BREAKING NEWSInterviuri

Prezențe românești în cultura europeană

România pare să fi depășit, în ultimii ani, prin literatură și cinematografie, complexul culturii mici, neînsemnate, lipsite de valoare universală.
Prezențele românești în cele mai importante cercuri literare și festivaluri de film internaționale a fost tema emisiunii FAȚA ȘI REVERSUL, moderată de Florin Frățilă la DADA TV, care i-a avut invitați pe eseistul Christian Crăciun, dar și pe jurnalista și scriitoarea Cătălina Ene Onea, prezentă printr-o corespondență transmisă în direct de la Festivalul de Film de la Berlin.
Referințele eseistului Christian Crăciun cu privire la prezențele românești în cultura europeană prin literatură, între care se distinge succesul internațional al scriitorului Mircea Cărtărescu, au fost completate la superlativ de relatările Cătălinei Ene Onea, aflată în mijlocul evenimentelor la Berlinală.
Doctor în literatură și profesor universitar de limbi străine și interculturalitate la Berlin, Cătălina Ene Onea s-a născut la Câmpina și este singurul jurnalist român care a avut șansa să pună o întrebare la conferința de presă a celebrului regizor american Steven Spielberg, premiat anul acesta cu Ursul de Aur pentru întreaga carieră.
Dominată de emoțiile momentului, dar și de reușita profesională în calitate de jurnalist cultural la unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, Cătălina Ene Onea ne-a oferit, pentru câteva minute, amănunte legate de prezența cinematografiei românești la acest festival, fie că a fost vorba de filme, regizori, actori ori critici de film.

Declarații Christian Crăciun:

  • Nu poți avea o politică bună de promovare a culturii în afara țării, dacă nu ai o politică bună de promovare înăuntru. Ori aici stăm rău!
  • ICR-ul  a ajuns această parodie jalnică de azi și sinecură de care râd și se revoltă până și membrii partidelor care au susținut această distrugere. (Institutul Cultural Român este instituția care se ocupă cu promovarea culturii române în țară și în străinătate – n.r.)
  • Jignirea pe care a primit-o Mircea Cărtărescu din partea Academiei Române nu este o jignire la adresa lui, ci este o jignire la adresa Academiei Române. Îngăduiți-mi să spun cu voce tare chestiunea asta.
  • Cultura în România funcționează prin fatalitatea binelui.
  • Succesul lui Cărtărescu se explică și prin faptul că vorbește limba culturală a vremii noastre. Este un scriitor perfect comparabil cu alți mari scriitori ai lumii din prezent.

Declarații Cătălina Ene Onea:

  • Berlinul pulsează an de an în luna februarie după ritmul Festivalului de Film. După doi ani de pandemie, festivalul revine în forță cu toate sălile de spectacol pline. Sunt oameni care ajung aici din toate colțurile lumii.
  • Întâlnirile cu doamna Irina Nistor sunt pentru mine întotdeauna o plăcere. Am avut bucuria să vedem câteva filme împreună și să le comentăm la cald. Este o adevărată enciclopedie!
  • Filmele românești prezente anul acesta la festival au fost foarte bine primite.
  • Cred că a fost o zi într-o zodie norocoasă pentru că am avut șansa să primesc microfonul Berlinalei pentru a adresa o întrebare la conferința de presă a marelui regizor american Steven Spielberg.

Urmăriți în continuare înregistrarea video e emisiunii în care eseistul Christian Crăciun a vorbit, între altele, în stilul tranșant consacrat, despre problemele cu care se confruntă cultura română și în care Cătălina Ene Onea ne-a descris atmosfera incredibilă de la Berlinală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare