BREAKING NEWSȘtiri

Testare gratuită, în Prahova, împotriva cancerului colorectal!

Locuitorii județelor Prahova și Argeș, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, se vor putea testa gratuit împotriva cancerului colorectal. 

Acest lucru este posibil prin proiectul ROCCAS II- Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenţie, Depistare Precoce, Diagnostic şi Tratament Precoce al leziunilor precanceroase, colorectale, proiect finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, derulat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Fundaţia Renasterea.
Demersul este unul complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, boală care reprezintă a doua cauză de deces la femei şi a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor.

Programul a fost lansat în Prahova miercuri, 21 iunie, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, a reprezentanţilor instituţiilor cu profil medical și a medicilor de familie, unii dintre ei fiind deja implicaţi în activităţile de screening.

Prin acest program vor fi oferite 25.000 de teste FIT (test fecal imunochimic) GRATUITE locuitorilor din judeţele Arges si Prahova. Activităţile de screening se derulează deja, începând din luna noiembrie 2021. În judeţul nostru au fost deja distribuite peste 3800 de teste FIT, dintre care aproape 2500 au ajuns la persoane vulnerabile, iar 61 dintre prahoveni au efectuat colonoscopie. Institutul Clinic Fundeni va efectua colonoscopii gratuite pentru persoanele care, în urma testărilor, sunt identificate cu risc de cancer colorectal, iar Fundaţia Renaşterea va asigura consilierea şi transportul pacienţilor vulnerabili până la Institut şi acasă.

În Prahova, dintre medicii de familie, 28 s-au afiliat proiectului, dintre care 15 au fost în prima etapă, iar 13 s-au înscris în cea de-a doua serie, cei mai mulţi fiind din mediul rural, acolo unde sunt identificate şi grupurile vulnerabile.

Detalii despre ROCCAS şi medicii care sunt afiliaţi programului aflaţi la adresa de e-mail: roccas.doi@gmail.com şi de pe site-ul https://fundeni-coloscreening.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare