BREAKING NEWSCultură

Înființarea Centrului Cultural Câmpina, tema unui dialog pe marginea necesității reformei în cultura locală

O idee întoarsă pe toate fețele de oameni cu experiență în managementul cultural și expertiză în domeniile lor de activitate

După o primă serie de consultări care au avut loc în cadrul grupurilor de lucru comune ale Consiliului Local și Primăriei pe tema înființării unui centru cultural la Câmpina și după mai multe declarații publice referitoare la restructurarea instituțiilor de cultură locale, Liviu Briciu, președintele Comisiei de cultură a Consiliului Local, a organizat zilele trecute, pe scena Casei de Cultură „Geo Bogza”, o dezbatere pe tema necesității unei reforme în cultura locală.
Dezbaterea moderată de jurnalistul Florin Frățilă a avut ca invitați oameni cu experiență în managementul cultural și expertiză în domeniile lor de activitate: prof. dr. Christian Crăciun – publicist, Vlad Mateescu – directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Eduard Dinu – dirijorul Corului Regal din București și al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Dan Tudor – actor, regizor și director de teatru, Codruț Constantinescu – scriitor, Dan Rădulescu – profesor de istoria artei, muzeograf. Au mai fost prezenți la întâlnire primarul Alin Moldoveanu și consilierii locali Roxana Gheorghe, Valentin Crețu, Marius Anghelescu și Liviu Davidescu.
Formatul dezbaterii organizate de Liviu Briciu a avut în prim-planul discuțiilor doar doi reprezentanți al administrației locale, respectiv primarul Alin Moldoveanu și consilierul local Liviu Briciu, ceilalți consilieri locali prezenți la întâlnire neavând posibilitatea de a interveni în discuție, ci doar de a asista din sală.

Publicăm în continuare câteva dintre cele mai interesante declarații făcute în cadrul acestei întâlniri de către cei care au luat cuvântul, invitându-vă să urmăriți mai jos înregistrarea integrală a dezbaterii.

Alin Moldoveanu, primarul municipiului Câmpina: „Și din punctul meu de vedere cultura este hrana sufletului, așa cum am auzit azi aici de la personalitățile prezente (…) Dacă acest centru cultural se va înființa, trebuie să reușească să aducă această hrană a sufletului, cultura, între oameni (…) Eu, ca primar al orașului, am să investesc în infrastructură și aici mă refer la Casa Tineretului, Casa de Cultură, Biblioteca (…) Rog Comisia de cultură să realizeze cât mai repede regulamentul de funcționare al acestui centru cultural, care este foarte important (…) Eu le acord  tot sprijinul din partea Primăriei (…) Nu sunt de acord cu idea domnului consilier Briciu de a muta Biblioteca la Casa Tineretului. Conservarea unei clădiri ca aceea a Bibliotecii are costuri foarte mari”.

Prof. dr. Christian Crăciun: „Cred că nimeni nu se îndoiește că este nevoie de reformă în cultură, dar aici trebuie discutat pe două planuri, pentru că una este cultura ca act de creație, și alta este administrarea culturii. Fără îndoială, la capitolul administrație culturală stăm rău la nivel național, pentru că este multă improvizație, este multă incultură în administrația culturii (…) Ideea d-lui Briciu de a înființa un centru cultural este una excepțională, dar se întâmplă de multe ori ca ceea ce punem pe hârtie, până punem în practică nu mai arată atât de bine, pentru că în cultură, mai mult decât în alte domenii de activitate, omul sfințește locul”.

Dan Rădulescu, profesor de istoria artei: „Trăim sub imperiul reformării în cultură de 30 de ani (…) Cu greu se poate face un management de calitate fără o parte financiară consistentă. E foarte greu să realizezi acțiuni culturale de calitate fără resurse financiare. Dacă nu ai specialiști în management cultural și în general oameni care să fi dezvoltat programe culturale serioase va fi dificil să pui pe picioare o astfel de instituție și să o faci profitabilă”.

Dan Tudor, actor, regizor, director de teatru: „Cultura trebuie, fără îndoială, subvenționată. Sunt de acord cu simplificarea schemei cheltuielilor de întreținere a instituțiilor culturale, cu un organism de conducere mai suplu, dar să nu o luăm prin bălării cu eficientizarea culturii, pentru că în managementul cultural serios nu se poate discuta de așa ceva. Este nevoie de conducători înțelepți, care știu și vor să facă performanță culturală și nu de manageri economici care urmăresc doar încasările de pe urma spectacolelor de proastă calitate. Și dacă tot este domnul primar aici, să sperăm că atunci când o să zică ceva, o să și facă. Așa că, domnule primar, gândiți-vă bine ce spuneți, ca să și faceți!”

Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești: „Eficiența și strategia culturală într-un oraș cum este Câmpina trebuie foarte clar definite, mai ales și pentru faptul că există o tradiție culturală cu evenimente ce merită menținute, susținute și promovate în ideea de a aduce public din afara orașului. Investițiile în cultură, dacă sunt făcute cu profesionalism, se întorc înzecit (…) Se poate face și profit din cultura de calitate, avem multe exemple în țară. Noi, cei de aici, am pierdut foarte mult timp și încă mai căutăm reforma”.

Eduard Dinu, dirijorul Corului Regal din București și al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești: „Reforma culturală, din punctul meu de vedere, trebuie să înceapă de la copii și tineri, care sunt foarte deschiși spre cunoaștere și de educația cărora trebuie să ne ocupăm mult mai mult, cu seriozitate și profesionalism. Din păcate, avem multe probleme la acest capitol, pentru că există mulți instructori necalificați ce ajung să predea, de exemplu, muzica, neavând studii de specialitate. Cred că reforma culturală trebuie începută în școli și demersul înființării unui centru cultural la Câmpina este binevenit dacă va ține cont și de acest aspect”.

Codruț Constantinescu, scriitor: „Au fost zeci și zeci de reforme în ultimii 30 de ani în România și eu, unul, nu mai am încredere în povestea asta cu reforma. (…) Sunt de acord cu aducerea culturii la nivelul elevilor, idee pusă în practică cu succes și în anii trecuți la Câmpina, dar pentru puțină vreme. A fost un proiect literar la care am participat și eu și dl. Crăciun, aici de față, dar ca orice idee bună în România, a avut viață scurtă (…) S-a vorbit aici despre bugetarea culturii și cred că în acest sens este foarte important să se acceseze fonduri europene. Viitorul manager al centrului cultural trebuie să colaboreze foarte strâns cu cei care se ocupă de accesarea fondurilor europene în cadrul Primăriei Câmpina”.

Liviu Briciu, președintele Comisiei de cultură a Consiliului Local Câmpina: „Departe de mine gândul să mă numesc reformatorul, așa cum încearcă unii să mă eticheteze, pentru că nici nu știu dacă am această calitate… Dar este un calcul simplu: reducem cheltuielile inutile de la întreținerea unor clădiri goale și le redăm culturii de calitate. Sunt aici, alături de noi, la această discuție, multe personalități culturale incontestabile din punctul meu de vedere. Spiritul lor va sta lângă acest centru cultural din toate punctele de vedere și atunci pentru mine nu mai există temeri că acest proiect va eșua. Voi fi contestat, dar nu contează! Calitatea actului cultural o să o facem cu oameni de talia celor prezenți la această întâlnire”.

5 Comentarii  

  1. Acesta idee a fost deja discutata in mandatul trecut, un plan a fost deja impartasit deci nu inteleg de ce se incepe de la 0.

    1. Lucrare tipic romaneasca, se incepe de la 0 ca sa para ca fac ceva … probabil c-o vor gandi 4 ani, apoi vor merge cu ea in campanie si apoi, cand va iesi in final (ea, lucrarea), mai mult ca sigur ca tot prost manageriata va fi … pentru ca dintre toti cei prezenti nu e unul capabil sa fie manager cultural …

    2. In Campina sunt multe voci care spun ca deja se cam stie cine va fi managerul acestei institutii. Acum dansul (dl. Constantinescu) spune ca nu vrea sa fie „manager peste un cuib de viespi” dar oare n-o fi asta asa o strategie, el nu vrea, dar va fi rugat asa de frumos, ca pana la urma va accepta pentru binele comunitatii … Domnule Briciu, daca doriti sa faceti o treaba buna, aduceti un manager adevarat, din afara Campinei, ca altfel e o alta joaca de copii mari ca sedinta filmata mai sus …

  2. Stimate domnule Primar si Stimati consilieri, Urez mult succes acestui proiect dar privint in trecut acestei localitati putem constata ca are radacini puternice in Invatamant din 1904 si Cercetarea Stiintifica si Tehnologica din 1910. Pe aceste radacini se poate reconstrui un invatamant durabil si o cercetare stiintifica si tehnologica iar Centrul Cultural vine ca o consecita cu resursele din aceste domenii importante. Va doresc multa sanatate si succes in administrarea trecutului, prezentului si viitorului Municipilui Campina. Cu stima, Vasile Badiu, Senior Cercetator Stiintific

    1. PrioritatI nationale si locale sunt acele proiecte cu care sa ajungem cu anafabetismul functional la un nivel rezonabil in Europe si in lume. Dupa informatii mele anafabetismul functional din Romania este destul mare fata de media din Europa. Primaria Municipilui Campina si investitori locali ar putea sa organizeze cursuri necesare stiintei, industriei, agricultirii, sportului si culturii locale plecand de la modelul Scolilor de Arte si Meseri din anii 1960. Trebuie sa fie incurajate talentele elevilor cu organizarea la Casa Tineretului si Casa de Cultura, la Bazinul de Inot precum si in natural sau in Parcul Soceram activitati din programul Scoala Altfel prin care sa se completeze pregatirea pentru viata a elevilor ca toate acestea corelate cu programa scolara. Trebuie incurajate: aeromodelismul, robotica, sportul de masa, pictura, muzica si dansul si altele. Din toate acestea trebuie selectate cateva pentru pentru competitii locale, nationale si internationale. Hai ca se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare