Cultură

CÂMPINA FILARMONICĂ LA 30 DE ANI!

Moto: „Poartă a drumurilor spre înălțimile munților, Câmpina este un tărâm binecuvântat!” (Dr. Grigore Constantinescu)

Întâmplarea făcu să găsesc un exemplar al cărții cu titlul SOCIETATEA FILARMONICĂ DIN CÂMPINA LA CEAS ANIVERSAR și subtitlul „30 de ani de la înființare 1990-2020. Ediția a II-a revăzută”, semnată de două mari personalități cunoscute și apreciate de publicul meloman al urbei: Hariton Nicolau și Tudor Moisin. Sub fotografia color a copertei vedem „Munții Bucegi și Gârbova acoperiți de zăpadă, foto Victor Apostolescu”, iar în subsolul ei, genul lucrării: „O micromonografie culturală a orașului Câmpina”.

Da și Nu

Tipărită de Editura Universității Naționale de Muzică din București – pe vremuri, Conservatorul – cartea surprinde și derutează, impresionează și dezamăgește. Surprinde – prin amploarea fondului istoric abordat și comentat cu erudiție, preludiu la uimitoarea galeria a personalităților care compun distinsa Societate Filarmonică; derutează prin frângerea textului în paginile albe datorate tipografiei; impresionează prin evocarea și prezentarea pe orizontală a admirabilului nucleu uman ce a susținut și infuzat Muzica de cameră și simfonică în conștiința și sufletele generațiilor Câmpinei pasionate de darurile Eutherpei, în acești 30 de ani, dar dezamăgește datorită insuportabilei lipse de profesionalism a acelora care n-au supravegheat fluxul tehnologic al imprimării, înlesnind astfel impardonabile albituri – cum se numeau odinioară spațiile de ziar/ presă rămase imaculate –, deformând truda scriitoricească a distinșilor autori! Număr paginile (cu inevitabilul gust amar): 16, 22, 38, 54, 104, 156, 168, 169, 176, 181, 182, 184, 186, 187, 204, 328. Inadmisibilă neglijență tipografică!!!
Cartea a apărut fără menționarea numelui responsabilului ei, pe verso-ul paginii de gardă, și fără numele corectorului, precum și fără indicele de nume, aparat de utilitate imediată în cercetarea biografică a capitolului care cu adevărat certifică substanța lucrării: LEXICON-ul, partea esențială a ei, o respectabilă „gală” a „Membrilor Societății Filarmonice din Câmpina” la anul 2020!

Martor

Nu sunt străin de viața muzicală a Câmpinei anilor 1993-2003, pentru că am cunoscut-o în câteva evenimente de înaltă ținută profesională, sub prestigioasa prezență și măiestrie a doamnei Cornelia Bronzetti, în compania criticului muzical dr. Grigore Constantinescu, organizate la Casa de Cultură Geo Bogza, la Casa Tineretului și la Castelul Julia Hasdeu, relatându-le în reportajele publicate în Jurnalul de Prahova, apoi în Oglinda Câmpinei, având chiar onoarea intervievării aristocratului Hariton Nicolau! Cu ceva ani buni în urmă am urmărit concertul dat sub auspiciile Societății Filarmonice a urbei lui Hasdeu-Istrati-Grigorescu, concertele susținute pe scena de la „Geo Bogza” de orchestra dirijată de maestrul Alexandru Ganea, de recitalurile virtuosului pianist Viniciu Moroianu, inclusiv pe acela cu care Filarmonica din Câmpina, prin recitalul ilustrului pianist, a adus ultimul omagiu memoriei Regelui Mihai al României, în ziua de doliu național 16 decembrie 2017!

Pledoarie

Cartea merită reeditată, corect subintitulată „O monografie muzicală…” , chiar dacă în prima parte autorii au ținut să încadreze fenomenul muzical în întreaga evoluție istorică a Câmpinei, opinând cu argumente istorice în jurul numelui străvechi al acestei „cea mai însorită localitate, cu cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori!” O afirmă în LAUDATIO-ul său dr. Grigore Constantinescu, citez; „Este vorba de alcătuirea unui tărâm al artei muzicale la Câmpina, lucru imposibil de înfăptuit fără contribuția și reușitele celor care au ostenit lucrând, îmbogățind zestrea spirituală, culturală, artistică a câmpinenilor”. Zestre pe care au onorat-o, precum „povestește” LEXICONUL, minunații componenți ai Societății Filarmonice a Câmpinei, cunoscuți prin lectura cv-urilor ce însoțesc portretul fiecăruia/ fiecăreia, cu aplombul evaluării și elogiului.

Efigii

Onoarea de a cunoaște câteva personalități ale Societății mi-o rezerv cu sincera prețuire amintindu-le pentru viitor!
Doamna Cornelia BRONZETTI – Peste 2500 de concerte camerale și ca solistă, cu orchestre simfonice și de cameră, sub bagheta unor celebri dirijori români și străini, în Europa, Asia, Africa, America de Nord, înregistrări audio-video la București, Paris, Moscova, Varșovia, Stuttgart, Zurich, Budapesta, membră a numeroase jurii de Concursuri internaționale, profesoară de Măiestrie vioară-violă, cu prezențe concertistice în Elveția, Franța, Germania. Din 1998 prezidează Concursul anual internațional de interpretare violonistică „Cornelia Bronzetti” pentru tinerii muzicieni de până la 21 de ani. Cetățean de onoare al orașelor Benevento și Bari – Italia, Balingen – Germania, Câmpina, decorată cu medaliile „Jan Sibelius” și „Bukenburg Festspiele”. Elogii europene: „Temperament artistic înflăcărat, tehnică aproape supranaturală, natură romantică, o personalitate fascinantă – o violonistă strălucitoare” (Het Vrje Volk – Olanda). „O violonistă „pur sânge” care cunoaște toate rafinamentele instrumentului său” (Badisches Tagblat – Germania). „O mare măiestrie a interpretării” (Vecernie Novosti – Rusia).
Hariton NICOLAU (1924 – 2018). Colonel și Veteran de război. Responsabil Concerte în sala Institutului de Cercetări Petrol Câmpina (1943-1970), al Stagiunii simfonice ploieștene (1961-1967), fondator al Societății și președinte al ei (2013-2015), pictor și grafician, președintele Filialei Câmpina a Asociației Filateliștilor din România.
Tudor MOISIN, membru fondator al Societății, secretar/ secretar artistic al Societății. Inginer de Telecomunicații (1956-1961). Cercetător științific la Institutul de Mecanica Fluidelor (1967-1976), Universitatea Națională de Muzică (1995-2001), Inginer de Sunet la Universitatea Națională de Muzică București (din 1976 și azi). Cursuri de orgă cu Helmuth Plattner, autorul a 30 de lucrări pentru orgă și pian camerale, de compozitori români ai secolului XX.

Final

Pe scurt, secvențe din recenții doi ani de activitate organizatorică: 11.VII.2015: membri de onoare: Ofelia Mihălcioiu, Corneliu Nicolae Irimia, Teodor Răducan, artist plastic. Alegerea președintelui: Cornelia Bronzetti, 40 de voturi „pentru”, dar acceptă doar locul secund. E ales președinte col. Marian Dulă și, în comitetul Societății, pianistul Viniciu Moroianu – locțiitor vicepreședinte, Silvia Mola secretar, Ileana Petrescu cenzor și Tudor Moisin secretar muzical. În anii următori nu s-au ținut Adunări generale. Ultima s-a ținut pe 4 aprilie 2020, la Casa de Cultură Geo Bogza.

Contemporania

Deopotrivă onorat de prietenia domniilor lor, câteva cuvinte despre personalități membre ale Societății Filarmonice Câmpina.
Dirijorul Gheorghe Păun (1930-2014), prin anii 1985-1988 invitat să pună pe scena Clubului Fabricii de Anvelope Victoria Florești corul acesteia, cu care s-a ajuns pe ecranele Televiziunii Române. Muzicologul Alexandru Bădulescu (1929-2020), ctitorul și șeful Atheneului ploieștean Paul Constantinescu din 1995, inițiatorul și directorul Școlii de Dirijori de la Bușteni (1995-2005) și al Concursului anual Internațional de Interpretare instrumentală și vocală Paul Constantinescu (20 de ediții), autor de cărți de istoria Muzicii, reputat istoric și publicist în Presa de specialitate. Publicistul, istoricul și criticul de artă și scriitorul Alin Daniel Ciupală – eminentă personalitate a culturii noastre, îndrăgit conferențiar și povestitor al celor cinci veacuri traversate de Câmpina și locuitorii ei, în cărți și albume de proporții enciclopedice, între care este deja un izvor istoric documentar super-albumul PELEȘUL – SIMBOLUL REGALITĂȚII NOASTRE. Col. Marian Dulă, președinte al Filialei Câmpina a Cultului Eroilor, fost consilier local și consilier al primarului, inițiator al publicației ANUARUL Societății de Științe Istorice Câmpina, pictor și publicist, autorul seriei CARTEA de AUR a EROILOR. Prof. Corneliu Nicolae Irimia, fost director al Filarmonicii Paul Constantinescu, profesor de Muzică și dirijor de coruri, consilier pe cultură al Prefecturii Prahova, autor de piese muzicale ușoare, corale și romanțe. Marin Constantin – Fondatorul și dirijorul Corului Național de Cameră MADRIGAL, doctor în Muzicologie. Beatrice Niculescu, absolventă a Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, profesoară de Muzică și dirijoare de cor, publicistă în Jurnalul de Prahova, AZI și în Actualitatea Muzicală.

Cortina

„Cartea de față – scriu în finalul Introducerii, autorii – nu constituie o lucrare științifică, ci o Carte de Suflet!”. Onoare dânșilor și Societății oglindite în această CARTE DE SUFLET!

Serghie Bucur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare