirii. Lucrarea lui Marian Dulă este, fără îndoială, o contribuție remarcabilă la înțelegerea trecutului nostru și la cinstirea eroilor locali.
„În contextul industrializării din perioada interbelică și din timpul războiului, Câmpina a trimis puțini tineri la război, ei fiind mobilizați la locul de muncă. În schimb, bombardamentele anglo-americane din 1943 și 1944 au produs multe victime dintre militarii care păzeau rafinăria și civili în casele lor sau chiar pe stradă. În memoria lor nu s-a ridicat nicio operă comemorativă de război de către generațiile care au urmat războiului. Lucrarea „Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)” își propune să facă o mică reparație în acest sens. În volum este prezentată viața câmpinenilor în timpul războiului, precum și faptele de arme ale celor care au fost pe front. Cartea cuprinde și peste o sută de povești/ portrete ale unor eroi și veterani de război. Sper ca această lucrare să fie un instrument de lucru pentru profesorii de istorie” – ne-a declarat col. (r) Marian Dulă.
Lansarea volumului va avea loc vineri, 20 septembrie, de la ora 18.00, în cadrul celei de-a 102 ediții a Seratelor Culturale Elstar găzduite de librăria cu același nume, al căror amfitrion este Codruț Constantinescu. La evenimentul de lansare vor lua cuvântul: prof. dr. Cristina Maria Ilincuța, prof. Alin Ciupală, prof. dr. Christian Crăciun și scriitorul Florin Dochia.