Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local ce va avea loc mâine, 25 octombrie, se află și un proiect de hotărâre privind privind „solicitarea către Consiliul Județean Prahova a aprobării trecerii din domeniul public al Județului Prahova și din administrarea Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, în domeniul public al Municipiului Câmpina, a imobilului Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”.
Proiectul este inițiat de primarul Alin Moldoveanu, care a efectuat demersuri în acest sens încă din luna iunie a acestui an. „Prin adresa nr.27.452/22.06.2023 am exprimat intenția de preluare a Muzeului Memorial „Nicolae Grigorescu” (…) din urmatoarele considerente: avem intenția de a accesa fonduri nerambursabile și să alocam sume de la bugetul local în vederea restaurarii si punerii lui in valoare, ca element al patrimoniului local si national. (…) Municipiul Câmpina are în proprietate o colecție de schițe în laviu și creion ale artistului, care ar trebui reunite în acelasi muzeu memorial, care sa reflecte în mod concludent viața și creația acestuia, cât timp a locuit și creat în localitatea noastră” – se arată în referatul de aprobare al proiectului.
La solicitarea municipalității locale, Consiliul Județean Prahova a oferit toate detaliile necesare stabilirii oportunității și legalității acestei proceduri de preluare, astfel încât Muzeul să poate trece în patrimoniul Municipiului Câmpina.
Proiectul a primit toate avizele de legalitate, mai rămâne ca aleșii locali să stabilească și cât de oportună este preluarea muzeului în administrare locală. La fondurile necesare restaurării acestuia, cu sau fără accesarea de fonduri europene, se vor adăuga și alte cheltuieli precum întreținerea, salarizarea personalului, dar și altele care vor trebui suportate din bugetul local.
Cu privire la cele 202 de schițe și desene semnate Grigorescu, evaluate în anul 2017 la 680.000 de euro, vă reamintim că din anul 2016 se află într-un spațiu situat la etajul Casei Căsătoriilor din Bulevardul Culturii a cărui amenajare a costat bugetul local 382.000 lei. Desenele și schițele au un regim special și, pentru a nu fi afectate de lumină, ele nu pot fi expuse mai mult de trei săptămâni pe an, astfel că publicului îi sunt prezentate fotocopii ale acestora.
Nu este pentru prima dată când municipalitatea câmpineană încearcă preluarea Muzeului „Nicolae Grigorescu” din administrarea Consiliului Județean. Eforturi în acest sens s-au mai făcut în urmă cu aproximativ 15 ani, însă fără niciun rezultat.
Muzeul memorial „Nicolae Grigorescu” este încadrat ca monument istoric de categoria „A” – monumente de interes naţional. Inițiativa fondării lui i-a aparținut, în 1955, profesorului Nicolae I. Simache, director la acel moment al Muzeului de Istorie al Regiunii Ploieşti și ctitorul unei importante rețele de muzee din Prahova și din județele învecinate.
Dacă s-ar face calculul la cati bani au intrat în „reabilitarea”,repararea,restaurarea castelului Hasdeu,de la „revolutie” incoace,cred ca se mai puteau face doua trei.
Numai dacă starea cladirii reclamă acest lucru(cauzată de o eventuală neglijentă a actualului propietar).Altfel,nu ar avea nici un rost,înca o cheltuială.Oricum Campina are cele mai mari impozite la cladirile proprietate persoane juridice,maximum prevazut de lege.Si ne mai intrebam de ce nu vin investitorii,de ce nu se creează locuri de muncă,pe fosta😩masură a acestui oraș.