Sfârșitul de săptămână recent încheiat a fost marcat de un eveniment inedit realizat de organizația non-guvernamentală AFIR (Asociația Feroviară Inter-Regio), cu sprijinul mai multor companii din domeniul feroviar, într-un spațiu special amenajat în Gara Câmpina. Este vorba despre o expoziție ce prezintă o machetă dinamică de infrastructură feroviară cu diferite modele de trenulețe electrice care se deplasează pe o complexă rețea de linii adaptate la forme variate de relief. Macheta reproduce particulariți din zona Valea Prahovei, de la rafinăriile ploieștene și până la crucea de pe Vârful Caraiman, redate la scara HO – 1:87.
Radu Guriță (mecanic de locomotivă) și Gabriel Ion (responsabil cu crearea circuitului de șine) sunt cei care timp de aproape trei ani au lucrat cu pasiune și atenție la fiecare detaliu pentru a da viață acestui univers feroviar absolut fascinant. Lor li s-au alăturat oameni cu aceeași pasiune cum ar fi peisagiștii Marian Cristea și Adrian Miriță, Adrian Corodescu (de la Amintiri Feroviare) și Dan Hotico (magazinul de machete feroviare din Cluj-Napoca).
La eveniment a luat parte și Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR București, pasionat la rândul său atât de căile ferate în miniatură, cât și de cele reale: „Este o ocazie deosebită de a promova această activitate în rândul tinerilor. Este important ca tinerii de azi să ia contact cu această activitate, pentru că un modelist este un om cu mai multe cunoștințe decât media. Și să vă spun și de ce. Dacă faci modelism, în primul rând înveți să citești un plan, înveți să construiești, înveți cum să realizezi ceva ca să-ți și placă ceea ce a ieșit și îți pui întrebarea – acel vehicul pe unde a circulat și cauți și într-o carte de istorie. Înveți și istorie și tehnică și construcție și în felul acesta ești un minipolitehnist. Tinerii trebuie îndreptați către cariera feroviară. După cum vedeți, peste tot, în toată lumea, calea ferată este din nou la modă, așa cum a fost și acum 150 de ani când a apărut”.
Prezent și el la expoziție, Mădălin Focșa, istoric și ghid local la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Câmpina, și-a exprimat bucuria față de inițiativa privată care va duce la creșterea numărului de vizitatori ai orașului: „Sperăm să se permanentizeze, pentru că Gara Câmpina este și un loc foarte accesibil tuturor celor care circulă cu trenul. Nu este nevoie să vii în Câmpina, avem iată și aici un punct de atracție, în gară, poarta de intrare în oraș”.
Expoziția este deschisă în fiecare sâmbătă (între orele 8.30-19.30) și duminică (între orele 8.30-17.30), intrarea făcându-se pe bază de bilet.
„Când pasiunea este combinată cu munca, iese un rezultat frumos” – este concluzia exprimată de Radu Guriță, unul din organizatori.