După ce în urmă cu o săptămână anunța că va contesta decizia Direcției Județene pentru Cultură Prahova de începere a procedurii de clasare în lista monumentelor istorice a fostei Rafinării Steaua Română, Ecogen Power SRL, deținător al activelor fostei rafinării câmpinene, revine cu un nou comunicat de presă. De această dată este vorba despre anunțarea deciziei de a contesta altă hotărâre a Direcției Județene de Cultură prin care a fost declanșată procedura de clasare în lista monumentelor istorice a obiectivului „Linia de calea ferata 312 Câmpina – Câmpinița – Telega”.
Societatea care a preluat activele fostei Rafinării atrage atenția asupra faptului că efectele clasării acestui obiectiv în lista monumentelor istorice vor fi resimțite de mai mulți locuitori ai Câmpinei, precum și de câteva societăți comerciale care s-ar afla în zona de protecție ce are o limită de 100 de metri.
Citiți mai jos comunicat de presă al reprezentanților Ecogen Power SRL:
„Informăm cetățenii municipiului Câmpina despre impactul privin hotărârea Direcției Județene pentru Cultură din data de 04.11.2021 cu privirea la declanșarea procedurii de clasare în lista monumentelor istorice a obiectivului „Linia de calea ferata 312 Câmpina – Câmpinița – Telega”.
Din punctul nostru de vedere această clasare este inoportună și va afecta atât activul (fosta Rafinărie Câmpina), activele altor câteva societăți comerciale și nu în ultimul rând cele 100 de imobile ale cetățenilor de pe strazile: Calea Doftanei, Bobalna, Targu Mures, Pictor Nicolae Grigorescu, Redutei, Rosiori, I.Campineanu, I.H.Radulescu, deoarece in zona de protecție a monumentelor istorice (100 m de la limita exterioară) orice intervenție se va putea face doar cu acordul Ministerului Culturii.
In prezent nefuncţională incepand din anul 2013, din cauza degradării accentuate, Linia de cale ferată 312 a fost scoasă din funcțiune in vederea casării prin HG nr.1233/ 24 noiembrie 2021.
Menționăm că vom acționa in contecios administrativ la Tribunalul Prahova și vom solicita Ministerului Culturii, domnului Lucian Romascanu, verificarea legalității deciziei emise de către Direcția Județeană de Cultură Prahova, aceasta fiind luată la cererea Asociatiei “Suntem România” din Ploiești (inființată in anul 2020).
In perioada imediat următoare vom demara strângerea de semnături de la locuitorii afectați de această clasare; semnăturile se vor folosi pentru susținerea demersurilor noastre.
Totodata considerăm că autoritățile locale ce au sprijinit acest demers au făcut-o in mod eronat, fără o consultare a cetățenilor și firmelor din zonele afectate de această decizie.
Insistența unei asociații din Ploiești in demersurile de clasare a celor două obiective din Câmpina, in condițiile in care in anul 2021 a fost demolată Rafinăria Astra din Ploiești care deținea instalații mai vechi decât cele ale Rafinăriei Steaua Română, ne determină să avem suspiciuni rezonabile și bănuieli legitime in legătură cu buna credință a acestei asociații”.
De acord cu demolarea și darea in folosință a terenului ocupat de calea ferată.
de ce?
Stii ca prin acest acord nu faci decat sa incalci legea Patrimoniului?
…
Pot sa scriu ce vreau, oricum nu veti publica … de cand opinia publica este consultata daca se aplica o lege? Chiar e sat fara caini acolo?
un comunicat cu multe induceri in eroare a cititorilor…evident in favoarea ecogen…oare ce treaba au ei cu calea ferata care apartine CFR infrastructura? de ce nu se spune ca acea casare a fost propusa dupa clasare? adica guvernul a incalcat legea?
Asertiunea ca zona de protectie ar include automat orice se afla la 100m de linie este falsa si dovedeste necunoasterea legislatiei. Zona de protectie se delimiteaza in PUG de catre specialisti, regula aia cu raza de 100m se aplica doar acolo unde nu exista PUG – dovada ca la Casa cu Grifoni limita vestica a zonei este la 20m, nu la 100. Iar in acest caz cu linia cf, cu siguranta niciun specialist nu va include in zona de protectie decat fasiile de teren de langa linie, care sunt oricum neconstruibile. Nu e doar lume manipulabila prin Campina asta, dragii nostri „binefacatori” ai orasului. Cititi legea si nu mai inflamati spiritele, ca nu suntem o turma.
Si nu mai mintiti publicul ca rafinaria Astra ar fi avut instalatii mai vechi decat Steaua Romana, ca cei ce am lucrat in aceste rafinarii mai stim cate ceva…