BREAKING NEWSȘtiri

Podul feroviar peste DN1 din zona Câmpina va fi demolat!

Regionala București a CFR a lansat procedura de achiziție a serviciilor ce au ca obiect „Dezafectare pod km 0+609 linia 312 Câmpina – Câmpinița (proiectare + execuție)”. Potrivit anunțului postat în sistemul electronic de achiziții publice, contractul a cărui valoare totală estimată este de 5.132.145,5 lei fără TVA (1.052.484,34 euro) are o durată de execuție de 8 luni.
Construit în anul 1974, podul ce face parte din linia ferată Câmpina – Telega a suferit în ultimii ani importante avarii, existând chiar riscul de prăbușire a grinzilor ce se sprijină pe pila nr. 5, peste DN1, după cum au constatat reprezentanții CFR.

Foto: Wikipedia

“Urmare verificărilor efectuate în perioada scursă de la punerea în funcțiune și până în prezent, s-au evidențiat o serie de deficiențe cauzate în principal deplasării spre amonte a banchetei cuzineților de pe pila 5 ca urmare a rotirii bazei (fundației) acesteia, deplasare ce a antrebat tablierele V și VI, fapt ce a dus la deformarea aparatelor de reazem, ruperea elementelor de ghidare, fisuri și crăpături în cuzineți. Rotirea bazei pilei a fost posibilă din cauza fundării acesteia într-un strat de pietriș cu bolovăniș, sub care se găsește un strat de sare compactă și a existenței unui curent de apă subteran ce trece oblic pe sub latura din amonte a pilei 5. Podul se află în evidențe ca punct periculos de gradul I din anul 1995. În data de 24.09.2013, s-a luat măsura închiderii circulației feroviare pe linia CF Câmpina – Câmpinița, din cauza agravării deficiențelor existente la pila nr. 5 aferentă podului de la km 0+609. Pentru urmărirea evoluției fenomenului de deplasare/ rotire a pilei nr. 5 a fost instituit un program de supraveghere și măsurare cu dispozitive optice. Din analiza datelor culese în ultimele șapte luni, se observă deplasări în plan vertical și orizontal neliniare cu valori fluctuante, indicând un fenomen de “plutire” a pilei 5. Având în vedere cele de mai sus și faptul că viteza de deplasare/ rotire a pilei nr. 5 are o evoluție defavorabilă, existând riscul de pierdere a stabilității structurii și de prăbușire a grinzilor ce se sprijină pe pila nr. 5, peste DN1 se va dezafecta podul de cale ferată. Obiectivul a fost expertizat în anul 2018 fiind recomandată dezafectarea acestuia” – se arată în caietul de sarcini.

5 Comentarii  

  1. Hmmm, interesant. Peste un milion de euro costa demolarea ? Din bani publici ? Pai in acest caz, nu cumva se impune o evaluare financiara independenta pentru alternativa reparatiei ? Ca pentru reparatie ar trebui consolidata si stabilizata pila respectiva si intreptate/restificate tablierele miscate. Si daca cumva o evaluare independenta stabileste ca reparatia costa mai putin de un milion de euro, nu vi se pare ca CFR este cam in off-side, cu aceasta graba de a lansa procedura de achizitie pentru demolare ? Banul public trebuie economisit ! Nu aruncam asa cu el aiurea, doar pentru ca la CFR sunt niste incapabili ce nu vor sa evalueze ambele scenarii…
    Pentru ca, dragi romani, mai exista un aspect asupra caruia e nevoie de mare atentie: cine demoleaza podul asta inchide DEFINITIV posibilitatea ca pe viitor sa mai poata fi vreodata reactivata linia ferata, care poate oricand deveni obiectiv strategic economic care sa poata fi folosi pentru transportul materiilor prime la uzinele din Campina. A intrebat cumva onor CFR sau Ministerul Transporturilor, pe conducerile companiilor Schlumberger-Cameron sau Confind, de pilda, daca nu cumva si-ar dori ca pe viitor sa aibe posibilitatea primirii materiei prime si expedierii produselor dumnealor, in/din propria curte ? Vedem cu totii ca vine peste noi criza mondiala, ca transporturile aeriene si rutiere se scumpesc nemasurat, astfel incat e posibil foarte curand sa renteze transportul feroviar pentru multi producatori. Chiar vrem sa luam definitiv si acestor mari companii, care mai tin orasul asta, alternativele de viitor ? Vrem sa-i alungam oare pe toti de-aici ?
    Ar trebui ca autoritatile locale, judetene si nationale sa se gandeasca foarte serios inainte de a distruge definitiv un pod feroviar pe o linie care poate nu si-a spus ultimul cuvant. Sa nu mai spun ca nimeni nu se gandeste ca astfel luam urmasilor posibilitatea realizarii unei conexiuni moderne si rapide la sistemul feroviar national, pentru cartierele in devenire ale capitalei, din zonele Campinita – Muscel – Broaste – Voila – Brebu, care au un potential imens de locuit. Reparand podul asta si pastrand terasamentul caii ferate, cu minime cheltuieli pe viitor se poate amenaja o legatura rapida cu gara Campina, de la Brebu. Demolarea podului – mai ales daca e mai scumpa decat reparatia – va lovi in dezvoltarea durabila a acestor zone !

  2. Scandalul podului campinean- adevar sau inventie? (Ep.30)

    .
    Podul de cale ferata dintre gara Campina si orasul Campina de peste DN1 (jud. Prahova) a devenit subiect de adevarat scandal mediatic dupa ce Asociatia „Suntem Romania! a obtinut declansarea procedurii de clasare in Lista Monumentelor Istorice a liniei istorice Campina- Telega (Doftana) si a contestat in instanta Hotararea de Guvern prin care -mentionam- CALEA FERATA cu terenul aferent este trecuta IN PROPRIETATEA PRIMARIEI CAMPINA pentru a fi demontata, valorificata ca materiale, iar terenul folosit in alte scopuri, hotararea fiind data DUPA ce a fost declansata, conform legii 422, procedura de clasare Cazul este descris AICI.
    Problemele acestui pod se cunosc de ani de zile, astfel incat in SEPTEMBRIE 2018 a fost elaborat un studiu tehnic despre starea lui, existand si proiecte de reabilitare, dar si de demolare, NEDEMARATE!
    Interesant este, repetam, cum toata Media a fost alertata odata cu contestarea in instanta a HG nr. 1233/2021 de catre Asociatia in discutie!

    1- timp de 3 ani proprietarul liniei, administratorul ei (CFR Infrastructura), Administratia Drumuri Nationale, Primaria Campina, nu au fost interesate de posibila periculozitate a acestui pod „alertandu-se” doar in momentul actiunilor de clasare in Patrimoniul National al liniei respective de cale ferata!

    2- desi avem informatii ca exista proiect de reabilitare si proiect de demolare, NICI LA ACEASTA ORA NU S-A DEMARAT VREO ACTIUNE in favoarea realizarii vreunuia dintre ele.

    3- cu toate ca NIMENI nu blocheaza tehnic sau legislativ interventia la acest pod, chiar fiind in procedura de clasare si protejat prin influenta APARTENENTEI LA TRASEUL LINIEI CF IN CAUZA si prin efectul legii 422/2001, interventiile de reabilitare – consolidare si chiar de demolare- daca se dovedeste urgent si indiscutabil necesara, putand fi aprobate in timpul cel mai scurt printr-o cerere la Directia Judeteana de Cultura Prahova, NU S-A FACUT ABSOLUT NICI UN DEMERS LEGAL IN ACEASTA DIRECTIE!

    Luand in evidenta aceste considerente, este clar ca interese obscure de obstructionare a demersurilor legale de a clasa ca monument istoric a liniei Campina-Telega si nu a podului in sine, care NU ARE VALOARE ISTORICA (ci doar ca element din traseul liniei istorice) intretin o atmosfera incinsa in jurul acestui subiect, deoarece terenurile ce pot fi recuperate prin distrugerea liniei au valoare imobiliara latenta imensa pentru cei interesati, aceasta linie traversand zone ale orasului deosebit de valoroase.

    Concluzii:

    1- DACA podul este un adevarat pericol IMINENT, se poate demola oricand, acord ce se poate obtine cu o simpla cerere;

    2- DACA se doreste operationalizarea liniei in orice mod (comercial, turistic, strategic), in BENEFICIUL ORASULUI CAMPINA SI AL IMPREJURIMILOR, acordul pentru reabilitarea lui se poate obtine oricand, doar cu o simpla cerere.

    Important este ca interesele obscure sa nu mai primeze in locul interesului cetatenesc si al istoriei unei zone ce poate deveni de mare importanta turistica inclusiv prin salvarea acestei linii de o valoare inestimabila- Linia istorică de cale ferată Câmpina-Telega: cerere de clasare in Patrimoniul Național-va deveni obiectiv turistic?

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare